Σε μία φορολογική «εκκαθάριση» μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής, με καταστροφή των φακέλων τους, προχώρησε η κυβέρνηση, την στιγμή που δηλώνει αποφασισμένη να κυνηγήσει χιλιάδες ανθρώπους που δηλώνουν εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το Documento, με προφορική εντολή του διευθυντή της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του ΣΔΟΕ Ηλία Κωνσταντέα καταστράφηκαν εκατοντάδες πορίσματα των τελευταίων ετών και συγκεκριμένα όσα έχουν συνταχθεί επί θητείας του για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής που δεν έχουν παραγραφεί και έχουν απασχολήσει ή συνεχίζουν να απασχολούν ελληνικές και ευρωπαϊκές εισαγγελικές αρχές, αλλά και τις αρμόδιες ΔΟΥ.

">

Όπως είναι για παράδειγμα υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονταν πολιτικά πρόσωπα ή αφορούν σε επιχορηγήσεις σε ξενοδοχεία αλλά και περιπτώσεις λαθρεμπορίας καυσίμων, καπνικών προϊόντων κ.λπ.

Όπως αναφέρεται οι υπάλληλοι που ανέλαβαν το έργο της καταστροφής φέρονται να κράτησαν ελάχιστα από τα δεκάδες πορίσματα που τηρούνταν στο αρχείο της υπηρεσίας, όπως για υποθέσεις ελέγχων σε βενζινάδικα και σε γνωστή επιχείρηση υποδημάτων.

 Μέσα σε λίγες ώρες, δεκάδες χιλιάδες έγγραφα του δημοσίου έγιναν χαρτοπόλεμος και πετάχτηκαν με μαύρες σακούλες στα σκουπίδια, λίγες μόλις μέρες αφότου ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης εξέφρασε την πρόθεση να ψηφιοποιηθεί το αρχείο του ΣΔΟΕ, στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης.

Ολα αυτά φέρεται να έγιναν δίχως να έχει συνταχθεί καν το απαραίτητο υπηρεσιακό πρωτόκολλο καταστροφής και να έχει τηρηθεί η τυπική διαδικασία που ορίζει η σχετική νομοθεσία.

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει αναβρασμό αλλά και ερωτήματα σε υπαλλήλους του ΣΔΟΕ που έχουν «ματώσει» για να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή βάζοντας το κεφάλι τους στον ντορβά, όπως λένε χαρακτηριστικά.

Αναρωτιούνται μάλιστα αν και τι ήθελε να κρύψει ο διευθυντής του ΣΔΟΕ και έδωσε τη συγκεκριμένη εντολή, ενώ κάποιοι συνδέουν την καταστροφή του αρχειακού υλικού, την εξαφάνιση δηλαδή κάθε ίχνους από εκατοντάδες πορίσματα από την υπηρεσία, και με την πρόσφατη επίσκεψη συνεργατών του κ. Θεοχάρη.

Να θυμίσουμε πως μία βαρυσήμαντη υπόθεση ήταν αυτή της Σοφίας Νικολάου επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής.