Καταρρέει άλλο ένα κυβερνητικό «αφήγημα», αυτό της πάταξης της ακρίβειας καθώς στο 3,4% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο σε ετήσια βάση από 3,1% που ήταν τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Για ακόμα έναν μήνα ο πληθωρισμός στα τρόφιμα «καίει» την Ελλάδα, αυξάνοντας το ποσοστό του δείκτη, την ώρα που οι καταναλωτές συνεχίζουν να είναι έρμαια της ακρίβειας και η κυβέρνηση έχει καταστεί απλός παρατηρητής των ανατιμήσεων.
Μάλιστα, ο Μάρτιος είναι ο μήνας κατά τον οποίο ενεργοποιήθηκαν τα μέτρα που είχε ανακοινώσει το οικονομικό επιτελείο στις αρχές του έτους, ωστόσο, όπως φάνηκε, όχι μόνο δεν συγκράτησαν τις τιμές, αλλά υπήρξαν και νέες ανατιμήσεις.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Eurostat, η νέα αύξηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα οφείλεται στις τιμές των υπηρεσιών, οι οποίες επιταχύνθηκαν στο 3,9% από 3,5% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση, ενώ επιτάχυνση στο 2,1% από 1,7% σημείωσαν και οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων.
Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν κατά 1%, λιγότερο σε σχέση με τον Φεβρουάριο (-2,8%), ενώ οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 4,8% έναντι αύξησης 5,8% τον Φεβρουάριο, αλλά η αποκλιμάκωση αυτή δεν ήταν ικανή να αντισταθμίσει την επιτάχυνση στις τιμές των υπηρεσιών και των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων.
Παρά την περαιτέρω επιβράδυνση των τιμών των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, ο ρυθμός αύξησής τους είναι σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με την ευρωζώνη, όπου μειώθηκε στο 2,7% από 3,9% τον Φεβρουάριο.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης καταγράφονται ποσοστά πληθωρισμού πολύ χαμηλότερα από εκείνα της Ελλάδας, με τις μεγάλες οικονομίες (Γερμανία και Γαλλία στο 2,3% και 2,4%, αντίστοιχα) να παρουσιάζουν μεγάλη αποκλιμάκωση τιμών, κοντά στο όριο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δηλαδή στο 2%.
Η μόνη χώρα που κινείται σε επίπεδα… Ελλάδος είναι η Ισπανία, η οποία αύξησε τον πληθωρισμό της από το 2,9% τον Φεβρουάριο στο 3,2% τον Μάρτιο, ωστόσο η διπλανή μας Ιταλία καταγράφει πληθωρισμό μόλις 1,3%, από 0,8% τον προηγούμενο μήνα.
Συνολικά, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε στο 2,4%, από 2,6% τον Φεβρουάριο.
Έτσι λοιπόν ενώ σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ υπάρχει αποκλιμάκωση των τιμών, στην Ελλάδα οι αυξήσεις συνεχίζονται και οι Έλληνες θα πρέπει να τις αντιμετωπίσουν με αστείους μισθούς…