Εντύπωση προκαλεί η συμφωνία νυν και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή και Νικολάου Παρασκευόπουλου, όσον αφορά το «καυτό» ζήτημα του νόμου (νόμος Παρασκευόπουλου) που επέτρεψε τις αθρόες αποφυλακίσεις κρατουμένων βαρυποινιτών, σχετικά με τη μονιμότητά του.
Ο «νόμος Παρασκευόπουλου» ο οποίος αποφυλάκισε χιλιάδες κρατούμενους ακόμη και άτομα που έχουν διαπράξει σκληρά αδικήματα (ληστείες, βιασμούς, κ.λπ.) και είχαν καταδικαστεί σε πολυετείς καθείρξεις, επικρίθηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Αντίθετα, ο κ. Παρασκευόπουλος κατ΄ επανάληψη, υπεραμύνθηκε του νομοθετικού δημιουργήματός του, επικαλούμενος ότι κατά το παρελθόν ανάλογη νομοθετική ρύθμιση είχε ψηφίσει και η Νέα Δημοκρατία.
Από την πλευρά του ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, τόσο από την Βουλή, όσο και σε συνεντεύξεις του σε διάφορα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όχι μόνο υπεραμύνθηκε των «ευεργετικών διατάξεων» του νόμου Παρασκευόπουλου για τις αποφυλακίσεις, αλλά ακόμη και πριν λίγες μέρες, τόσο μέσα από το κοινοβούλιο, όσο και σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους ότι θα παρατείνει τον νόμο.
Όμως, το ποτήρι ξεχείλισε από τους υπότροπους αποφυλακισθέντες με τον νόμο Παρασκευόπουλου, καθώς μόνο χθες με τις ευεργετικές διατάξεις του εν λόγω νόμου, αποφυλακίστηκε η Βίκυ Σταμάτη, σύζυγος του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου, όπως και η κόρη του, Αρετή Τσοχατζοπούλου.
Έτσι, αιφνιδιαστικά χθες και κάτω από το βάρος της κοινωνικής και πολιτικής κατακραυγής ,ο κ. Παρασκευόπουλος μέσα από το κανάλι της Βουλής άλλαξε κατά 180 μοίρες την έως τότε τακτική του, ζητώντας την κατάργηση του νόμου που εκείνος δημιούργησε, για την αποσυμφόρηση των φυλακών, ενώ την ίδια στιγμή υπέδειξε στον διάδοχό του στο υπουργείο Δικαιοσύνης κ. Κοντονή τι πρέπει να πράξει.
Συγκεκριμένα, ο κ. Παρασκευόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Ανάγνωση» του Καναλιού της Βουλής, ο κ. Παρασκευόπουλος επισήμανε ότι ο νόμος του είχε έκτακτο χαρακτήρα, που στόχευε στην αντιμετώπιση των έντονων συνθηκών συμφόρησης που επικρατούσαν στις ελληνικές φυλακές και προσέθεσε πως δεν μπορεί να ισχύει για πάντα.
«Άρα μας λέτε ότι πρέπει να καταργηθεί ο νόμος Παρασκευόπουλου και να μετασχηματιστεί σε κάτι άλλο;» ρώτησε χαρακτηριστικά η δημοσιογράφος, με τον πρώην υπουργό να λέει: «Ασφαλώς. Βεβαίως, δεν λέει κανείς ότι αυτός ο νόμος πρέπει να ισχύει για πάντα. Έκτακτη νομοθεσία είναι και το καλό είναι να πάψουμε να έχουμε αυτές τις έκτακτες, κακές συνθήκες και να έχουμε μια πάγια ομαλή κατάσταση».
«Θα σας φανεί περίεργο, αλλά ο κ. Μητσοτάκης έχει δίκιο. Ο όποιος νόμος Παρασκευόπουλου, ο αποσυμφορητικός νόμος -κακώς τον ονομάζουν νόμο Παρασκευόπουλου, για να στιγματίζουν εμένα- αλλά ένας έκτακτος νόμος ο οποίος οφείλεται σε έκτακτες συνθήκες συμφόρησης δεν έχει λόγο ύπαρξης παγίως» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευόπουλος, και προσέθεσε: «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να έχουμε ένα λογικό σύστημα ποινών, έναν λογικό πληθυσμό στη φυλακή και να μην έχουμε ανάγκη από αυτόν τον νόμο. Νομίζω ότι αυτό πρέπει να συμβεί τώρα προσεχώς, ότι φτάσαμε στο σημείο να καταργήσουμε την αποσυμφορητική διαδικασία για έναν λόγο. Το σωστό είναι να έχουμε λογικούς χρόνους διάρκειας της ποινής πάγια, να είναι αυτοί που ταιριάζουν αναλογικά στο βάρος του εγκλήματος που τελέστηκε και βέβαια να έχουν κι ένα περιθώριο εφόσον δεν έχουμε να κάνουμε με ισόβια επανένταξης. Αυτό πρέπει να ρυθμιστεί παγίως και θα ρυθμιστεί μέσω του Ποινικού Κώδικα και του Σωφρονιστικού Κώδικα».
