Κάτοικος των Δερβενοχωρίων προχώρησε σε καταγγελία-«βόμβα» μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού καναλιού, είπε ότι η φωτιά ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού ο οποίος έγινε προκειμένου στο σημείο να τοποθετηθούν αργότερα ανεμογεννήτριες καθώς όπως είπε στο σημείο έχουν αρχίσει ήδη κάποιες εργασίες από εταιρεία που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο έργο.
Συγκεκριμένα είπε: «Η φωτιά στα Δερβενοχώρια είναι εμπρησμός 100% και θέλω να το πω, είναι η αιτία οι ανεμογεννήτριες, το λέω ξεκάθαρα και δεν φοβάμαι τίποτα.
Ήταν το μοναδικό κομμάτι με πεύκα και δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν, βάζω το χέρι μου στη φωτιά, σε ένα μήνα εδώ θα υπάρχουν ανεμογεννήτριες»
«Η #φωτια στα #Δερβενοχωρια είναι εμπρησμός 100% κ θέλω να το πω,είναι αιτία οι ανεμογεννήτριες,το λέω ξεκάθαρα και δεν φοβάμαι τίποτα.Ηταν το μοναδικό κομμάτι με πεύκα κ δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν,βάζω το χέρι μου στην φωτιά,σε ένα μήνα εδώ θα υπάρχουν ανεμογεννήτριες» #σκαι pic.twitter.com/lHIfmqOMRe
— antonis kelaidonis (@antonkelaidon) July 18, 2023
Κάτοικοι από τις περιοχές που καίγονται από χθες λένε πως σε πολλά σημεία είτε δεν επιχειρούν εναέρια μέσα, είτε η αργοπορία της πυροσβεστικής ήταν τεράστια με αποτέλεσμα να γιγαντωθούν οι πυρκαγιές και να προκαλέσουν τα γνωστά αποτελέσματα.
Πέρσι τέτοια εποχή το pronews.gr είχε δημοσιεύσει σχετικό άρθρο για το πως «ξεφυτρώνουν» ανεμογεννήτριες σε περιοχές που κάηκαν ολοσχερώς από περίεργες πυρκαγιές.
Στις 27 Δεκεμβρίου του 2021 επτά φορείς προστατευόμενων περιοχών, έβαλαν πρακτικά «λουκέτο» με ισάριθμες αποφάσεις του τότε υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Αμυρά, οι οποίες αναρτήθηκαν μαζικά την παραμονή των Χριστουγέννων του 2021, καταργήθηκαν και οι αρμοδιότητές τους πέρασαν σε κάποιο Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).
Ποιοι ήταν οι 7 αυτοί φορείς;
Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας
Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής
Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης
Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου
Εθνικό Δρυμό Ολύμπου
Τι είχαμε μετά τις καταργήσεις αυτές; Κάψιμο του παρθένου δάσους της Δαδιάς, ενώ είχε προηγηθεί το κάψιμο του δάσους της Πάρνηθας στο Κρυονέρι το προπερασμένο καλοκαίρι.
Το δίκτυο Natura 2000 αποτελεί ένα από τα πιο φιλόδοξα ευρωπαϊκά προγράμματα για την προστασία της φύσης.
Στηρίζεται στις κοινοτικές οδηγίες για τους οικοτόπους (92/43/ΕΟΚ) και για τα πουλιά (79/409/ΕΟΚ).
Η οδηγία του 1992 για τους οικοτόπους επιβάλλει σε κάθε χώρα της Ε.Ε. να ξεχωρίσει τις γεωγραφικές εκείνες περιοχές, που η σπουδαιότητα της οικολογικής τους ταυτότητας τις καθιστά τόπους ευρωπαϊκής σημασίας.
Επιπλέον, ζητά από τα κράτη-μέλη να καταρτίσουν διαχειριστικά σχέδια για τις συγκεκριμένες περιοχές.
Τα σχέδια αυτά πρέπει να συνδυάζουν αρμονικά τη διατήρηση της άγριας πανίδας και χλωρίδας με τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες και να είναι ενταγμένα σε στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης.
Οι τοποθεσίες αυτές σχηματίζουν το δίκτυο Natura 2000, ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της Ε.Ε. για τη διατήρηση της φύσης.
Οπότε η κυβέρνηση Μητσοτάκη τι έκανε; Αποχαρακτήρισε επτά περιοχές και πλέον σε αυτές ελεύθερα μπορούν να «φυτευτούν» ανεμογεννήτριες.