Άρχισε ο «εκσυγχρονισμός» που είχε προαναγγείλει ο Α.Τσίπρας (και η νέα «ερμηνεία» που είχε προαναγγείλει ο ΠτΔ Π.Παυλόπουλος) και σε μία κατάπτυστη δήλωση ο υπουργός Παιδείας Κ.Γαβρόγλου υιοθέτησε πλήρως τις θέσεις του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν για το «ασύμμετρο» της εκλογής του Οικουμενικού Πατριάρχη σε σχέση με τον μουφτή.
Εκτός από το αδιανόητο της σύγκρισης του Οικουμενικού Πατριάρχη με έναν απλό μουφτή (Επίσκοπος μιας περιοχής ας πούμε) ο Κ.Γαβρόγλου ξεχνάει ότι ο Πατριάρχης εκλέγεται από την Άλωση της Πόλης και εποχής Γεννάδιου με σουλτανικό φιρμάνι και δεν εμπίπτει στην Συνθήκη της Λωζάνης η οποία προσδιορίζει περιφερειακά θέματα του Πατριαρχείου και όχι την εκλογή του Πατριάρχη αυτή καθεαυτή.
Θέμα εκλογής μουφτή από την μουσουλμανική κοινότητα της Θράκης ανοίγει ο κ. Κώστας Γαβρόγλου υποστηρίζοντας ότι υπάρχει «ασυμμετρία» μεταξύ των διαδικασιών ανάδειξης του Οικουμενικού Πατριάρχη και των μουφτήδων.
Λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην χώρα μας, ο υπουργός Παιδείας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κανάλι της Βουλής και θα προβληθεί σήμερα στις 21:00 τάχθηκε υπέρ της εκλογής Μουφτή υπό προϋποθέσεις, τονίζοντας ότι: «Θα πρέπει να αρχίσει μια πολλή σοβαρή συζήτηση, με την ίδια τη μειονότητα ως προς το θέμα της ορθολογικοποίησης της εκλογής μουφτήδων» ενώ σε άλλο σημείο υποστήριξε:
«Το σοβαρό ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί και νομίζω πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει για συζητήσεις, είναι ο προσδιορισμός του εκλεκτορικού σώματος», επισημαίνοντας ότι «τον Πατριάρχη δεν τον εκλέγει η ρωμαίικη κοινότητα στην πόλη, δεν τον εκλέγουν καν ιερείς, τον εκλέγουν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Άρα υπάρχει πάντα στην εκλογή των θρησκευτικών ηγετών, ένα ειδικό εκλεκτορικό σώμα».
Ο κ. Γαβρόγλου αναφέρει ότι μετά την ψήφιση του νόμου, που κάνει προαιρετική την εφαρμογή της Σαρίας, με Προεδρικό Διάταγμα, θα οριστούν οι δικονομικές αρμοδιότητες του μουφτή, ενώ θα ακολουθήσει σύσταση επιστημονικής επιτροπής, από νομικούς και ειδικούς, επί του Ισλαμικού δικαίου.
Αποτιμώντας την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Ελλάδα, ο κ. Γαβρόγλου σχολιάζει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος «έχασε την ευκαιρία να μιλήσει σε Ευρωπαίους εταίρους», ενώ ερωτηθείς για το αν υπήρξε όφελος για τη χώρα μας από την επίσκεψή του, απαντά πως «είναι καλό να σπάνε οι πάγοι».