Τα δημόσια νοσοκομεία «ταλαιπωρούνται» από βαριές δυσλειτουργίες, όπως είναι η έλλειψη κονδυλίων και ανθρώπινου δυναμικού – με μεγάλη ταλαιπωρία είναι συνυφασμένη και κάθε επίσκεψη των πολιτών στα νοσοκομεία. Την εικόνα αυτή επιχειρεί να αλλάξει η ηγεσία του υπουργείου, υλοποιώντας συγκεκριμένα μέτρα το επόμενο διάστημα με τελικό ζητούμενο την «ανάταξη» των μονάδων του ΕΣΥ και την ανακούφιση των ασθενών.

Οι ευπαθείς ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο ή με σοβαρά αυτοάνοσα νοσήματα, οι χρονίως πάσχοντες, αποτελούν ομάδες – στόχους στο πρόγραμμα που έχει καταρτίσει και ξεκινά να εφαρμόσει το υπουργείο Υγείας. Μετά τους ογκολογικούς ασθενείς, για τους οποίους εξασφαλίστηκε η δωρεάν διάθεση της θεραπείας τους, και από άλλα σημεία εκτός από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, οι καρδιολογικοί ασθενείς μπαίνουν στο κάδρο των παρεμβάσεων.

Οι επιστημονικές καρδιολογικές εταιρίες έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου επανειλημμένως, για την επιβάρυνση του πληθυσμού και του συστήματος υγείας από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Ένας στους 2 θανάτους στην Ελλάδα αποδίδεται σε καρδιαγγειακά νοσήματα, που αποτελούν πια τη σύγχρονη επιδημία. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (έτος 2016) 46.098 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω καρδιαγγειακών ασθενειών και ειδικότερα οι 23.082 θάνατοι οφείλονται σε ισχαιμικό επεισόδιο, 15.530 σε εγκεφαλικό και 7.486 σε λοιπά καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ωστόσο, η διαχείρισή τους πάσχει: οι δράσεις και οι (μεγάλες) δαπάνες αφορούν κυρίως τη θεραπεία (φαρμακευτική αγωγή, νοσηλείες, επεμβάσεις) και λιγότερο την πρωτογενή ή δευτερογενή πρόληψή τους.

Η πρόληψη είναι κομβικής σημασίας στα καρδιαγγειακά νοσήματα – κι αυτό επιτυγχάνεται με παρέμβαση στους παράγοντες κινδύνου. Το κεφάλαιο «πρόληψη» είναι σημαντικό στις δράσεις του υπουργείου και σε ό,τι αφορά τα καρδιαγειακά νοσήματα στοχεύουν στη διακοπή του καπνίσματος, τη μείωση της παχυσαρκίας και της χρήσης αλκοόλ και τέλος την προώθηση της άσκησης.

Παράλληλα με την υλοποίηση του Εθνικού προγράμματος πρόληψης, στην Αριστοτέλους δρομολογούν παρεμβάσεις για την ενημέρωση και την κάλυψη των ασθενών σε επίπεδο δημόσιων νοσοκομείων – πρόκειται για παρεμβάσεις που θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερες καθώς έχουν εξασφαλιστεί συμφωνίες με επιστημονικούς φορείς. Σήμερα οι ασθενείς βγαίνουν από το νοσοκομείο έχοντας πολλά αναπάντητα ερωτήματα για τις νέες συνθήκες τους και χωρίς να γνωρίζουν ποια είναι τα επόμενα βήματα.

Το σημαντικό αυτό κενό θα καλύπτει η Ομάδα Ενημέρωσης των ασθενών που συστήνεται σε κάθε καρδιολογική/ καρδιοχειρουργική κλινική και θα αποτελείται από εξειδικευμένο στην καρδιολογία νοσηλευτικό προσωπικό.

Το υψηλού επιπέδου νοσηλευτικό δυναμικό της χώρας θα αξιοποιηθεί στο ΕΣΥ – όπως είχε τονίσει από την αρχή ο κ. Κικίλιας, θεσπίζοντας τον θεσμό των ειδικευόμενων νοσηλευτών κατά το πρότυπο των γιατρών.

