Δεν ήταν τυχαία η αναφορά του δημάρχου Αθηνών Κ.Μπακογιάννη περί τοποθέτησης «750 καμερών» στην πρωτεύουσα όχι μόνο για την καταπολέμηση της παραβατικότητας αλλά και για την επίβλεψη της… ηχορύπανσης!

Κάμερες, νέες ταυτότητες και κατάργηση των μετρητών (για την ασφάλεια μας, την απλούστευση της ζωής μας και την κατάργηση της φοροδιαφυγής)  δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα και υπάρχει πλέον η αίσθηση πως ο πασίγνωστος Τ.Όργουελ έχει προ πολλού ξεπεραστεί.

">

Με την τοποθέτησή τους συμφωνεί  πρωτίστως η κυβέρνηση και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος τόνισε πως υπάρχει πλήρης συναντίληψη με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη για την εγκατάστασή τους.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ Radio είπε ότι «η συγκεκριμένη δράση, είναι βασική προτεραιότητα εντός της θητείας της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί», τονίζοντας ωστόσο πως «αναζητείται τρόπος και μηχανισμός προκειμένου σταδιακά οι 750 κάμερες να ξεκινήσουν να τοποθετούνται σε σημαντικά σημεία.

Οι κάμερες θα συμβάλλουν στο έργο της Ελληνικής Αστυνομίας.»

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε πως οι κάμερες αυτές «θα συμβάλλουν στο έργο της Ελληνικής Αστυνομίας στον εντοπισμό τροχαίων παραβάσεων, της ηχορύπανσης, την παρατήρηση της κυκλοφορίας, αλλά και στην αντιμετώπιση, την καταδίωξη, την πρόληψη και αναστολή του εγκλήματος».

Αναφορικά με την εξέλιξη της δράσης ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως στην παρούσα φάση έχει προχωρήσει η επισήμανση των σημείων με βάση τη στατιστική ανάλυση των περιστατικών που έχει γίνει από τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ..

«Εκεί, με τον δήμο Αθηναίων και άλλους δήμους θα υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων για να δούμε και τις δικές τους προτεραιότητες», σημείωσε και συμπλήρωσε πως «η Διεύθυνση Αστυνομικής Συνεργασίας είναι σε επικοινωνία με άλλες αστυνομίες άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών για την καταγραφή συγκεκριμένων τεχνικών προδιαγραφών».

Μεταξύ άλλων αναφερόμενος στις κάμερες που υπάρχουν ήδη σε ορισμένα σημεία, είπε πως «παίζει ρόλο η τεχνολογία που αξιοποιούν αλλά και ο σκοπός της λειτουργίας τους» γιατί όπως είπε «είναι άλλο πράγμα να μπορείς να παρατηρείς την κυκλοφορία και άλλο την εγκληματικότητα στέλνοντας το αντίστοιχο σήμα στις υπηρεσίες που πρέπει».

Και δημιουργούνται ορισμένα βασικά ερωτήματα: Τι εννοεί ο κύριος υπουργός αλλά και ο δήμαρχος Αθηναίων με το όρο «ηχορύπανση»;

Συγκεκριμένα ο Κ.Μπακογιάνης είπε προχθές στο ντιμπέιτ: «Η ασφάλεια είναι η βάση. Ναι στις κάμερες, δεν μπορούμε να έχουμε αστυνομικό σε κάθε γειτονιά.

Πόσο μάλλον που έχουμε κάμερες νέας γενιάς, οι οποίες πιάνουν ακόμη και την ηχορύπανση. Χαίρομαι γιατί συμφωνήσαμε με τον υπουργό να τοποθετήσουμε κάμερες σε 750 σημεία της πόλης».

Με λίγα λόγια ο δήμαρχος και ο υπουργός μας είπανε πως οι νέες κάμερες θα ακούνε τι συζητάνε οι πολίτες μεταξύ τους στους δρόμους.

Γιατί αφού θα «ακούνε» την ηχορύπανση άρα θα ακούνε και τις ομιλίες των πολιτών, στους δρόμους, στις καφετέριες και… στις παιδικές χαρές.

Ο Κ.Μπακογιάννης όταν ρωτήθηκε την Πέμπτη για τις κάμερες για το αν θα μπουν ακόμα και σε παιδικές χαρές δεν το αρνήθηκε, αλλά είπε «θα μπουν παντού στην πόλη».

Αυτό το εξηγήσανε στους πολίτες;

Δεύτερο ερώτημα, τι εννοούν με την λέξη «πρόληψη παραβατικών συμπεριφορών»;

Δηλαδή πως θα προλαμβάνεται μία παράβαση, ή ένα έγκλημα;

Αν περπατάει ή χαμογελάει κάποιος «στραβά»; Αν κάποιος είναι αξύριστος; Αν κάποιος έχει «τικ» στο πρόσωπο; Αν του αρέσει να κουνάει τα χέρια του όταν μιλάει;

Η λέξη «πρόληψη» δεν ακούγεται ωραία γιατί σημαίνει στοχοποίηση για κάτι που ΔΕΝ έχει γίνει.

Παρεμπιπτόντως αξίζει να θυμηθούμε αυτά που είπε πρόσφατα ο διάσημος podcaster Joe Rogan γιατί όλως τυχαίως μπορεί να υπάρξει σύνδεση καμερών και νέων ψηφιακών ταυτοτήτων.

Ο διάσημος Αμερικανός παραγωγός, προειδοποιεί τους Αμερικανούς (και κατ’ επέκταση και τους Έλληνες) για αυτό που η ελίτ επιδιώκει να πετύχει, τον απόλυτο έλεγχο των δυτικών κοινωνιών, μέσω ενός συνδυασμού των ψηφιακών νομισμάτων και των νέων ψηφιακών ταυτοτήτων-πορτοφόλι (όπως αυτές που θα επιβάλει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι το 2026).

Οι οποίες ταυτότητες στο μέλλον μπορεί να συνδεθούν με τραπεζικούς λογαριασμούς και με ένα συγκεκριμένο σύστημα κοινωνικής πίστωσης, που θα βασίζεται σε ένα point system «καλής συμπεριφοράς» όπως στην Κίνα!