Η ιδιαίτερα ισχυρή Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει «αιτία πολέμου» την εφαρμογή του νόμου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των υγειονομικών και προειδοποιεί ότι θα συγκρουστεί μετωπικά με την κυβέρνηση για να μην περάσει η υποχρεωτικότητα του εμβολίου.
Και όταν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίοι εν πάση περιπτώσει κινδυνεύουν περισσότερο από κάθε άλλη επαγγελματική ομάδα από το να μολυνθούν από Covid-19, αλλά και οι οποίοι γνωρίζουν από «πρώτο χέρι» αυτά που κρύβει η κυβέρνηση για τις παρενέργειες των εμβολίων, εν τέλει απορρίπτουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, καταλαβαίνουμε τι ακριβώς συμβαίνει στην πραγματικότητα και το μέγεθος αυτού που θέλει να κρύψει η κυβέρνηση.
Η ΠΟΕΔΗΝ και προαναγγέλλει προσφυγή σε κάθε αρμόδιο Δικαστήριο, συγκέντρωση την Τρίτη στο υπουργείο Υγείας και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από την 1η Αυγούστου.
«Η απόφαση αυτή μας στοχοποιεί. Μας κουνάει το δάκτυλο η κυβέρνηση χωρίς μέχρι σήμερα να έχει επιλύσει κανένα από τα κλαδικά μας αιτήματα (ΒΑΕ, Υγειονομικό Επίδομα, μονιμοποίηση συμβασιούχων κλπ)», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ στην μακροσκελή ανακοίνωσή της.
Ταυτόχρονα η ανακοίνωσή της απαντά στα συκοφαντικά περί «ψεκασμένων» και τις λοιπές δημοσιογραφικές αλητείες περί «fake news» των καλολαδωμένων φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η διασπορά του κορωνοϊού οφείλεται στην ελλιπή ιχνηλάτηση και στις παθογένειες του ΕΣΥ και όχι στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς: «Κανένα επιστημονικό στοιχείο, δεν δημοσιοποιήθηκε από πλευράς της Κυβέρνησης, από το οποίο να αποδεικνύεται, ότι ο εμβολιασμός ενός μικρού αριθμού υγειονομικών υπαλλήλων, αποτελεί πηγή διασποράς του κορωνοϊού καθ’ ότι οι υγειονομικοί εμβολιασμένοι ή μη τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας.
Καμία επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη δεν έχει διατυπωθεί επί αυτού του θέματος.
Αντιθέτως, είναι πανθομολογούμενο, ότι σε μεγάλο βαθμό η εικόνα της διασποράς του ιού, αποδίδεται σε παράγοντες που σχετίζονται με την ελλιπή ιχνηλάτηση και τις παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας».
Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει αναφορά για «ακραίο δίλημμα» την ώρα που δεν λαμβάνονται μέτρα σε τομείς που ευθύνονται για τη διασπορά: «Σε μία ευνομούμενη πολιτεία κανένας πολίτης δεν μπορεί να άγεται ενώπιον του ακραίου διλήμματος, είτε να υποστεί αναγκαστικά μία ιατρική πράξη είτε να χάσει κάθε πηγή εισοδήματος για την οικογένεια του. Και όλα αυτά, την στιγμή, που δεν λαμβάνονται εξίσου ακραία μέτρα, σε τομείς, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται για την διασπορά του ιού».
Και η ΠΟΕΔΗΝ αναρωτιέται και ρωτά την κυβέρνηση: «Σε περίπτωση που δεν εμβολιασθούν οι 10.000 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί και τεθούν σε αναστολή καθηκόντων την 1η Σεπτέμβρη, πως θα λειτουργήσουν τα Νοσοκομεία με δεδομένο ότι δεν υπάρχει στις λίστες υποψήφιο επικουρικό προσωπικό και μάλιστα για απασχόληση 3 μηνών;»
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΕΙ Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
Μετά την ψήφιση του νόμου, που καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού ξεκαθαρίζουμε τα εξής:
Η απόφαση αυτή μας στοχοποιεί. Μας κουνάει το δάκτυλο η κυβέρνηση χωρίς μέχρι σήμερα να έχει επιλύσει κανένα από τα κλαδικά μας αιτήματα (ΒΑΕ, Υγειονομικό Επίδομα, μονιμοποίηση συμβασιούχων κλπ).
Είναι σαφές και αποδεικνύεται εύκολα, ότι η ΠΟΕΔΗΝ από την πρώτη στιγμή δήλωσε δημόσια και θα συνεχίσει να δηλώνει υπέρμαχος της εμβολιαστικής κάλυψης του συνόλου του πληθυσμού της χώρας. Αποτέλεσμα της θετικής στάσης, την οποία έχουμε επιδείξει στο θέμα αυτό, σε συνάρτηση με το αίσθημα ευθύνης, που διαθέτει ο κλάδος των υγειονομικών, είναι ο μαζικός, σχεδόν καθολικός εμβολιασμός των υγειονομικών σε ποσοστό 90% (συνυπολογίζοντας όσους διαθέτουν φυσική ανοσία).
