Ο Νίκος Ανδρουλάκης, επιχειρεί να ανεβάσει ταυτόχρονα τον πολιτικό και προγραμματικό πήχη του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, δίνοντας όλο και πιο συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα-μείζονα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες.
Μετά την εκλογή ηγεσίας και την «συγκλονιστική και απρόσμενη», σύμφωνα με την ηγεσία, συμμετοχή για την επιλογή του ονόματος και των προσώπων που θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στο Συνέδριο και τις οργανώσεις του κόμματος, ο κ. Ανδρουλάκης κάνει το τρίτο βήμα παρουσιάζοντας τις κατευθυντήριες γραμμές του προγραμματικού σχεδίου.
Την ίδια στιγμή τονίζει ότι η διαμόρφωση και η διαρκής επικαιροποίηση του προγραμματικού σχεδίου είναι χρέος της παράταξης, «ως μελλοντικής κυβερνητικής δύναμης».
Σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Τρίτης ο αρχηγός της Χαριλάου Τρικούπη επιτέθηκε στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις κατηγορίες ότι «ο Ανδρουλάκης δεν έχει θέσεις».
«Πως γίνεται εμείς να μην έχουμε θέσεις και να βάζουν μετά στο στόμα τους τις προτάσεις μας, οι της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ;», αναρωτήθηκε με νόημα ο κ. Ανδρουλάκης καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να εξηγήσει κάνοντας την περιγραφή «του αργοκίνητου καραβιού της Ευρώπης, ποια παράταξη ευθύνεται που δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες πολιτικές για την άμεση αντίδραση της Ε.Ε. στις μεγάλες προκλήσεις.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αύξηση του πληθωρισμού λέγοντας ότι η χώρα μας βρέθηκε ευάλωτη μπροστά στην ενεργειακή ακρίβεια, καθώς δεν υπήρξε προετοιμασία για τους πιθανούς κινδύνους, ούτε του κράτους, ούτε της κοινωνίας.
Επέμεινε κατά την περιγραφή των προτάσεών του στην ανάλυση της λειτουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υποστηρίζοντας, όπως και ο Νίκος Χριστοδουλάκης, ότι χρειάζεται άλλο προσανατολισμό κι όχι υπονόμευση του βασικού εργαλείου των 32 δις για την ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών κοινωνιών.
Στο σημείο αυτό ο πρώην υπουργός και καθηγητής, κ. Χριστοδουλάκης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την διαχείριση του αναπτυξιακού εργαλείου υπογραμμίζοντας ότι «ένα χρόνο τώρα δεν έχει γίνει ουσιαστική διανομή των πόρων, έχει γίνει μόνο η ένταξη στο σχέδιο κάποιων έργων, όπως για το Τατόι».
Ο κ. Ηλίας Κικίλιας (σύμβουλος της κοινοβουλευτικής ομάδας επί των οικονομικών) από την πλευρά έκανε λόγο για την Δημόσια Διοίκηση, που η δεξιά συντήρηση θεωρεί ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερο σχεδιασμό, αλλά συγκλίσεις με τους ιδιώτες και που η αριστερά συντήρηση την αντιμετωπίζει με μια …θεολογική πίστη στον κρατισμό.
«Εμείς έχουμε πρόταση για μια αξιοπρεπή σύνταξη και ένα φτηνό σπίτι για τη νέα γενιά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.
Με την παρουσίαση των πρώτων «πλάνων» του προγραμματικού λόγου, φάνηκε η επιλογή του ΠΑΣΟΚ να εστιάσει στο δημογραφικό και στην συγκρότηση μιας στιβαρής πρότασης για την στήριξη των νεότερων γενιών, στη δημιουργία Εγχώριας Προστιθέμενης Αξίας με το βάρος να πέφτει στη μεταποίηση, στην αγροτική ανάπτυξη, φυσικά στις πηγές ενέργειας και γενικότερα στην εξέλιξη της οικονομίας, την ενίσχυση της υγείας.
Για την Παιδεία πρότειναν τομές και εθνικό διάλογο στην βάση τεσσάρων προτάσεων για: την καθιέρωση Εθνικού Απολυτηρίου- του «διαβατηρίου» για τα Πανεπιστήμια, την καθιέρωση Ακαδημίας Διπλωμάτων για τους πτυχιούχους, όπου θα αναδεικνύονται και θα καταγράφονται τα προσόντα, την αυστηρή αξιολόγηση των πανεπιστημίων και την προώθηση επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Για τις κρίσεις πρότειναν ενιαίο όργανο διαχείρισης, ενώ για το πεδίο της οικονομίας, μείωση φόρων με την διάδοση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Το προγραμματικό πλαίσιο τίθεται σε διάλογο που θα συνεχιστεί και μετά το Συνέδριο, με περιφερειακά Συνέδρια και την Προγραμματική Συνδιάσκεψη στο φινάλε της διαδρομής, γύρω στον Σεπτέμβρη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ανδρουλάκης έκανε ουκ ολίγες αναφορές σήμερα στο σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο. «Η σοσιαλδημοκρατία βρέθηκε πολλές φορές με την πλάτη στον τοίχο, όμως είναι το πιο ασφαλές ιδεολογικό και πολιτικό λιμάνι για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους έντονων και αλλεπάλληλων κρίσεων», ισχυρίστηκε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ εκτιμώντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα πολύ δύσκολα αλλά υπάρχει πλέον σοσιαλδημοκρατικό σχέδιο για άλμα στο μέλλον. Όσον αφορά δε στις συμμαχίες και τις συγκλίσεις ο κ. Ανδρουλάκης επεσήμανε πρώτον ότι «εμείς οι σοσιαλδημοκράτες υπηρετούμε στρατηγικά την σύγκλιση» και δεύτερον ότι στο εσωτερικό «οικοδομούμε συμμαχίες, δεν κάνουμε μεταγραφές, καλούμε την κοινωνία να συμμετάσχει».