Τι συμβαίνει στο ΚΙΝΑΛ; Μετά τον μη ορισμό του Ε.Βενιζέλου ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΚΙΝΑΛ φαίνεται πως ξεκινάει το «ξήλωμα» του κόμματος της κεντροαριστεράς αφού ήδη ξεκίνησαν οι αποχωρήσεις βενιζελικών στελεχών όπως του Δ.Λιντζέρη και του Γιάννη Οικονομίδη.
Το βενιζελικό κομμάτι του ΚΙΝΑΛ είχε σημαντικό λόγο ύπαρξης καθώς αποτελούσε τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο κόμμα και τη ΝΔ σε περίπτωση που χρειαζόταν να κυβερνήσουν μαζί εάν η «γαλάζια» παράταξη δεν επιτύχει την αυτοδυναμία.
Οπότε ο «εξοβελισμός» του Ε.Βενιζέλου έχει σίγουρα πολιτική σημασία και ίσως αυτό ήθελε να πετύχει η Φ.Γεννηματά.Να δείξει πως το ΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τη ΝΔ ούτε μετεκλογικά αλλά και να μπορέσει να «συνδεθεί» και γιατί όχι να αποσπάσει το κεντροαριστερό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ.
Εν ολίγοις η Φ.Γεννηματά ελπίζει να επιστρέψει πίσω τους ψηφοφόρους του «παλαιού» ΠΑΣΟΚ που εδώ και επτά χρόνια κατοικοεδρεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Μεγάλο στοίχημα αλλά πολύ πιθανό να μη της βγει. Ωστόσο επέλεξε αυτή την στιγμή επειδή βλέπει μετά τις ευρωεκλογές ότι υπάρχουν τάσεις φυγής από τον ΣΥΡΙΖΑ όσων τον ψήφιζαν στα προηγούμενα χρόνια.
Πάντως η στάση αυτή της Φ.Γεννηματά δείχνει πως δεν υπάρχει διάθεση στο ΚΙΝΑΛ να στηρίξουν μια ακύρωση της απλής αναλογικής στις αμέσως επόμενες εκλογές από αυτές που θα γίνουν στις 7 Ιουλίου.
Όπως είναι γνωστό απαιτούνται 200 βουλευτές για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος στις επόμενες και όχι μεθεπόμενες εκλογές και άρα η Φ.Γεννηματά ίσως πιστεύει ότι η ΝΔ που όλα δείχνουν θα είναι πρώτο κόμμα και ίσως με μια μικρή αυτοδυναμία, δεν θα μπορέσει να διατηρηθεί στην εξουσία για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Την αποχώρησή του από το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ στη Β’ περιφέρεια Πειραιά, ανακοίνωσε το στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Λιντζέρης καταγγέλλοντας την κ. Γεννηματά ότι με τον «εξοβελισμό του Ευάγγελου Βενιζέλου» επιδιώκει να στήσει γέφυρες σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι έχει μετατρέψει το Κίνημα Αλλαγής σε «ένα ιδιότυπο, ιδιωτικό κόμμα.»
Με γραπτή δήλωσή του ο κ. Λιντζέρης, επισημαίνει πως η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ «χωρίς ιστορική συνείδηση και ευθύνη» επιδιώκει «τη χειραγώγηση και τον προσωπικό έλεγχο των δυνάμεων του ΚΙΝΑΛ» με μοναδικό της μέλημα να συμπράξει με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αναλυτικότερα, ολόκληρη δήλωση του κ. Λιντζέρη έχει ως εξής
«O εξοβελισμός του Ευάγγελου Βενιζέλου, επιβεβαιώνει την ανομολόγητη επιδίωξη ενός συστήματος να οδηγήσει τις δυνάμεις της προοδευτικής αλλαγής στην αγκαλιά του κου Τσίπρα.
Η κα Γεννηματά χωρίς το απαιτούμενο πολιτικό βάθος, χωρίς ιστορική συνείδηση και ευθύνη, αντιστρατεύεται την ανάγκη ανασύστασης της Δημοκρατικής Παράταξης. Επιδιώκει τη χειραγώγηση και τον προσωπικό έλεγχο των δυνάμεων του ΚΙΝΑΛ, μετατρέποντάς το σε ένα ιδιότυπο, ιδιωτικό κόμμα.
Δεν ενδιαφέρεται αν αυτές οι μεθοδεύσεις συρρικνώνουν την απήχηση και επιρροή του κινήματός μας. Δεν ενδιαφέρεται αν στερεί από τη χώρα τη δυνατότητα να πάει μπροστά. Μοναδικό της μέλημα είναι να στήσει γέφυρες για σύμπραξή της με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Προσωπικά, αρνούμαι κατηγορηματικά να συμπράξω στα ευτελή αυτά σχέδια.
Η αποχώρηση μου από το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ στη Β’ περιφέρεια Πειραιά είναι πράξη υποχρεωτική και αυτονόητη».
Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τις επιλογές της Φώφης Γεννηματάς για την απόφασή της να ορίσει επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας τον Γιώργο Καμίνη και όχι τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και να αποσοβήσει την κριτική και την εσωκομματική αναταραχή, που έχει προκαλέσει η ρήξη με το ιστορικό στέλεχος, το γραφείο τύπου του ΚΙΝΑΛ με ανακοίνωσή του, αναφέρεται στους λόγους.
