Αύριο Κυριακή 18 Ιουνίου, στις 12:00 το μεσημέρι στο νεκροταφείο Ζωγράφου θα γίνει το μνημόσυνο του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Θανάση Τσούρα.
Ο Θανάσης Τσούρας «έφυγε από τη ζωή» στις 13 Μαΐου μετά από σκληρή, αλλά γενναία μάχη με τον καρκίνο. Στην εξόδιο ακολουθία, που έγινε στο Α’ νεκροταφείο, είχαν παραστεί εκατοντάδες στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και πρόσωπα από άλλους πολιτικούς χώρους, που εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στη σύζυγό του Βίλμα και τα παιδιά του Άγγελο και Γιάννη Τσούρα.
Ποιος ήταν ο Θανάσης Τσούρας
Γιατρός και πολιτικός, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΚ και αργότερα του ΠΑΣΟΚ, ο Θανάσης Τσούρας είχε διατελέσει βουλευτής Α΄ Αθηνών και χρημάτισε υφυπουργός, αναπληρωτής υπουργός και υπουργός σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
Την περίοδο της δικτατορίας ήταν υπεύθυνος της νεολαίας του ΠΑΚ Εσωτερικού και μέλος των Δημοκρατικών Επιτροπών Αντίστασης. Για μεγάλο διάστημα δρούσε στην παρανομία και είχε πλούσια αντιστασιακή δράση, σε συνεργασία με την ομάδα του Σήφη Βαλυράκη. Είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, μετά την καταστολή της οποίας συνελήφθη και βασανίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ.
Μεταπολιτευτικά, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και ήταν ο πρώτος υπεύθυνος για τη νεολαία του Κινήματος (1974-75).
Τον Οκτώβριο του 1981 με την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Ανδρέα Παπανδρέου, διορίστηκε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, ο νεότερος στην ιστορία του υπουργείου. Σε συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Γιώργο Γεννηματά, προώθησε νόμους που επέτρεψαν την επιστροφή των πολιτικών προσφύγων του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα. Παρέμεινε σε αυτή τη θέση μέχρι τον Ιούνιο του 1985.
Στη δεύτερη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα τη Δημόσια Τάξη και τα Σώματα Ασφαλείας από τον Ιούνιο του 1985 μέχρι τον Απρίλιο του 1986. Από τον Απρίλιο του 1986 έως τον Φεβρουάριο του 1987 ήταν υφυπουργός Εσωτερικών, ενώ από τον Φεβρουάριο του 1987 έως τον Μάιο του 1989 ήταν ειδικός σύμβουλος στο Πολιτικό Γραφείο του πρωθυπουργού.
Τον Ιούνιο του 1989 έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα και εκλέχθηκε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Αθηνών, ενώ εκλεγόταν συνεχώς μέχρι και το 2012.
Με την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1993, χρημάτισε υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (Οκτώβριος 1993 – Σεπτέμβριος 1994) και υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (Σεπτέμβριος 1994 – Σεπτέμβριος 1995).