Δεν φαίνεται να κερδίζεται το «στοίχημα» της μαζικής συμμετοχής στο σημερινό δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών που εξελίσσεται από το πρωί με την μονομαχία Νίκου Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα να κρίνει την ανάδειξη ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ που θα κρίνει την πολιτική κατεύθυνση του κόμματος.

Σημειώνεται ότι μέχρι 14:00 έχουν ψηφίσει συνολικά πάνω από 130.000. Η συμμετοχή από την πρώτη Κυριακή είναι στο -18%.

Στις 12:50 η συμμετοχή ήταν στις 110.000 έναντι 132.000 την προηγούμενη Κυριακή με τις πληροφορίες να θέλουν στην Αττική την μείωση στις 12:50 να είναι στο -3% ενώ αντίθετα στην Κρήτη καταγράφεται αύξηση συμμετοχής κατά 1%.

Ο κ. Ανδρουλάκης, στο πρώτο γύρο της περασμένης Κυριακής, ήρθε πρώτος με 29,64% ενώ κ. Δούκας πέρασε οριακά δεύτερος, με 21,41% αλλά ο δεύτερος ελπίζει να πετύχει ανατροπή ανάλογη με του Δήμου Αθηναίων όταν στο δεύτερο γύρο νίκησε τον αρχικά προπορευόμενο Κ.Μπακογιάννη.

Ηδη οι δύο υποψήφιοι ψήφισαν σε Ίλιον και Αθήνα, στέλνοντας ο καθένας το δικό του μήνυμα για την επόμενη ημέρα στο κόμμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΔΕΚΑΠ μέχρι τις 11:00 το πρωί ψήφισαν 62.023 φίλοι και μέλη του κόμματος, με την συμμετοχή να είναι κατά 5,55% μειωμένη σε σχέση με την πρώτη Κυριακή. Σημειώνεται ότι η συμμετοχή στον α’ γύρο μέχρι αυτήν την ώρα ανερχόταν σε 65.671.

Στις 11.30 είχαν ψηφίσει περισσότεροι από 75.000.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ψήφισε στις 10:30 και στις δηλώσεις του ζήτησε τη στήριξη του κόσμου του ΠΑΣΟΚ. «Σήμερα το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής του τόπου. Και αυτό δεν μας χαρίστηκε. Το πετύχαμε με αγώνα, κόπο και προσπάθεια. Και θέλω να ευχαριστήσω γι’αυτό τους χιλιάδες ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ που πάλεψαν τα πιο δύσκολα χρόνια σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Σήμερα ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον. Τα δύσκολα είναι πίσω μας και τα καλύτερα μπροστά μας. Σήμερα ζητώ ξανά την εμπιστοσύνη σας για την μεγάλη, προοδευτική δημοκρατική παράταξη, που θα ανταποκριθεί στις νέες προσδοκίες του ελληνικού λαού, για μια πατρίδα πιο ισχυρή και μια κοινωνία πιο δίκαιη», είπε στη δήλωσή του.

O Χάρης Δούκας ψήφισε λίγο μετά τις 9 το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο Αθήνας, όπου έκανε την εξής δήλωση: «Η συμμετοχή είναι η δύναμή μας. Σήμερα έχουμε μια ευκαιρία να αλλάξουμε πορεία. Αρκεί να το κάνουμε όλοι μαζί. Για ένα ΠΑΣΟΚ μεγάλο, ανοικτό, νικηφόρο. Σήμερα αλλάζουμε το ΠΑΣΟΚ. Δίνουμε ελπίδα στη χώρα. Σήμερα ψηφίζουμε για την αλλαγή».

Την περασμένη Κυριακή, η συμμετοχή στις κάλπες του πρώτου γύρου ξεπέρασε τις 303 χιλιάδες, δημιουργώντας μια δυναμική βάση εκκίνησης και για την προσέλευση του κόσμου, των μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ στο δεύτερο γύρο.

Το στοίχημα του Νίκου Ανδρουλάκη, που στην αναμέτρηση του 2021 αναδείχθηκε νικητής με 68%, είναι τώρα, όπως αναφέρουν οι καλά γνωρίζοντες, να πλησιάσει αυτό το ποσοστό – και σε κάθε περίπτωση να βάλει το 6 μπροστά. Για τους υποστηρικτές του κ. Ανδρουλάκη, που θεωρούν βέβαιη και άνετη τη νίκη του, έχει σημασία και το σκορ της αναμέτρησης. Προσβλέπουν δηλαδή στο άνοιγμα της ψαλίδας: από τις 8 μονάδες του πρώτου γύρου να φτάσει η διαφορά στον δεύτερο γύρο ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό, ακόμη και μεγαλύτερο από αυτό που καταγράφει τελευταίως το ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το επιτελείο του Χάρη Δούκα κάνει λόγο για το στοίχημα της νίκης και προσδοκά ότι το αίτημα για αλλαγή ηγεσίας θα υπερισχύσει του μηνύματος περί σταθερότητας για τη συνέχιση της ανοδικής πορείας. Κάποιοι βλέπουν ότι η «ανατροπή» είναι στο χέρι τους, άλλοι από το επιτελείο κάνουν πιο συγκρατημένες προβλέψεις – ο ίδιος επιχειρεί να τους ενθαρρύνει και τους προτρέπει να δράσουν αποφασιστικά με το… σύνθημα «η μάχη τελειώνει μόνο όταν κλείσει και η τελευταία κάλπη». Το στοίχημά τους είναι το ποσοστό Δούκα να έχει το 4 μπροστά, που σημαίνει ότι δεν αποκλείουν να φτάσει και να ξεπεράσει το 40% σε περίπτωση ήττας.