Σε πανικό δείχνει να βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς έχει ανακοινώσει εδώ και λίγες ημέρες πως στις 15 Ιουλίου θα τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα για την εστίαση, παρόλα αυτά τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν δημοσίως πως τελικά ίσως αυτά δεν ισχύσουν!
Ένα πραγματικό αλαλούμ, με χιλιάδες καταστηματάρχες να περιμένουν αγωνιωδώς για να μάθουν πως θα λειτουργούν πλέον οι επιχειρήσεις τους. Όπως έχει προαναγγείλει η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, στις αρχές της εβδομάδας (λογικά αύριο Δευτέρα) θα γίνουν νέες ανακοινώσεις για τα μέτρα στην εστίαση, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 15 Ιουλίου.
Τι θα γίνει με τους αμιγείς και μικτούς χώρους
Τα κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται επιφυλακτικά στο αν θα ισχύσει τελικά ο διαχωρισμός των καταστημάτων εστίασης σε αμιγείς και μικτούς χώρους.
Ήδη, σε αυτή την κατεύθυνση προϊδέασε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας «είναι μία δύσκολη εξίσωση που πρέπει να λυθεί. Όμως, επειδή θέλουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι και να εκμεταλλευτούμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η λέξη που πρέπει να σημαδεύει αυτό το χρονικό διάστημα είναι η λέξη “προσαρμογή”».
«Πρέπει να εμβολιαστούμε, όχι για να μπαίνουμε στα μαγαζιά, δεν είναι εκεί το νόημα, το νόημα είναι ότι πρέπει να το κάνουμε για να ανοίξουν τα πράγματα», σημείωσε.
Μέχρι στιγμής, αυτό που είναι γνωστό είναι πως στις 15 Ιουλίου θα ανοίξουν οι κλειστοί χώροι, είτε ως αμιγείς (μόνο για εμβολιασμένους και με μεγαλύτερη πληρότητα) είτε ως μεικτοί (για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και με σαφώς χαμηλότερη πληρότητα). Ωστόσο αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποίησης των μέχρι σήμερα γνωστών αποφάσεων.
Η λέξη προσαρμογή με βάση τα πανδημικά δεδομένα ανά την επικράτεια, θα είναι ωστόσο το κλειδί. Και στο πλαίσιο αυτό η εφαρμογή των μέτρων μπορεί να μετατεθεί χρονικά κατά μία εβδομάδα ή ακόμα περισσότερο, καθώς συσχετίζεται άμεσα με την πορεία των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην κοινότητα.
Τα σενάρια και οι ανακοινώσεις
Αυτή τη στιγμή, ανοιχτό είναι λοιπόν να φτάσουμε σε μία απόφαση για λειτουργία χώρων αποκλειστικά για εμβολιασμένους, οι οποίοι θα έχουν και μεγαλύτερο ποσοστό πληρότητας, προκειμένου οι επιχειρηματίες να έχουν ένα ακόμα κίνητρο.
Το άλλο σενάριο είναι να εφαρμοστούν όσα ήδη έχουν ανακοινωθεί: αμιγείς χώροι και μεικτοί χώροι, με ειδική σήμανση και υποχρεωτική δήλωση από τους επιχειρηματίες για τον τρόπο λειτουργίας.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη από την επομένη της εφαρμογής των μέτρων να σαρώσει την επικράτεια με συνεχείς ελέγχους.
Όσοι επιχειρηματίες δεν τηρούν τα μέτρα που θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα θα έρχονται αντιμέτωποι με αυστηρά πρόστιμα ανάλογα και με τα τετραγωνικά της επιχείρησης.
Συγκεκριμένα το πρόστιμο θα ανέρχεται από 3.000 έως 10.000 ευρώ, αναστολή λειτουργίας του καταστήματος από 7-15 ημέρες, αφαίρεση άδειας λειτουργίας. Πρόστιμα θα υπάρχουν και για τους πελάτες, όπως 300 ευρώ για μη επίδειξη εγγράφου και 3.000 ευρώ και ποινικές κυρώσεις για νόθευση ή πλαστογράφηση.
Μπλόκα (και) στις διαπεριφερειακές µετακινήσεις
Αλλη μία πρόταση, διατυπωμένη μάλιστα από τους «ειδικούς», που η κυβέρνηση κρατά προς το παρόν στην άκρη είναι τα μπλόκα και στις μετακινήσεις στην ηπειρωτική χώρα στο πρότυπο που οι ταξιδιώτες προσγειώνονται ή «δένουν» πλέον στα νησιά: με το green pass, ή με υποχρεωτικό μοριακό ή rapid test πριν από την επιβίβασή τους σε πλοίο και αεροπλάνο.
Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν δύσκολη την εφαρμογή του εν λόγω μοντέλου κυρίως επειδή θα απαιτούσε ένα εξαιρετικά ευρύ δίκτυο ελέγχου, τη στιγμή που όλο το βάρος πέφτει στην στην διασκέδαση, αλλά και στη θωράκιση των νησιών, ως περιοχές χωρίς το ίδιο μέγεθος υγειονομικής υποδομής με την ηπειρωτική χώρα.
Ομως θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η πρόταση θα επανέλθει για συζήτηση εφόσον προκύψει περαιτέρω πανδημικός συναγερμός.
Με μάσκα (ξανά) η έξοδος από το σπίτι
Ηταν περίπου τέτοιες μέρες του 2020 όταν η κυβέρνηση ανακοίνωνε την επέκταση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας για όλους σε δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες, ΔΕΚΟ, στα καταστήματα λιανικής, τροφίμων, κέντρα αισθητικής και κομμωτήρια. Τότε η μάσκα ήταν υποχρεωτική μόνο σε σουπερμάρκετ, μέσα μαζικής μεταφοράς και προφανώς στα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Το σημερινό καθεστώς είναι πολύ πιο αυστηρό αφού η υποχρέωση ισχύει για κάθε εσωτερικό χώρο αλλά και έξω όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
«Αλλο πετάμε τη μάσκα και άλλο δεν τη φοράμε έξω με τη ζέστη όταν κινούμαστε μακριά από συνωστισμό» λένε από την κυβέρνηση και επιμένουν προσώρας στη σωστή τήρηση των ισχυόντων κανόνων και όχι στην επιβολή νέων. Και εδώ όμως «όλα αξιολογούνται, ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με τα δεδομένα».