Ο Μάικ Πομπέο δήλωσε ξεκάθαρα πως δεν γίνεται οι ΗΠΑ «να αφήσουν την Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις» αν και μίλησε και για «αμοιβαίες αποδεκτές λύσεις» όταν ρωτήθηκε για την υποστήριξη της Ελλάδος απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, στη συνέντευξη Τύπου μετά την υπογραφή της Αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, σε ερώτηση δημοσιογράφου για την επιθετική στάση της Τουρκίας στην Μεσόγειο κι αν οι ΗΠΑ θα προσέφεραν εγγυήσεις στην Ελλάδα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών απάντησε:
«Στη διπλωματία δεν λέμε εκ των προτέρων τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσουμε. Μπορώ, όμως, να σας πω ότι κατανοούμε τους κινδύνους, γνωρίζουμε τις δραστηριότητες και θα κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην έχουμε στρατικοποίηση των θεμάτων και να φτάσουμε σε αποτελέσματα που θα είναι αμοιβαία αποδεκτά. Δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις».
https://www.youtube.com/watch?time_continue=12&v=i4MLkPy2tJ0
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε πάντως να αποκαλύψει τι συζήτησε με τον κύριο Μητσοτάκη για το θέμα.
Σε άλλη ερώτηση για το ίδιο θέμα ο κ. Πομπέο είπε ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για να εξασφαλίσουν ότι οι κινήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ θα είναι νόμιμες, βάσει διεθνούς δικαίου.
«Ως ΗΠΑ ξεκαθαρίσαμε ότι επιχειρήσεις σε διεθνή ύδατα γίνονται με βάσει διεθνείς κανόνες», τόνισε ο κύριος Πομπέο, προσθέτοντας πως «είπαμε στην Τουρκία ότι δράσεις σε διεθνή ύδατα είναι αναπόδεκτες και θα αναλάβουμε διπλωματικές πρωτοβουλίες για να είναι νόμιμες όλες οι ενέργειες που γίνονται».
«Υπογράψαμε τη νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας,αναβαθμίζεται η στρατηγική συνεργασία των χωρών μας». δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε: «Η νέα δυναμική στις σχέσεις μας δεν είναι συγκυριακή. Η χώρα μας επανέρχεται μετά από μια δεκαετία εσωστρέφειας. Η περιοχή μας ταλανίζεται από συγκρούσεις και παραβατικές συμπεριφορές. Αναφέρομαι στην πρόθεση της Τουρκίας για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ».
«Είναι η τρίτη συνάντηση μας σε μερικούς μήνες. Οι χώρες μας ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένες. Μετά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο τα έθνη μας ήρθαν πιο κοντά. Οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ είναι στο απόγειό τους. Ευκαιρία να προχωρήσουμε σε διμερή θέματα. Οι διπλωμάτες μας θα κάνουν ότι μπορούν για να επιστρέψει η Ελλάδα στο προσκήνιο. Προωθούμε επενδύσεις από εταιρείες όπως οι pfizer, Cisco, Τesla.
Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία και θα συνεχίσουμε με επενδύσεις. Θέλουμε να είμαστε σύμμαχοι της Ελλάδας σε πολλά θέμα τα και στο θέμα της ενέργειας. Να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν κανόνες στο ενεργειακό και κάνεις να μην κρατά την Ευρώπη σαν όμηρο. Κουβεντιάζουμε με τους Τούρκους και έχουμε ξεκαθαρίσει τις θέσεις μας για τους S400» ανέφερε ο Μάικ Πομπέο.