Ενδεικτικά, η Ομάδα Ενημέρωσης θα προγραμματίζει επανέλεγχο για τους καρδιολογικούς ασθενείς εντός της Κλινικής αλλά και με γιατρό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και θα παραπέμπει τους ασθενείς έπειτα από αγγειοπλαστικές παρεμβάσεις, επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς, αντικατάσταση βαλβίδων κα., στα Κέντρα Αποκατάστασης Καρδιολογικών Νοσημάτων.

Τα τελευταία θα αναπτυχθούν σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας για να μπορούν να στηρίξουν ουσιαστικά τους ασθενείς. Στην «καρδιά» των Κέντρων θα βρίσκεται εξειδεικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό που θα προετοιμάζει και θα επιβλέπει το σχέδιο αποκατάστασης του κάθε ασθενή, τη φαρμακευτική αγωγή και τις αιματολογικές εξετάσεις.

Η βαριά κατάσταση του συστήματος υγείας

Την εικόνα του ΕΣΥ, όπως την κατέγραψαν τον Σεπτέμβριο στις εκθέσεις τους οι διοικητές των 118 νοσοκομείων και των επτά Υγειονομικών Περιφερείων (ΥΠΕ), παρουσίασε την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας. Μια εικόνα που αποτυπώνει σοβαρή δυσλειτουργία για το σύστημα υγείας αλλά και τεράστια ταλαιπωρία για τους πολίτες που χρειάζονται τις υπηρεσίες τους. Που περιέχει «μαύρες τρύπες» στα λογιστήρια των νοσοκομείων όπως είχε αποκαλύψει με δημοσίευμά του το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ στο φύλλο της 1ης Σεπτεμβρίου, αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό των κλινικών όπως και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Μια εικόνα την οποία ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε ντροπή για τη χώρα και για τους Έλληνες φορολογούμενους οι οποίοι, όπως ειπε, είναι εκείνοι που πληρώνουν για να σταθεί όρθιο το σύστημα υγείας.

Τα επιμέρους στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός δείχνουν πως το σύστημα υγείας χρειάζεται επειγόντως ανάταξη.

Οκτώ στα δέκα νοσοκομεία της χώρας δηλώνουν πως δεν διαθέτουν επάρκεια παθολόγων, χειρουργών και εργαστηρίων και τα μισά νοσοκομεία (συνολικά είναι 118) δηλώνουν πως έχουν βιοϊατρικό εξοπλισμό εκτός λειτουργίας.

Τέσσερα στα δέκα νοσοκομεία δηλώνουν ότι δεν έχουν ασφαλές πρόγραμμα εφημερίων, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους εργαζόμενους αλλά και τοιυς ασθενείς. Αλλά κι εκείνα που εφημερεύουν, το πράττουν χωρίς σύστημα αξιολόγησης και διαλογής των περιστατικών! Τουλάχιστον 59 νοσοκομεία της χώρας δηλώνουν ότι δεν διαθέτουν σύστημα διαλογής και αξιολόγησης των επειγόντων περιστατικών στην εφημερία τους – τη διαλογή κάνουν συχνά ακόμη και οι εργαζομενοι της φύλαξης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Υποστελέχωση Λογιστηρίων, ανύπαρκτοι ισολογισμοί, απουσία ελεγκτικών μηχανισμών» έχουν δημιουργήσει «μαύρη τρύπα» 150 εκατ. ευρώ στα ταμεία των νοσοκομείων – σημειωτέον ο έλεγχος συνεχίζεται. Είναι ενδεικτικό ότι το περασμένο έτος 85 από τα 118 νοσοκομεία δεν δημοσίευσαν ισολογισμό. Δέκα από αυτά τα 85 δεν δημοσίευσαν ισολογισμό ούτε για το 2017. Ευλόγως διερωτάται κάποιος πώς γίνονταν διθυραμβικές ανακοινώσεις από την προηγούμενη ηγεσία για πλεονάσματα εκατομμυρίων ευρώ, με δεδομένο ότι δεν υπήρχαν ισολογισμοί στα νοσοκομεία.