Αναλυτικότερα, με τον τίτλο «Τα sos ερωτήματα» σε κείμενό του απαντά στα όσα διατυπώνονται για την απόφαση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ λέγοντας ότι στο ερώτημα: «γιατί όχι Βενιζέλος και γιατί Καμίνης», «η επιλογή του επικεφαλής στο Επικρατείας έχει υψηλό πολιτικό συμβολισμό και πρέπει να υπηρετεί τη στρατηγική μας. Στόχος μας σε αυτές τις εκλογές είναι να ηττηθεί οριστικά η πολιτική και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει σχέση με την προοδευτική παράταξη. Να τελειώνουμε με τις απομιμήσεις, τον πολιτικό αχταρμά που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ και να αποτελέσουμε ανάχωμα στην απειλή κυριαρχίας της δεξιάς που τροφοδότησε η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ».
Όπως αναφέρει το γραφείο Τύπου «αυτός ο στόχος απορρέει από την ομόφωνη απόφαση του Συνεδρίου για αυτόνομη πορεία και τη συνεχή ενίσχυση του χώρου» και υποστήριξε πως από τις αποφάσεις αυτές «παίρνει αποστάσεις και διαφοροποιείται κατά καιρούς ο Βαγγέλης Βενιζέλος».
Ισχυρίζεται ότι ο Γιώργος Καμίνης με τα πολιτικά του χαρακτηριστικά σηματοδοτεί τη διεύρυνση. «Ανοίγουμε μια τεράστια πόρτα για όλους τους προοδευτικούς πολίτες που εγκαταλείπουν τον Σύριζα, ώστε να συνταχθούν με το Κίνημα Αλλαγής» και προσθέτει πως «τα περί «ουράς του ΣΥΡΙΖΑ» είναι ανυπόστατα και υποβολιμαία».
Απαντώντας στις κατηγορίες ότι ουσιαστικά η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ εκδίωξε τον Ευάγγελο Βενιζέλο υποστηρίζει ότι «κανείς δεν έδιωξε κανένα». «Αντίθετα η Φ. Γεννηματά ζήτησε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο να επανεξετάσει τη μονομερή δική του απόφαση να μην πολιτευθεί με σταυρό στη Θεσσαλονίκη, στις επόμενες εκλογές ή έστω να αναζητήσουν εναλλακτικές επιλογές σε οποιαδήποτε εκλογική περιφέρεια, προκειμένου να ενισχυθεί το κίνημα με την ενεργό και διακριτή παρουσία του στον εκλογικό αγώνα», αναφέρει.
Ισχυρίζεται ότι «η θέση του κ. Βενιζέλου που εκφράσθηκε και με δημόσια δήλωσή του λίγα λεπτά μετά τη συνάντηση, ήταν «μόνο πρώτος στο Επικρατείας». Η προσωπική του απόφαση, να μην είναι για πρώτη φορά από το 1989 υποψήφιος, δεν υποχρέωνε το Κίνημα Αλλαγής για την τοποθέτηση του στη θέση του επικεφαλής του Επικρατείας».
«Μόνος του αποφάσισε να εγκαταλείψει την κοινή μας προσπάθεια σε αυτή την κρίσιμη αναμέτρηση για το κίνημα και τη χώρα, ενώ θα μπορούσε να προσφέρει από οποιαδήποτε θέση σημαντικά», συμπληρώνει το γραφείο τύπου.
Σχετικά με το γιατί αυτή τη στιγμή (24 ώρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές) το Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζει ότι «η άμεση δημόσια αρνητική αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου δεν άφησε κανένα χρονικό περιθώριο», ενώ στο ερώτημα «γιατί όχι η ίδια αντιμετώπιση στον Γιώργο Παπανδρέου», σημειώνεται ότι «δεν υπάρχει καμιά διαφορά αντιμετώπισης. Οι πρώην πρωθυπουργοί όλων των κομμάτων είναι υποψήφιοι σε εκλογική περιφέρεια και δίνουν τη μάχη να κερδηθεί η έδρα, ανεξάρτητα αν οι ίδιοι δεν χρειάζονται σταυρό».
Ο Γιάννης Οικονομίδης υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του Γραμματέα Τομέα Πολιτικής Υποδομών- Μεταφορών του ΚΙΝΑΛ, εκτοξεύοντας βαριές κατηγορίες κατά της Φώφης Γεννηματά, για τη σύγκρουσή της με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Στην επιστολή της παραίτησής του, ο κ. Οικονομίδης χαρακτηρίζει «κίνηση απαράδεκτη και πραξικοπηματική» την απόφαση της κ. Γεννηματά να προτείνει στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ την τελευταία θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, ενώ συνεχίζονται οι αντιδράσεις στελεχών του ΚΙΝΑΛ. Ακόμη επισημαίνει ότι η κίνηση αυτή «προσβάλει την ιστορία και το κύρος του πλέον επιφανούς στελέχους του Κινήματός μας και ισοδυναμεί με την διαγραφή του από το Κίνημα Αλλαγής».
Ακόμη, ο κ. Οικονομίδης τονίζει στην επιστολή του ότι μια τέτοια απόφαση διχάζει το ΚΙΝΑΛ και «οδηγεί τον πολιτικό μας φορέα, για μια ακόμη φορά, σε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας και αυτοκαταστροφής».