Ο νέος εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης νωρίτερα σήμερα Πέμπτη (24/10) ανέφερε πώς «αν περιμένει η κυβέρνηση ότι εμείς θα κάνουμε μια κατά παραγγελία αντιπολίτευση είναι γελασμένοι».
«Δεν θα επιλέξει ο πρωθυπουργός ποιος είναι αντιπολίτευση. Το ότι είναι το ΠΑΣΟΚ ντε φάκτο αξιωματική αντιπολίτευση και ο Νίκος Ανδρουλάκης αρχηγός της, το λένε όλες οι έρευνες της κοινής γνώμης, το λέει η κοινωνία. Θεσμικά ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση και αυτή είναι η συνταγματική τάξη.
Και επειδή άκουσα και τον κύριο Μαρινάκη χθες να λέει ότι δεν έχει αλλάξει το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να ενημερώσουμε: Αν περιμένει η κυβέρνηση ότι εμείς θα κάνουμε μια κατά παραγγελία αντιπολίτευση είναι γελασμένοι.
Εμείς θα κάνουμε προγραμματική, δομική και υπεύθυνη αντιπολίτευση και στα κοινωνικά θέματα και στα υπόλοιπα ζητήματα. Θα αναδείξουμε όλα τα κακώς κείμενα της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ό, τι είχε να δώσει το έδωσε. Έχει κουραστεί και έχει κουράσει.
Και αυτό είναι και κοινή συνισταμένη και όλων των ερευνών. Όταν βλέπουμε ότι στην πρόσφατη έρευνα της ALCO μόνο το 19% των πολιτών που ερωτώνται είναι ευχαριστημένοι από την πορεία της κυβέρνησης. Είναι κοινή συνισταμένη ότι πια είναι ζητούμενο από την κοινωνία η πολιτική αλλαγή. Και αυτήν εμείς θέλουμε να εκφράσουμε τώρα», ανέφερε κατ’ αρχήν ο Κώστας Τσουκαλάς.
Για αποχώρηση πρωθυπουργού κατά την ομιλία του Νίκου Παππά στην Ολομέλεια
«Μη θεσμική η ενέργεια του κυρίου Μητσοτάκη. Εγώ δεν έχω κανένα λόγο να κάνω το συνήγορο του κυρίου Παππά, αλλά δεν μού άρεσε η εικόνα ενός πρωθυπουργού, ο οποίος όταν μιλάει ο οποιοσδήποτε εκπρόσωπος Δημοκρατικού Κόμματος σηκώνεται και φεύγει. Δεν νομίζω ότι τιμά ούτε τη συνταγματική τάξη, ούτε το κοινοβούλιο, ούτε τη δημοκρατία, ούτε τον ίδιο το θεσμό του πρωθυπουργού.
Όσον αφορά την ποιότητα των λεγομένων, έλα με φόρα, τα μόνα που έρχονται με φόρα μέχρι στιγμής είναι τα κοινωνικά προβλήματα κατά ριπάς που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, όλοι οι καταναλωτές με το τεράστιο κύμα ακρίβειας. Όσοι θέλουν παροχές υγείας και πληρώνουν την πιο ακριβή υγεία στην Ευρώπη βλέπουν μια κυβέρνηση να αποτυγχάνει σε αυτά».
Για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ
«Εμείς ψηφίσαμε τα 36 από τα 66 άρθρα που είχε αυτό το νομοσχέδιο, άρα τα μισά άρθρα. Ουσιαστικά δεν ψηφίσαμε επί της αρχής για έναν απλό λόγο. Το 2021 ήρθε ένας νόμος και η κυβέρνηση τον έχει τροποποιήσει 31 φορές από το 21.
Και μάλιστα πρωθυπουργός έχει από την τηλεόραση τηλεοπτικά πει ότι είχε αποτύχει η συγκεκριμένη συνταγή. Όλα τα άρθρα που αφορούσαν σύντμηση προθεσμιών για ΑΣΕΠ. Όσα είχαν να κάνουν με μια επιτάχυνση, τα ψηφίσαμε.
Μάλιστα στο θέμα της εντοπιότητας είπαμε ότι πρέπει να υπάρχει μια αναλογική εντοπιότητα. Προφανώς θέλουμε να στηριχθεί η εντοπιότητα, αλλά δεν μπορεί να δίνει 40 μονάδες εντοπιότητα και 5 μονάδες στο διδακτορικό.
Δεν μπορεί δηλαδή στην ουσία να μην υπάρχει μια αναλογικότητα και στην ουσία να τιμωρούμε εκείνους οι οποίοι έχουν αγωνιστεί για να αποκτήσουν τυπικά προσόντα. Θέλει μια ισορροπία που θεωρήσαμε ότι δεν υπήρχε στα συγκεκριμένα άρθρα, με αποτέλεσμα στην ουσία να διευρύνονται οι ανισότητες και να μην υπάρχει αξιοκρατία.
