Μπαίνουμε σε έναν κρίσιμο μήνα, τον Σεπτέμβριο, καθώς μέσα σε αυτόν τον μήνα αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, ενώ πολλά ερωτήματα υπάρχουν ακόμη για το πως θα ανοίξουν τελικά τα σχολεία.
Εκτός αυτού, ήδη από την 1η Σεπτεμβρίου θα χορηγείται και τρίτη δόση εμβολίου, της λεγόμενης και «αναμνηστικής», σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων.
Ποιοι ενδέχεται να πάρουν σειρά στον υποχρεωτικό εμβολιασμό
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, επί του παρόντος, αφορά μόνο στους υγειονομικούς οι οποίοι καλούνται να έχουν κάνει έστω την πρώτη δόση μέχρι την 31η Αυγούστου καθώς, από την επόμενη ημέρα, οι ανεμβολίαστοι θα τίθενται σε αναστολή εργασίας άνευ μισθού και ασφαλιστικών εισφορών.
Πέραν των υγειονομικών, όμως, η συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμών και άλλων ομάδων εργαζομένων έχει ήδη ανοίξει.
Επομένως, σειρά για υποχρωτικό εμβολιασμό ενδέχεται να πάρουν οι εργαζόμενοι στην εστίαση και στην ψυχαγωγία, στις Δημόσιες Υπηρεσίες, στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στην εκπαίδευση και σε κάποιους τομείς του λιανικού εμπορίου.
Γεραπετρίτης: Ο εμβολιασμός είναι και θέμα συνείδησης
Μάλιστα, το ενδεχόμενο για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού άφησε ανοιχτό ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος δήλωσε στις 27 Αυγούστου, στον ΣΚΑΪ, πως το ζήτημα εξετάζουν οι επιστήμονες, η Ειδική Επιτροπή Εμβολιασμών και τα αρμόδια όργανα.
Ανάμεσα σε άλλα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε: «Το κράτος δεν μπορεί να είναι ακραία πατερναλιστικό. Κάποια στιγμή θα πρέπει και οι πολίτες να αντιλαμβανόμαστε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο κράτος και απέναντι στην κοινότητα. Η λογική δεν μπορεί να είναι το κράτος να επιβάλλει σε όλους τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Είναι και θέμα συνείδησης. Από εκεί και πέρα, το ζήτημα του ποσοστού του εμβολιασμού στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας είναι αντικείμενο μελέτης και θα υπάρξουν ανακοινώσεις στο εγγύς μέλλον».
Οικονόμου: Δεν βάζουμε κανέναν απέναντι, απέναντι έχουμε την πανδημία
Στο ίδιο μήκος κύματος έχει κινηθεί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος στις 27 Αυγούστου ανέφερε πως «δεν βάζουμε κανέναν απέναντι, απέναντι έχουμε την πανδημία».
Χαρακτηριστικά, ο ίδιος σε σχετικές δηλώσεις στον ΣΚΑΪ 100,3 FM τόνισε πως η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού υπάρχει στο τραπέζι και θα κριθεί ανάλογα με τον ρυθμό του προγράμματος «Ελευθερία», επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα αφορά σε επαγγελματικές ομάδες όπως είναι οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας.
Παρ’ όλα αυτά, ο Γιάννης Οικονόμου εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των εμβολιασμών, υπενθυμίζοντας ότι από τις 16 Αυγούστου έχουν κλειστεί 170.000 ραντεβού εκ των όποιων τα 7.000 αφορούν υγειονομικούς.
Πιλοτικοί εμβολιασμοί έξω από εκκλησίες
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, είχε προαναγγείλει και πιλοτικούς εμβολιασμούς έξω από εκκλησίες, οι οποίοι άρχισαν την Κυριακή (29/08).
Συγκεκριμένα, ο Βασίλης Κικίλιας είχε είχε ενημερώσει για το πιλοτικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο της συνεργασίας Κράτους – Εκκλησίας, η ανάγκη της οποίας υπερτονίστηκε κατά την επίσκεψη του ιδίου και του Σωτήρη Τσιόδρα στην Ιερά Σύνοδο.
Χαρακτηριστικά, σε σχετικές δηλώσεις στον ΣΚΑΪ, στις 26 Αυγούστου, ο υπουργός Υγείας είχε πει: «Πιλοτικά, από την Κυριακή που μας έρχεται και ο κόσμος επιστρέφει από τις διακοπές, σε μεγάλες πόλεις, όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη, με κινητές μονάδες εμβολιασμού θα πάμε τους εμβολιασμούς και έξω από τους ιερούς ναούς».
Εντούτοις, σύμφωνα με πληροφορίες, την Κυριακή (29/08) δεν υπήρχαν κινητές ομάδες εμβολιασμού έξω από εκκλησίες ούτε στην Αθήνα ούτε στη Θεσσαλονίκη και αυτό αναμένεται να γίνει από την επόμενη εβδομάδα.
Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία
Όπως έχει ήδη ενημερώσει το Υπουργείο Παιδείας, η νέα σχολική χρονιά θα αρχίσει στις 13 Σεπτεμβρίου με αυστηρά μέτρα προστασίας, τεστ και πιστοποιητικά εμβολιασμών για μαθητές και καθηγητές.
Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση το Υπουργείο Παιδείας επισημαίνει πως οι καθηγητές οφείλουν να προσέρχονται στην εργασία τους με πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορωνοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με ευθύνη του εργαζόμενου.
