«Η κυβέρνηση χειραγωγεί την κοινή γνώμη λέγοντας μισές αλήθειες για τη φορολογία», τόνισε ο Κώστας Τσουκαλάς, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ.
«Η φορολογία λειτουργεί ως μοχλός πίεσης όταν έχεις τόσο μεγάλα υπερκέρδη, το 5% ήταν μία πάρα πολύ προσεγμένη παρέμβαση ώστε ένα μέρισμα της πολύ υψηλής κερδοφορίας να πάει για την έκτακτη στήριξη κοινωνικών ομάδων», επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, αναφερόμενος στις δύο τροπολογίες του ΠΑΣΟΚ για την έκτακτη φορολόγηση 5% των κερδών των τραπεζών αλλά και για τις υπέρογκες προμήθειες και χρεώσεις.
«Ως προς το θέμα της δανειοδότησης πρέπει να σπάσει το καρτέλ γιατί σήμερα οι τράπεζες ακολουθούν ομοιόμορφες πρακτικές. Έχουν ακόμη συμβάσεις με όρους που έχουν κριθεί καταχρηστικοί στα δικαστήρια. Εμείς ζητήσαμε να νομοθετηθεί ότι είναι άκυροι οι όροι που προβλέπουν ότι είναι μονά – ζυγά της τράπεζας, ακόμη και όταν το euribor μειωθεί. Αυτό δηλαδή που ήταν απόφαση του Αρείου Πάγου» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου και επέκρινε την κυβέρνηση για «μισές αλήθειες» στα φορολογικά και χειραγώγηση της κοινής γνώμης.
«Η κυβέρνηση έχει πράγματι μειώσει τον φόρο στα μεγάλα μερίσματα, τις επιβαρύνσεις στο εφοπλιστικό κεφάλαιο και τη φορολογία στις πολύ μεγάλες γονικές παροχές. Όμως, όσο δεν τιμαριθμοποιείται η φορολογική κλίμακα ενώ δεν αυξάνεται ο πραγματικός μισθός, αυτό σημαίνει ότι η φορολόγηση αυξάνεται στα μεσαία εισοδήματα».
«Κατά 2,7% αυξάνονται φέτος οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών» συμπλήρωσε και ανέδειξε ότι «είναι η πρώτη φορά που στην εξαμηνιαία της έκθεση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι έχουμε οικονομική και κοινωνική απόκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη και σε ό,τι αφορά την επιβάρυνση από το κόστος στέγασης και την αύξηση του κινδύνου φτώχειας».
Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα για τον εκλογικό νόμο, ο εκπρόσωπος Τύπου επισήμανε ότι «δεν συζητάμε καμία αλλαγή στο όριο εισόδου των κομμάτων στη Βουλή. Για να είναι η μάχη επί ίσοις όροις δεν μπορεί να αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού εν πτήσει και παραπέμπω σε δημόσιες δηλώσεις του Πρωθυπουργού».
«Παραμετρικές αλλαγές όπως για παράδειγμα να παίρνουν το μπόνους εδρών και οι εκλογικοί συνασπισμοί, προφανώς και είμαστε θετικοί και τις συζητάμε. Σε αλλαγές όμως που μπορεί να αλλοιώσουν το εκλογικό παιχνίδι όπως το να αυξηθεί το όριο εισόδου στη Βουλή, δεν είμαστε σύμφωνοι», πρόσθεσε.
Τέλος ως προς τη συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, τόνισε ότι «είναι ένας κατ’ εξοχήν συναινετικός θεσμός και δεν είναι ένα ζήτημα στο οποίο οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να προσανατολίζονται εξαρχής στο να διαφωνήσουν. Πρώτοι έχουμε δείξει ποια πρέπει είναι τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Αν προτείνει ένα πρόσωπο από την κεντροαριστερά και έχει το φορτίο αυτό ώστε να συμβολίζει την εθνική ενότητα, την πολιτική σταθερότητα, να μπορεί να εγγυηθεί το κράτος δικαίου και τους δημοκρατικούς θεσμούς, εδώ είμαστε να τη συζητήσουμε».