Κανένα επιστημονικό στοιχείο, δεν δημοσιοποιήθηκε από πλευράς της Κυβέρνησης, από το οποίο να αποδεικνύεται, ότι ο εμβολιασμός ενός μικρού αριθμού υγειονομικών υπαλλήλων, αποτελεί πηγή διασποράς του κορωνοϊού καθ’ ότι οι υγειονομικοί εμβολιασμένοι ή μη τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας.
Καμία επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη δεν έχει διατυπωθεί επί αυτού του θέματος. Αντιθέτως, είναι πανθομολογούμενο, ότι σε μεγάλο βαθμό η εικόνα της διασποράς του ιού, αποδίδεται σε παράγοντες που σχετίζονται με την ελλιπή ιχνηλάτηση και τις παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Το μέτρο του υποχρεωτικού επί ποινή αναστολής της εργασιακής σχέσεως εμβολιασμού των υγειονομικών αποτελεί ένα εξαιρετικά ανάλγητο μέτρο, στερούμενο παντελώς επιστημονικής τεκμηρίωσης για την αναγκαιότητα του.
Είναι προφανές, ότι η προστασία της δημόσιας υγείας αποτελεί για το Κράτος αλλά και για όλους εμάς βασική μέριμνα.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η Πολιτεία οφείλει να σέβεται την διαφορετικότητα της άποψης ή τους φόβους, που εκφράζονται από όλους εκείνους, που αρνούνται τον εμβολιασμό, ως έκφραση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της προσωπικότητας κάθε πολίτη.
Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση όφειλε με απόλυτη ψυχραιμία και χωρίς να παρασύρεται από ακραίες απόψεις να αναζητήσει τα πλέον πρόσφορα και κατάλληλα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, διασφαλίζοντας παράλληλα το δικαίωμα στην προσωπικότητα αλλά και στην εργασία.
Σε μία ευνομούμενη πολιτεία κανένας πολίτης δεν μπορεί να άγεται ενώπιον του ακραίου διλήμματος, είτε να υποστεί αναγκαστικά μία ιατρική πράξη είτε να χάσει κάθε πηγή εισοδήματος για την οικογένεια του. Και όλα αυτά, την στιγμή, που δεν λαμβάνονται εξίσου ακραία μέτρα, σε τομείς, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται για την διασπορά του ιού.
Η θεσπιζόμενη υποχρέωση των εργαζομένων να αποδείξουν, ότι δεν δύνανται να εμβολιαστούν, προκειμένου να μην τεθεί σε αναστολή η εργασιακή τους σχέση, οδηγεί σε υποχρέωση γνωστοποίησης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, όπως τα ιατρικά στοιχεία κάθε εργαζόμενου.
Η υποχρέωση αυτή θίγει καίρια τον πυρήνα της προσωπικότητας όλων των συναδέλφων, οι οποίοι ουδέποτε θέλησαν να γνωστοποιήσουν ένα ιατρικό πρόβλημα υγείας και πλέον υποχρεώνονται να το πράξουν προκειμένου να διασφαλίσουν την εργασία τους.
Οι διατάξεις επικαλούνται επιτακτικούς λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Σε περίπτωση που δεν εμβολιασθούν οι 10.000 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί και τεθούν σε αναστολή καθηκόντων την 1η Σεπτέμβρη, πως θα λειτουργήσουν τα Νοσοκομεία με δεδομένο ότι δεν υπάρχει στις λίστες υποψήφιο επικουρικό προσωπικό και μάλιστα για απασχόληση 3 μηνών;
Καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει τις διατάξεις της υποχρεωτικότητας σεβόμενη την προσωπικότητα των υγειονομικών, που μέχρι σήμερα έχουν υπερβάλλει εαυτόν με κίνδυνο της ζωής τους για να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία και να παύσει να αναζητά μάγισσες. Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να αναζητήσει τις λύσεις εκείνες, που με πειθώ θα αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.
Ως συνδικαλιστική οργάνωση είμαστε υποχρεωμένοι να αποκρούσουμε με κάθε τρόπο τις επιλογές της Κυβέρνησης, τις οποίες θεωρούμε εσφαλμένες και επιζήμιες για τον χώρο των υγειονομικών.
Αιτία πολέμου είναι η εφαρμογή αυτού του νόμου.
Αποφασίζουμε:
Την Τρίτη 27/07/2021 Συγκέντρωση Συνδικαλιστικών Στελεχών στις 11πμ έξω από το Υπουργείο Υγείας. θα επιμείνουμε να συναντηθούμε με τον Υπουργό Υγείας.
Θα καταθέσουμε προσφυγή σε κάθε αρμόδιο Δικαστήριο.
Καλούμε τους συναδέλφους εμβολιασμένους και μη να μην κοινοποιήσουν στις υπηρεσίες πιστοποιητικό εμβολιασμού ή φυσικής νόσησης. Οι Διοικήσεις των Σωματείων μελών να προασπίσουν την εν λόγο απόφαση πανελλαδικά.
Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τον Αύγουστο.
Πέμπτη 26 Αυγούστου Πανελλαδική Κινητοποίηση με Στάση Εργασίας 10πμ – 15μμ
Συγκέντρωση στην ΑΤΤΙΚΗ στο Υπουργείο Υγείας στις 11πμ & στην ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.»