Ένα «colpo grosso» ετοιμάζει ο Α.Τσίπρας για το 2019, που όπως δείχνουν τα πράγματα θα είναι χρονιά εκλογών καθώς ποντάροντας στην απόσυρση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018 ή και νωρίτερα, αλλά και στο swap που διενεργείται αυτή την στιγμή που αναδιαρθρώνει μέρος του ελληνικού χρέους της τάξης των 30 δισ. ευρώ (10% του συνόλου του χρέους) θα επιχειρήσει να μην εφαρμόσει τα εξοντωτικά μέτρα που είχε συμφωνήσει με τους δανειστές για μείωση συντάξεων και μείωση του αφορολογήτου.
Θα υποβάλει λοιπόν αίτημα για αναστολή του μέτρου μείωσης των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019 καθώς θεωρεί ότι θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις. Το ΔΝΤ θα αποχωρήσει είτε με την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος είτε νωρίτερα ενώ από την πορεία των εσόδων του νέου έτους θα διασφαλίζεται ότι θα επιτευχθεί με άνεση ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% το 2018.
Τότε είναι πολύ πιθανό το αίτημα αυτό να γίνει αποδεκτό καθώς πρόκειται για μέτρα που επιβλήθηκαν από το ΔΝΤ ως «διαρθρωτικά» και δεν τα ζήτησαν ποτέ οι Ευρωπαίοι.
Η συγκυρία είναι ευνοϊκή για κάτι τέτοιο καθώς οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι επαινούν την πορεία της Ελλάδας τους τελευταίους μήνες και πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να εμφανιστούν και πάλι σαν αντιρρησίες.
Ο δε Σόιμπλε έχει φύγει από τα πολιτικά πράγματα και δεν μπορεί πλέον να επιβάλλει στην Ελλάδα εξοντωτικούς όρους είτε για λόγους προσωπικής εμπάθειας είτε γιατί το πίστευε πραγματικά ότι έτσι έπρεπε να γίνει.
Η δε κυβέρνηση που προγραμματίζεται να σχηματιστεί στην Γερμανία θεωρείται ότι θα είναι πολύ φιλικότερη από τις προηγούμενες καθώς η Α.Μέρκελ είναι σαφώς αποδυναμωμένη και οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν «εκτεθεί» με σειρά θετικών δηλώσεων υποστήριξης της Ελλάδας και κριτικής κατά του Β.Σόιμπλε ότι έχει στρέψει με τις πολιτικές του όλους τους Ευρωπαίους εναντίον της Γερμανίας.
Πολύ δύσκολα λοιπόν το SPD θα μπορέσει να κάνει στορφή 180 μοιρών και θα επιτρέψει στην Γερμανία να εμφανιστεί ότι επιβάλλεις στην Ελλάδα μία –ακόμη– μεγάλη περικοπή στις συντάξεις, όταν θα μπορεί να αποδειχθεί ότι μπορούν να επιτευχθούν τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν κριθεί απαραίτητα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Εδώ στο pronews.gr έχουμε ήδη ενημερώσει ότι οι εκλογές έχουν «κλειδώσει» για τον Μάϊο του 2019 αλλά εάν ο Α.Τσίπρας καταφέρει να «ακυρώσει» τα μέτρα της διετίας 2019-2020 τα οποία θα ήταν «θάνατος» για τον «πυρήνα» των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, δεν αποκλείεται ακόμα και να εξαντληθείο η τετραετία λόγω θετικού… momentum.
Με δεδομένο ότι η χώρα θα έχει καλούς ρυθμούς ανάπτυξης και η ανεργία θα μειώνεται όλα πλέον θα είναι ανοικτά.
Σημειώνεται ότι η χώρα προσδοκά έξοδο στις αγορές τον Αύγουστο του 2018 για να σημάνει το οριστικό τέλος της εποχής των Μνημονίων αν και η Επιτροπεία θα παραμείνει για πάρα πολλά χρόνια.
Η ουσία όμως θα είναι ότι πλέον το Δίκαιο θα παράγεται εντός αυτής της χώρας και δεν θα «ετοιμάζεται» από το εξωτερικό για να αποστέλλεται προς ψήφιση στην Βουλή.
Όσο για το swap εάν επιτύχει θα φέρει μια αναδιάρθρωση χρέους 30 δισ. ευρώ με τελικό στόχο να αυξηθεί η ρευστότητα μέσω της μετακύλισης πληρωμής του σε μια χρονική απόσταση 5-25 ετών.
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα προχωρήσει στην ανταλλαγή (swap) 20 ομολόγων ονομαστικής αξίας 29,7 δισ. ευρώ που είχαν εκδοθεί το 2012 στο πλαίσιο του PSI με 5 ομόλογα ίδιας ονομαστικής αξίας που θα έχουν διάρκεια από 5 ως 25 έτη.
Τα νέα ομόλογα θα έχουν λήξεις το 2023, 2028, 2033, 2037, 2042
Η Ελλάδα δεν θα ζητήσει νέα κεφάλαια από τις αγορές, αλλά θα προχωρήσει σε αλλαγή της δομής του χρέους της προκειμένου να διαμορφωθεί η λεγόμενη καμπύλη των ελληνικών ομολόγων και να βελτιωθεί η εμπορευσιμότητα των ελληνικών τίτλων.
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 28 Νοεμβρίου και ο και ο τελικός διακανονισμός θα ολοκληρωθεί αύριο στις 5 Δεκεμβρίου.