Ακόμα, επισημαίνεται πως τα τεστ θα γίνονται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με την τιμή να έχει οριστεί στα 10 ευρώ για καθένα.
Όσον αφορά στους μαθητές, όσοι είναι άνω των 12 ετών, θα μπορούν να προσέρχονται στις αίθουσες με πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορωνοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα.
Σχετικά με τους μαθητές κάτω των 12 ετών ισχύει η πρόβλεψη περί βεβαίωσης αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα.
Μανωλόπουλος: Λάθος το να μπαίνουν στις τάξεις οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί
Ο Καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, χαρακτήρισε ως «λάθος» το να μπαίνουν στις τάξεις οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί.
Αναλυτικά, ο ίδιος σε σχετικές δηλώσεις στον ΣΚΑΪ υποστήριξε: «Πέρα από το υγειονομικό κομμάτι νομίζω ότι είναι λάθος εκπαιδευτικά. Άνθρωποι που είναι είτε αντιεμβολιαστές είτε φοβούνται να μπαίνουν (στην τάξη) και στην ερώτηση των μαθητών “γιατί δεν έχετε εμβολιαστεί;”, να κάνουν αντιεμβολιαστικό κήρυγμα ή κήρυγμα φόβου στα παιδιά, που στο σπίτι προσπαθούμε να τα εκπαιδεύσουμε να σκέφτονται ορθολογικά και σωστά».
Ο ίδιος, ακόμα, συμπλήρωσε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών αποτελεί μια συνθήκη για ομαλή εκπαίδευση ειδάλλως, όπως είπε, «φοβάμαι ότι θα ανοίξουν τα σχολεία για να κλείσουν».
Ποιοι θα λάβουν την τρίτη δόση εμβολίο
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ανακοίνωσε στις 23 Αυγούστου τη χορήγηση τρίτης -της λεγόμενης και «αναμνηστικής»- δόσης εμβολίου κατά της νόσου COVID-19 σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων.
Στη συνέχεια, η καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ανακοίνωσε πως η τρίτη δόση εμβολίου θα γίνεται με εμβόλιο mRNA (Pfizer/BioNTech ή Moderna) στις εξής ομάδες ανθρώπων:
- Μεταμοσχευμένοι ασθενείς.
- Άτομα με μέτρια ή σοβαρού βαθμού συγγενή ανεπάρκεια.
- Άτομα με HIV λοίμωξη.
- Άτομα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.
Μάλιστα, η διαδικτυακή πλατφόρμα emvolio.gov.gr για την τρίτη δόση του εμβολίου πρόκειται να ανοίξει την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.
Μέτρα για τους ανεμβολίαστους από τις 13 Σεπτεμβρίου
Η ζωή των ανεμβολίαστων επηρεάζεται από τις 13 Σεπτεμβρίου έως και την 31η Μαρτίου 2022, καθώς η είσοδός τους απαγορεύεται σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης δηλαδή σε καφέ, μπαρ, εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και κλαμπ.
Πλέον, όπως ανακοινώθηκε στις 24 Αυγούστου από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, οι εσωτερικοί χώροι των προαναφερθεισών επιχειρήσεων καθώς και τα γήπεδα θα λειτουργούν με εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως και έξι μήνες πριν), με εξαίρεση τα θέατρα, τα σινεμά, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία που θα επιτρέπεται και η είσοδος σε ανεμβολίαστους αρκεί να έχουν υποβληθεί σε rapid test έως και 48 ώρες πριν.
Ακόμα, οι ανεμβολίαστοι που επιθυμούν να ταξιδέψουν οπουδήποτε (δηλαδή ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς) με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και ΚΤΕΛ, θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ.
Συγκεκριμένα, υποχρεωτικό είναι ένα εργαστηριακό rapid test έως 48 ώρες πριν από το ταξίδι για ενηλίκους και ανηλίκους 12-17 ετών, που πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του ταξιδιώτη και αυτή ορίζεται στα 10 ευρώ.
Αναφορικά με τους ανηλίκους 5-11 ετών, υποχρεωτικό θα είναι το self test (που παρέχεται δωρεάν από το κράτος ή αγοράζεται από το φαρμακείο).
Για την προσέλευση στην εργασία, θα απαιτείται εργαστηριακό rapid test κορωνοϊού, το κόστος του οποίου θα επιβαρύνει τον εκάστοτε εργαζόμενο, ενώ την ίδια ώρα θα τεθεί σε ισχύ «απαγορευτικό» εισόδου σε κλειστούς χώρους.
Επίσης, η χρήση της μάσκας πλέον καθίσταται εκ νέου υποχρεωτική -ακόμα και για τους εμβολιασμένους- σε όλους τους κλειστούς χώρους αλλά και σε ανοιχτούς που θα σημειώνεται συνάθροιση.
Συν τοις άλλοις, το τεστ θα πραγματοποιείται μόνο σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου, και η τιμή του έχει οριστεί στα 10 ευρώ έκαστο.
Πάντως, εκπαιδευτικοί, ακαδημαϊκοί και εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα υποβάλλονται σε δύο rapid tests την εβδομάδα, αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με ιδία δαπάνη.
Ο εργοδότης, όπως επισημάνθηκε, διατηρεί το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοί του είναι εμβολιασμένοι και υποχρεούται να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικού τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους μέσω της ψηφιακής εφαρμογής COVID FREE GR.