Ο Χάρης Δούκας πέρασε με μεγάλη προσπάθεια στον β’ γύρο και θα αντιπαρατεθεί στις 13 Οκτωβρίου με τον Νίκο Ανδρουλάκη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Τα αδύναμα σημεία του κ. Δούκα ήταν δύο, όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας: Το λεκανοπέδιο Αττικής και η Θεσσαλονίκη. Η Κρήτη, όπου σάρωσε ο Ν. Ανδρουλάκης, ήταν αναμενόμενο, ενώ στα υπόλοιπα μεγάλα αστικά κέντρα, η κόντρα ήταν στα ίσια.
Στο λεκανοπέδιο, ο δήμαρχος Αθηναίων ήρθε μόλις τέταρτος, όπου σάρωσε ο Παύλος Γερουλάνος, ενώ πολύ καλά πήγε και η Άννα Διαμαντοπούλου, μια επίδοση που έφερε κατήφεια και προβληματισμό στο επιτελείο του κ. Δούκα.
Μάλιστα, ακόμη και στην Α’ Αθηνών, καρδιά του δήμου Αθηναίων όπου εξελέγη δήμαρχος ο κ. Δούκας, ήρθε τρίτος. Στην εκλογική του περιφέρεια, ο Π. Γερουλάνος ήρθε πρώτος, η Άννα Διαμαντοπούλου δεύτερη (επίσης πάλαι ποτέ εκλογική της περιφέρεια) ενώ ο Χάρης Δούκας πέρασε για λίγο τον Ν. Ανδρουλάκη στην τρίτη θέση.
Το ορατό «Βατερλώ» Δούκα στην Αθήνα, συμπαρέσυρε και τα συνολικά ποσοστά του και οδήγησε στο θρίλερ με τον Παύλο Γερουλάνο το οποίο κράτησε ως τα μεσάνυχτα για μια χούφτα μερικών εκατοντάδων ψήφων.
Κακή επίδοση είχε επίσης και στην Θεσσαλονίκη, όπου όμως ήταν αναμενόμενη για το επιτελείο του η καλή παρουσία του Παύλου Γερουλάνου.
Το κλειδί που ακούει στο όνομα Γερουλάνος
«Αν ο Δούκας στην Αττική, αντί για 18% ήταν στο 21%, τότε στην επικράτεια θα ήταν στο 24% έναντι του 29% του Ανδρουλάκη» σημείωναν συνεργάτες του δημάρχου Αθηναίων.
Με τα «αν» δεν γίνεται πολιτική βέβαια, οπότε τα αριθμητικά δεδομένα είναι αμείλικτα: Η διαφορά είναι περίπου 8.3% και 25.000 ψήφοι. Μια διαφορά που θεωρητικά μπορεί να υπερκεραστεί από τον κ. Δούκα εφόσον διασφαλίσει την κρίσιμη συμμαχία με τον Παύλο Γερουλάνο ο οποίος, πάντως, δεν έδωσε εμφανή κατεύθυνση στους ψηφοφόρους του. Το μόνο που είπε είναι πως η μάχη είναι ανοικτή. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γερουλάνος τις τελευταίες ημέρες είχε στοχοποιήσει τον κ. Ανδρουλάκη, μιλώντας για ανάγκη αλλαγής ηγεσίας, ενώ από την άλλη θεωρούσε πως ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι βουλευτής. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει προσπάθεια προσέγγισης του κ. Γερουλάνου τόσο από την πλευρά Ανδρουλάκη όσο και από την πλευρά Δούκα, με άγνωστα ωστόσο αποτελέσματα. Στο επιτελείο Δούκα αναμένουν επίσης τι θα πράξουν οι κ.κ. Κατρίνης και Γιαννακοπούλου.
Δούκας: Το 70% ζητά αλλαγή ηγεσίας
Αυτό που κρατούν από το επιτελείο Δούκα, είναι ότι:
- Προσήλθαν πάνω από 300.000 ψηφοφόροι στις κάλπες, συνεγείροντας κόσμο ΠΑΣΟΚ.
- Ο Ν. Ανδρουλάκης έχασε περίπου 10.000 ψήφους από το 2021 συγκεντρώνοντας σχεδόν 88.000 από τις 99.000. «Απομένουν 200.000 ψηφοφόροι που στήριξαν άλλο υποψήφιο, άρα αλλαγή ηγεσίας σημειώνουν». Όπως δήλωσε και ο ίδιος ο κ. Δούκας «το 70% ζητά αλλαγή ηγεσίας».
- Η διαδικασία άνοιξε μετά την έγερση του θέματος ηγεσίας το βράδυ των ευρωεκλογών από την Ν. Γιαννακοπούλου και τον Π. Γερουλάνο αλλά και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, επισήμως την επομένη. Κυρίαρχο αίτημα ήταν η αλλαγή ηγεσίας, λένε στο επιτελείο Δούκα, υπενθυμίζοντας πως ο κ. Ανδρουλάκης αρνούνταν αρχικά ότι υπάρχει θέμα.
- Το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έμεινε τελικά κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30%. Σημειώνουν πως η διαφορά των 8 μονάδων και των 20.000 ψήφων παραμένει, αλλά είναι διαφορετικό να ήταν π.χ. 34%-26% και άλλο όπως διαμορφώθηκαν, τελικά, στο 29,7%-21,4%.
- Ό,τι και να γίνει στον β’ γύρο στο ΠΑΣΟΚ σχηματίζονται πλέον δύο μεγάλες ομάδες, υποστηρίζουν στο επιτελείο Δούκα, προειδοποιώντας ότι και σε περίπτωση επανεκλογής Ανδρουλάκη «δεν θα λειτουργεί μόνος του πλέον».