Ο πρωθυπουργός απαντά σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σε μία διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει περί τις 2 ώρες.
Σε ερώτηση για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τα περί μεταρρυθμιστικής κόπωσης, ο κ. Μητσοτάκης δεν συμφώνησε με δημοσιογράφο ότι το αποτέλεσμα ήταν κακό, αλλά κατώτερο των προσδοκιών του.
Υπενθύμισε πως η διαφορά από την αξιωματική αντιπολίτευση ήταν πολύ μεγάλη.
Ακολούθως ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε για το τι θα πράξει μετά τις εκλογές του 2027 και εάν επρόκειτο να μην είναι υποψήφιος για μία τρίτη πρωθυπουργική θητεία.
«Βιάζεστε να με βγάλετε στη σύνταξη», απάντησε χαριτολογώντας.
«Θέλω να εξαντλήσω την πρωθυπουργική θητεία έως την άνοιξη του 2027. Όπως έγινε πολλές φορές μέχρι τώρα, θα διαψευστούν και τώρα όσοι μιλούν για πρόωρες εκλογές», είπε σε ό,τι αφορά.
Και συνέχισε: «Σκοπεύω να εξαντλήσω τη θητεία μου μέχρι το 2027. Η ΝΔ είναι ένα κόμμα εξουσίας και προσέρχεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση για να κερδίσει».
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα.
Αναφερόμενος στο πρόβλημα της ακρίβειας, ο πρωθυπουργός την απέδωσε εν μέρει στην αύξηση τιμών παγκοσμίως και στην άνοδο του πληθωρισμού, λέγοντας ότι είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων.
«Η Ελλάδα του 2010 πρακτικά χρεοκόπησε. Ποτέ δε θα γυρίσουμε στα μεγάλα ελλείμματα. Οραματίζομαι μία Ελλάδα που θα πατάει σε στερεές βάσεις. Άρα η Ελλάδα του 2027 δε θα πρέπει να έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2010» απάντησε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της ΔΕΘ, μίλησε απαξιωτικά για την αντιπολίτευση, τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ όσο και για το ΠΑΣΟΚ.
Ερωτηθείς για την κατάσταση στην αντιπολίτευση, είπε ότι είναι καλό να υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, η οποία δεν υπάρχει, ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως είπε, «βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικής αφασίας», αλλά ούτε και από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, όπως υποστήριξε, έχει υιοθετήσει την στάση του «όχι σε όλα».
Την ίδια στιγμή ομολόγησε την ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει και την ακρίβεια στο ρεύμα, λέγοντας ότι θα στείλει νέα επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Έτσι, μετά την επιστολή – επικοινωνιακό τρικ για την κερδοσκοπία των πολυεθνικών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να στείλει και νέα επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν, αυτή τη φορά για τις μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα.
«Το πρόβλημα των τιμών πράγματι υπάρχει και συνδέεται άρρηκτα με την πράσινη ενέργεια που δεν αποτελεί μόνο περιβαλλοντική αναγκαιότητα αλλά οικονομική ανάγκη. Ξέρετε, η ενέργεια που παράγεται από τα άνεμο ή τα νερά έχει χαμηλό κόστος σε αντίθεση με την ενέργεια που παράγεται από το φυσικό αέριο ή παλαιότερα σε μας από τον λιγνίτη» είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:
«Το πρόβλημα με τις ανανεώσιμες πηγές είναι ότι εν μπορούν να παράγουν ενέργεια όλο το 24ωρο για αυτό και όταν οι ΑΠΕ βγαίνουν εκτός συστήματος παρατηρείται μια μεγάλη άνοδος των τιμών που τελικά οδηγεί υψηλά και τις μεσοσταθμικές τιμές. Εδώ έχουμε μια στρέβλωση και υπάρχουν λόγοι που συμβαίνει αυτό. Λέμε ότι στην Ευρώπη έχουμε ενιαία αγορά ότι έχουμε το target model, ωστόσο αυτό δεν λειτούργησε. Οπότε αυτό που θα κάνω είναι να στείλω επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν Φον ντερ Λάιεν για να δούμε το θέμα και να βρεθεί λύση, γιατί υπάρχουν ώρες που η τιμή σε μας είναι 10 φορές υψηλότερη από τη Δυτική Ευρώπη».
Μετά τη φωτιά στη βορειοανατολική Αττική δηλώσατε: «Από όποια αστοχία μας ή όποια φωτιά ξεφεύγει, πάντα να κοιτάμε να μαθαίνουμε τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερο».
Πώς αξιολογείτε τις επιδόσεις του μηχανισμού πολιτικής προστασίας; Ποιες αστοχίες έχετε εντοπίσει; Τι θα μπορούσε να γίνει καλύτερα; Τι μπορούμε να προσδοκούμε, καθώς πρόκειται για το τρίτο καλοκαίρι την τελευταία τετραετία που έχουμε τουλάχιστον μία μεγάλη φωτιά και μάλιστα μέσα τον αστικό ιστό.
«Να δούμε την μεγάλη εικόνα. Φέτος μέχρι σήμερα έχουμε μειωμένο αριθμό καμμένων εκτάσεων σε σχέση με το μέσο όρο των περασμένων ετών. Αν κάναμε την ίδια συζήτηση πριν τις 10 Αυγούστου θα λέγαμε ότι έχουμε κάνει πολύ καλή δουλειά. Τα μέτρα απέδωσαν, Αλλά είχαμε μια μεγάλη αστοχία, μια φωτιά ξέφυγε και μπήκε στο αστικό ιστό. Το μελετάμε. Σε μεγάλο βαθμό ακυρώνει μια μεγάλη φωτιά την τεράστια προσπάθεια που έχει καταβληθεί, Θα γίνουμε καλύτεροι του χρόνου. Δεν δέχομαι την ακυρωτική προσπάθεια της αντιπολίτευσής. Γινόμαστε καλύτεροι και επενδύουμε περισσότερα και στο μέλλον. Δικαιολογημένη η κριτική αλλά ας δούμε τη μεγάλη εικόνα. Ας κρατήσουμε τα πολλά θετικά και να μάθουμε από την μία αστοχία»
Αστοχία ήταν για τον πρωθυπουργό ότι κόντεψε να καεί η Πλατεία Συντάγματος!