Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία – με 154 ψήφους υπέρ και 143 κατά επί 297 ψηφισάντων βουλευτών- από την Ολομέλεια της Βουλής, το βράδυ της Τρίτης, ο κρατικός Προϋπολογισμός του 2019, μετά από ολοήμερη σχεδόν συζήτηση.
Η ψηφοφορία αυτή έχει παραδοσιακά χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης ενώ είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός αυτής της κυβέρνησης.
«Ναι» στον προϋπολογισμό ψήφισε και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης.
Αλλά και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος όμως εξαίρεσε «τις απόρρητες δαπάνες που δεν περνάνε από τη Βουλή», όπως ανέφερε.
«Έχω ζητήσει από την κυβέρνηση να υιοθετήσει τη θέση, όπως οι απόρρητες δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών, περνάνε από τη Βουλή, να περνάνε όλες από τη Βουλή», δήλωσε κατά την ψηφοφορία του προϋπολογισμού ο Νίκος Κοτζιάς.
Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των βουλευτών των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ανέρχεται στους 152, ενώ οι υπόλοιπες δύο ψήφοι αντιστοιχούν στην Κατερίνα Παπακώστα, ανεξάρτητη βουλευτή και υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη και στον Γιάννη Σαρίδη.
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι τόνοι ανέβηκαν μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του αρχηγού της Ν.Δ. με άγρια μονομαχία και αλληλοκατηγορίες, ενώ ο κ. Μητσοτάκης πρωταγωνίστησε μαζί με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και σε ένα πρωτοφανές φραστικό επεισόδιο, όπου αντάλλαξαν βαριές κουβέντες.
Οδεύει προς ΣΥΡΙΖΑ
Ο Μιχαλης Καλογήρου κάνοντας έμμεση αναφορά στον κ. Σαρίδη είπε ότι «σημαντική θα είναι η θεσμοθέτηση της νέας νομικής βοήθειας για την υπεράσπιση των αδυνάτων. Ασφαλώς θα ληφθούν υπόψη πρωτοβουλίες, νομοθετικές προτάσεις και από βουλευτές πέραν της κυβερνητικής πλειοψηφίας».
Ομως και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, τόνισε ότι τα νομοθετήματα που προωθεί η κυβέρνηση έχουν «ταξική μεροληψία» όπως έχει κι η πρόταση του Γ. Σαρίδη.
Οπως όλα δείχνουν ο ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να κάνει ρελάνς στην προσχώρηση του Χάρη Θεοχάρη στη Νέα Δημοκρατία, προσεγγίζει τον βουλευτή της Ενωσης Κεντρώων Γιάννη Σαρίδη. .
Η αντίδραση Λεβέντη
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης κάλεσε εμμέσως τον κ. Σαρίδη να παραδώσει την έδρα του αν θέλει να πάει στον ΣΥΡΙΖΑ διαφορετικά θα είναι αποστάτης που θα εξαφανιστείς τις εκλογές,ενώ επέκρινε και τα κόμματα που δέχονται βουλευτές άλλων κομμάτων
«Αποστάτης είναι όποιος εκλέγεται με ένα κόμμα και διαφωνεί κάποια στιγμή με κάτι αλλά δεν παραδίδει την έδρα. Να διαφωνήσεις έχεις δικαίωμα, να προδώσεις δεν έχεις. Να πας σπίτι σου και την ώρα των εκλογών να πράξεις κατά συνείδηση. Έχουν κάνει μεγαλύτερο λάθος από τους βουλευτές, τα κόμματα που τους απεδέχθησαν» είπε από το βήμα της Βουλής.
Ο κ. Λεβέντης, είχε δηλώσει πάντως ότι δεν πρόκειται να διαγράψει τον κ. Σαρίδη. Αν το πράξει τελικώς, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ενωσης Κεντρώων διαλύεται καθώς πέφτει από το όριο των πέντε βουλευτών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευρά κοινοιβουλευτικών «προνομίων» (χρόνος ομιλίας, σειρά ομιλητή, γραφεία κ.λπ)