ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Κινέζικη «σφήνα» για ΔΕΗ; Τι συζήτησε ο Κ.Μητσοτάκης στην Κίνα

Κινέζικη «σφήνα» για ΔΕΗ; Τι συζήτησε ο Κ.Μητσοτάκης στην Κίνα

Όπως φαίνεται ο Κ.Μητσοτάκης επιστρέφει από την Κίνα με ένα πολύ σημαντικό «χαρτί» στις βαλίτσες του, το οποίο δεν είναι άλλο από το κινεζικό ενδιαφέρον για τη ΔΕΗ.

Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ είναι ένας από τους πρώτους στόχους της κυβέρνησης Μητσοτάκη και μία ενδεχόμενη συμμετοχή των Κινέζων με τα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια θα είναι κάτι σημαντικό.

Ενδιαφέρον Κινέζων επενδυτών για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ εκδηλώθηκε στο περιθώριο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαγκάη, όπου με βρέθηκε το προηγούμενο τριήμερο ως επικεφαλής πολυάριθμης επιχειρηματικής αποστολής που ταξίδεψε στο οικονομικό και εμπορικό κέντρο της Κίνας επ΄ ευκαιρία της μεγάλης διεθνούς έκθεσης CIIE (China International Import Expo) 2019.

O επικεφαλής της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού Γιώργος Στάσης ήταν ένας από τους 93 εκπροσώπους από 62 συνολικά ελληνικές εταιρείες και συλλογικούς επιχειρηματικούς φορείς που βρέθηκαν στη Σαγκάη σε προγραμματισμένες συναντήσεις με εκατοντάδες Κινέζους επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Στάσης είχε συζητήσεις με ηγετικά στελέχη της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Κίνας (Development Bank of China) που θέλουν να επενδύσουν στη ΔΕΗ.

Η Development Bank of China δεν είναι άγνωστη στον ελλαδικό ενεργειακό χώρο, καθώς το 2017 είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τον ΑΔΜΗΕ, τον διαχειριστή των δικτύων της υψηλής τάσης. Αν και σε σχέση με το ακριβές σχήμα συνεργασίας δεν υπήρχε κατάληξη και θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις, το πιο πιθανό είναι ότι θα λειτουργήσουν ως επενδυτικός βραχίονας.

Σημαντική θεωρείται επίσης και η προοπτική να λειτουργήσει προσεχώς και τρίτη αεροπορική γραμμή που θα συνδέει την Κίνα με την Ελλάδα, μεταφέροντας τουρίστες στη χώρα μας. Μέχρι στιγμής υπάρχει σύνδεση μόνον με το Πεκίνο, ενώ τον προσεχή Ιούνιο θα συνδεθεί και η Σαγκάη με το «Ελ. Βενιζέλος». Από τις επαφές αυτών των ημερών προέκυψε ενδιαφέρον για να συνδεθεί και η νοτιοδυτική Κίνα με την Ελλάδα με πτήση που θα ξεκινήσει από την «πόλη των πάντα», την Τσένγκ Ντου που είναι η πρωτεύουσα της περιφέρειας Σεσουάν.

Διακηρυγμένος στόχος, άλλωστε, της ελληνικής πλευράς είναι οι Κινέζοι τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα από 200 χιλιάδες ετησίως που είναι τώρα να φθάσουν το 2021 τους 500 χιλιάδες, καθώς το ενδιαφέρον από τις ανερχόμενες οικονομικά μικρομεσαίες τάξεις της Κίνας αυξάνεται.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε την Τρίτη με Daniel Yong Zhang, ιδρυτή και ιθύνοντα νου της εταιρίας Ali Baba και συζήτησαν την προβολή της Ελλάδας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Ali Express, η οποία έχει 700 εκατομμύρια πελάτες και το ρεκόρ πωλήσεων μιας ημέρας έφτασε σε αξία τα 30 δισεκ. δολάρια με διακίνηση 1 δισεκατομμυρίου δεμάτων.

Ο Κινέζος «βασιλιάς των διαδικτυακών πωλήσεων» εξέφρασε επιθυμία για πώληση ελληνικών προϊόντων μέσω της πλατφόρμας του, ενώ ο πρωθυπουργός ζήτησε την προώθηση του ελληνικού τουρισμού μέσω της πλατφόρμας, η οποία προσφέρει και τουριστικές υπηρεσίες. «Μπορείτε να πουλάτε ελληνικά προϊόντα στην Κίνα και να συμβάλλετε ώστε να έρχονται οι κινέζοι τουρίστες στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας (ICBC) είναι σήμερα τη μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο και η οποία πρόκειται να ανοίξει γραφεία στην Αθήνα. Η ICBC συμμετέχει ήδη σε επένδυση 300 εκατομμυρίων σε ηλιοθερμικά συστήματα στην Κρήτη και όπως ειπώθηκε στη συνάντηση εξετάζει τις δυνατότητες να συμμετέχει και σε άλλες επενδύσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης συνάντησε στη Σαγκάη και τον Πρόεδρο της μεγάλης εταιρείας τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας ZTE, η οποία διαθέτει ήδη παρουσία στην Ελλάδα, ενώ εξετάζει τη δυνατότητα δημιουργίας τεχνολογικού πάρκου καθώς και εργοστασίου μεταποίησης το οποίο θα μπορεί να παράγει προϊόντα και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Στο επενδυτικό φόρουμ που διοργανώθηκε στη Σαγκάη από το Enterprise Greece υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών και της Οικονομικής Διπλωματίας, στην οποία ηγείται ο υφυπουργός Κώστας Φραγκογιάννης, κατεγράφησαν περισσότερα από 315 ελληνοκινεζικές συναντήσεις Ελλήνων επιχειρηματιών που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία των επιχειρηματικών αποστολών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

Όπως ανέφεραν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, «η συμμετοχή χαρακτηρίστηκε από το υψηλό επίπεδο εκπροσώπησης και το ιδιαίτερα σημαντικό κλαδικό εύρος τόσο από ελληνικής όσο και από κινεζικής πλευράς».

Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν ότι στις εργασίες του φόρουμ συμμετείχαν καταξιωμένες ελληνικές επιχειρήσεις από ένα ευρύ πεδίο κλάδων, όπως η ενέργεια και οι κατασκευές, τα τρόφιμα και ποτά, ο τουρισμός και τα ακίνητα, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τα καλλυντικά, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, η ναυτιλία και ο ναυτιλιακός εξοπλισμός, η εφοδιαστική αλυσίδα, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και η πολιτιστική βιομηχανία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αλλά και από κινεζικής πλευράς η παρουσία ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς στο forum, στο οποίο είχαν εμπλοκή το κινεζικό υπουργείου Εμπορίου (MOFCOM) και η Ένωση Επιμελητηρίων Σαγκάης, συμμετείχαν 213 εκπρόσωποι κινεζικών εταιρειών. Μεταξύ αυτών, συμμετείχαν σημαντικά ονόματα από την κινεζική αγορά όπως: Bank of China, China Development Bank, Juneyao Group/Junyao Air, COSCO Shipping, State Power Investment Corporation (SPIC), China Three Gorges International, Futong Group, ZTE, Huawei, Tencent Technology, Penglai Zhingbai Jinglu Ship Industry, Ningbo Tongzhou Ship Engineering.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.