Εμείς θέλουμε νομιμότητα, διαφάνεια, αξιοκρατία. Ποιο είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής του νόμου του 21; 83 προϊστάμενοι στο Υπουργείο Υγείας, οι 15 με κρίση και οι υπόλοιποι με ανάθεση. Είναι αυτό αξιοκρατία;
Είναι αυτό διαφάνεια; Αυτό λοιπόν καταψηφίσαμε τη συνέχιση μιας πολιτικής η οποία ούτε τη διαφάνεια υποστηρίζει, ούτε την αξιοκρατία, ούτε την επιτάχυνση και απλά κάθε φορά τροποποιεί το ίδιο λάθος.
Αντίστοιχα συμβαίνει με τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Τον έχει τροποποιήσει η κυβέρνηση σαράντα φορές. Πάλι παραμένουμε να έχουμε 23.000 αιτήσεις που έχουν γίνει δεκτές για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, ενώ οι ενδιαφερόμενοι είναι 200- 300.000 και βλέπουμε ένα ιδιωτικό χρέος να καλπάζει. Άρα η κυβέρνηση κάνει μπαλώματα».
«Αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι για να μην είσαι πράσινος ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συναινείς σε όλα, είναι γελασμένοι»
«Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα κάνουμε κατά παραγγελία αντιπολίτευση. Αν είχε πρόθεση η κυβέρνηση να διασφαλίσει συναινέσεις, θα έκανε αποδεκτή την τροπολογία που καταθέσαμε να συμπληρωθεί η ρύθμιση για το θέμα των Σπαρτιατών, για να μην πηγαίνει 1.000.000 Ευρώ των Ελλήνων φορολογουμένων σε ένα κόμμα κέλυφος που έχει πει ο Άρειος Πάγος ότι ηγείται αυτού ένας καταδικασμένος για εγκληματική οργάνωση.
Θα μπορούσε να κάνει δεκτή την τροπολογία; Άρα τι μου λέτε; Ότι δεν ήθελε ο κ. Λιβάνιος να φανεί ότι αποδέχεται μια πρόταση του ΠΑΣΟΚ; Άρα δεν μπορεί η κυβέρνηση να θέλει τη συναίνεση αλά καρτ. Η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός φαίνεται να μην αλλάζουν.
Εμείς διάθεση συναίνεσης όταν υπάρχει θετικό πρόσημο πάντα θα δείχνουμε. Μάς χωρίζει με τη Νέα Δημοκρατία ένα ιδεολογικό και αξιακό χάσμα, το οποίο προφανώς αποτυπώνεται.
Έχουμε άλλη άποψη, άλλη αντίληψη και για τη χώρα και για τις μεταρρυθμίσεις και για τις μεγάλες αλλαγές στα κοινωνικά ζητήματα. Εμείς θεωρούμε ότι η κυβέρνηση και στην ακρίβεια και στην υγεία έχει αποτύχει και στην εργασία και προφανώς εμείς εκπροσωπούμε και άλλους ανθρώπους.
Εμείς θέλουμε να εκπροσωπήσουμε την κοινωνική πλειοψηφία. Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση εξυπηρετεί κυρίως τις ελίτ στο κομμάτι αυτό».
«Ο κύριος Σαμαράς, στην ουσία μίλησε για μια κυβέρνηση η οποία κάνει υποκλίσεις στις αναθεωρητικές τάσεις της Τουρκίας»
Μίλησε για μια κυβέρνηση η οποία ενδεχομένως έχει μια κρυφή ατζέντα την οποία δεν έχει ενημερώσει την ελληνική κοινωνία. Αυτά πρέπει να δούμε σήμερα. Σήμερα εδώ ενδέχεται να έρθουν κρίσιμα εθνικά θέματα. Δεν το λέω εγώ, το λέει κύριος Σαμαράς.
Για συνάντηση Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη και ΠτΔ
Ερωτηθείς για το αν θα γίνει συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσουκαλάς απάντησε ότι προφανώς και θα γίνει.
«Προφανώς θα μιλήσουν τα δύο γραφεία και θα προχωρήσει. Ο κύριος Ανδρουλάκης έχει δείξει ότι είναι απόλυτα θεσμικός σε όλα τα ζητήματα. Πρέπει να δούμε και ποιο θα είναι το θέμα της συζήτησής τους, τα ζητήματα.
Εγώ θεωρώ ότι ενδεχομένως πρέπει να δούμε και τι θα γίνει και με τα εθνικά θέματα και πρέπει να έχουν μια ενημέρωση και οι πολιτικοί αρχηγοί σε δεύτερο χρόνο, ενόψει και της επίσκεψης του κυρίου Φιντάν».
Ερωτηθείς για το πρόσωπο που πρέπει να επιλέγεται στην Ηρώδου Αττικού, ο Κώστας Τσουκαλάς είπε ότι «είθισται για την ισορροπία του πολιτικού συστήματος, όταν έχουμε μια συντηρητική κυβέρνηση να έχουμε έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την Κεντροαριστερά ή από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.
Κάθε πρόσωπο πρέπει να αξιολογείται και σαν πρόσωπο. Άρα μπορεί να υπάρχουν πρόσωπα και από άλλους χώρους που να έχουν έναν σεβασμό και να μπορούν να παίξουν έναν ρόλο».