«Άνθρακες αποδείχθηκε ο θησαυρός» καθώς η κυβέρνηση εάν και είχε υποσχεθεί πως δεν θα επιβληθεί εκ νέου «κλείδωμα» επέβαλε μίνι lockdown σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Κιλκίς και Χαλκιδική, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή από αύριο.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση διαμηνύει πως στις «κόκκινες» περιοχές δεν θα πραγματοποιηθούν παρελάσεις και γιορτές, να σημειώσουμε βέβαια εδώ πως πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η παρέλαση των ΛΟΑΤΚΙ.
Αυτό σημαίνει πως στις περιοχές αυτές επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 1:00 τη νύχτα έως και τις 6:00 τα ξημερώματα, ενώ απαγορεύεται όλο το 24ωρο η μουσική σε καταστήματα ψυχαγωγίας (καφέ, εστιατόρια, κλπ.).
Nέα μέτρα προ των πυλών
Μήνας «ορόσημο» ο Οκτώβρης για την εξέλιξη της πανδημίας μέσα στο χειμώνα. Η σκυτάλη που λαμβάνει από τον Σεπτέμβρη είναι «βαριά» επιδημιολογικά και η κυβέρνηση θέλει να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, αλλά να τηρούνται και τα υγειονομικά πρωτόκολλα ώστε να μην υπάρξουν κι άλλα… lockdown και νέα μέτρα.
Αυστηρότερα τα μέτρα: Μόνο με πιστοποιητικό ή rapid στις δημόσιες υπηρεσίες οι ανεμβολίαστοι
Παράλληλα, η επιτροπή αποφάσισε να σκληρύνει τη στάση της έναντι των πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Έτσι, κατά τη σύσκεψη της Τετάρτης, η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων αποφάσισε ότι σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε αυτές αλλά και οι πολίτες θα εισέρχονται μόνο με πιστοποιητικό νόσησης ή rapid test. Το συγκεκριμένο μέτρο ισχύει ήδη σε δικαστήρια, νοσοκομεία, σχολεία και πανεπιστήμια.
Ανησυχία για τυχόν νέα πίεση στο ΕΣΥ
Η αγωνία αφορά κυρίως στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στον κίνδυνο να ξαναδεχτεί ασύμμετρη πίεση…
Ήδη στη Βόρεια Ελλάδα έχει σημάνει συναγερμός.
Τα τελευταία 24ωρα καταγράφεται ραγδαία αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Στις Μ.Ε.Θ. υπάρχει αύξηση των διασωληνωμένων κατά περίπου 25% και ευρύτερα στη Μακεδονία κατά 38,46%.
Η προσοχή στρέφεται κυρίως στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, αλλά και στα παιδιά κάτω των 12 ετών.
Το υπουργείο Υγείας αποφάσισε τη μετάβαση, την ερχόμενη εβδομάδα, εξειδικευμένων γιατρών στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, προκειμένου να εκπαιδεύσουν τους συναδέλφους τους στη διαχείριση περιστατικών βαρέων νοσούντων από την covid-19.