Στη συνέχεια ο κ. Παρασκευόπουλος, ανέφερε: «Το χαρακτηριστικό της χώρας μας είναι ότι έχει πολύ υψηλές, πολύ βαριές απειλούμενες ποινές, πολλές προβλέψεις ισοβίων και έχει ελαστικές ρυθμίσεις για την απόλυση. Το σωστό είναι να έχουμε πιο λογικές ποινές και να έχουμε πιο αυστηρές συνθήκες απόλυσης από αυτές που έχουμε με την αποσυμφορητική νομοθεσία. Πιστεύω λοιπόν ότι πρέπει να καταργηθεί αυτή η νομοθετική διαδικασία, όταν θα έχουμε νέο Ποινικό και Σωφρονιστικό Κώδικα».
Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος Παρασκευόπουλου εφαρμόστηκε για δύο και πλέον χρόνια, από την άνοιξη του 2015 έως τον Αύγουστο του 2017, ενώ σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, έχουν ήδη οδηγηθεί σε αποφυλάκιση τουλάχιστον 2.000 κρατουμένους.
Σταύρος Κοντονής
Δεν πρόλαβε να σβήσει ο απόηχος των δηλώσεων του κ. Παρασκευόπολου και ο υπουργός Δικαιοσύνης αλλάζοντας άρδην τις έως τότε θέσεις και δηλώσεις του, προανήγγειλε σαρωτικές αλλαγές στον Ποινικό και Σωφρονιστικό Κώδικα έτσι ώστε, όπως τόνισε, «να μην χρειάζεται η Κυβέρνηση να εισηγείται και η Βουλή να ψηφίζει νόμους για την αποσυμφόρηση των φυλακών».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Κυριαζίδη για τις φυλακές Δράμας, πήρε αποστάσεις από τις διατάξεις που οδηγούν σε πρόωρη αποφυλάκιση κρατουμένων, όπως είναι ο περίφημος νόμος Παρασκευόπουλου, επισημαίνοντας ότι είναι πιο χρήσιμη η εκλογίκευση των ποινών.
Με τη γνωστή κυβερνητική μέθοδο της αποποίησης ευθυνών και με την προσφιλή μέθοδο του «μαύρου -άσπρου» ο κ. Κοντονής ανέφερε ότι «την πατρότητα των νόμων αποσυμφόρησης δεν την έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η ΝΔ και σωστά τα έπαιρνε τα μέτρα αυτά -παρά το γεγονός ότι επί των νόμων αυτών υπήρχε επανεμπλοκή κρατουμένων σε παράνομες πράξεις. Τα παίρνατε σωστά τα μέτρα, γιατί η κατάσταση στις φυλακές ήταν οριακή. Εμείς παραλάβαμε μια κατάσταση, για την οποία η χώρα ελέγχθηκε πολλαπλώς και επεβλήθησαν πρόστιμα. Θεωρήσαμε ότι, αντί να πληρώνουμε πρόστιμα και να γίνεται η χώρα διεθνώς ρεζίλι, αυτά τα χρήματα να αξιοποιούνται στην καλύτερη λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος».
Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης, εμμέσως πλην σαφώς προανήγγειλε την κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου, λέγοντας ότι «με τη μεταρρύθμιση που θα γίνει στον Σωφρονιστικό και Ποινικό Κώδικα θα επέλθει εκλογίκευση στις ποινές των δικαστηρίων, ώστε να μην χρειάζεται η Βουλή να ψηφίζει και η κυβέρνηση να εισηγείται αποσυφορητικούς νόμους και να επεμβαίνει στις αποφάσεις δικαστηρίων».
Πάντως, υπενθυμίζεται πως την περασμένη Παρασκευή διεξήχθη στη Βουλή συζήτηση για την αύξηση της ανομίας και της εγκληματικότητας μεταξύ των Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον δεύτερο να ασκεί έντονη κριτική στο νόμο Παρασκευόπουλου.
Αποφυλάκιση Βίκυς Σταμάτη
Παράλληλα, χθες σε εφαρμογή των διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου, αποφυλακίστηκε από τις φυλακές γυναικών στον Ελαιώνα Θηβών η Βίκυ Σταμάτη.
Συγκεκριμένα, την 1η Νοεμβρίου η Βίκυ Σταμάτη επέστρεψε στη φυλακή, μετά την καταδίκη της σε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, αδίκημα που αφορά την υπόθεση με τις «χρυσές μίζες», με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας και σύζυγό της Άκη Τσοχατζόπουλο. Και χθες 6 Νοεμβρίου η Βίκυ Σταμάτη αποφυλακίστηκε από τις φυλακές γυναικών στον Ελαιώνα Θηβών.
Ο δικηγόρος της Βίκυς Σταμάτη, Φραγκίσκος Ραγκούσης, είπε στο protothema.gr ότι η εν διαστάσει σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου αποφυλακίζεται, κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου, αλλά και επειδή εξέτισε μέρος της ποινής της στο Δρομοκαΐτειο.
Αποφυλάκιση Αρετής Τσοχατζοπούλου
Μετά τη Βίκυ Σταμάτη αποφυλακίστηκε και η Αρετή Τσοχατζοπούλου, η οποία επίσης είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη οκτώ ετών από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών για την υπόθεση των «χρυσών μιζών» με τα εξοπλιστικά.
Η κόρη του Άκη Τσοχατζόπουλου, βασικού «πρωταγωνιστή» στην υπόθεση διακίνησης «μαύρου» χρήματος από τα εξοπλιστικά, καταδικάστηκε την περασμένη εβδομάδα αλλά είχε ήδη εκτίσει μεγάλο μέρος της ποινής της και πλέον κάνοντας χρήση των διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου αφέθηκε χθες ελεύθερη.