Το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι ιδιαίτερα μεγάλο στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, γεγονός στο οποίο στάθηκε ο Ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, εκφράζοντας τις απορίες του για το πώς μπορεί να επιλυθεί.
Δύσκολη είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν στο Ανατολικό Αιγαίο, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να θέτει το ζήτημα στην αρμόδια Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Ίλβα Γιόχανσον, στο πλαίσιο της πρόσφατης συνεδρίασης της Σοσιαλιστικής Ομάδας. Ο Ευρωβουλευτής επισήμανε στη Σουηδή Επίτροπο ότι μετά την εφαρμογή της Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι εκείνα που κλήθηκαν να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος, με τους πρόσφυγες στη Σάμο -όπως ανέφερε χαρακτηριστικά- να πλησιάζουν το 30% του συνολικού πληθυσμού του νησιού.
Αφού πρόσθεσε πως μετά το 2017, οπότε ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα υποχρεωτικής μετεγκατάστασης, η Ελλάδα -όπως και οι άλλες χώρες πρώτης υποδοχής- έχουν αφεθεί ουσιαστικά μόνες τους αναρωτήθηκε εάν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα και πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να διευκολύνει τον επαναπατρισμό όσων μεταναστών δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην Ε.Ε.
Η Ίλβα Γιόχανσον αναγνώρισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πρόσθεσε ότι στο νέο πακέτο που θα υπάρξει για τη μετανάστευση θα πρέπει να περιλαμβάνεται υποχρεωτική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών, η οποία δεν θα περιορίζεται στην αποστολή χρημάτων ή υλικών, αλλά θα σημαίνει και ουσιαστική βοήθεια εκεί όπου κρίνεται απαραίτητο. Διευκρίνισε, μάλιστα, πως κάποια κράτη πιέζουν ώστε η ενίσχυση να παρουσιαστεί μετά τη συμφωνία για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Όπως πρόσθεσε η Επίτροπος, η καλύτερη μορφή αλληλεγγύης είναι η μετεγκατάσταση προσφύγων από τις χώρες πρώτης εισόδου προς τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, ενώ όσον αφορά στους αιτούντες άσυλο των οποίων το αίτημα έχει απορριφθεί δεν θα πρέπει να παραμένουν στα νησιά κι εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά να επιστρέφονται στις χώρες προέλευσής τους. Η Ίλβα Γιόχανσον στάθηκε και στην ανάγκη να βοηθήσουν σε αυτό τόσο η Ε.Ε. όσο και τα κράτη-μέλη της, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα.