Την σύγκρουση μεταξύ «γερακιών» και «περιστεριών» δηλαδή, αυτών που είναι υπέρ της πιο συνεπούς και αποτελεσματικής πολιτικής αποτροπής απέναντι στην Τουρκία και αυτών που είναι υπέρ της ήπιας προσέγγισης της τουρκικής επιθετικότητας, περιέγραψε ανάγλυφα ο ΥΠΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλος σε δηλώσεις του.
Ανήκοντας ο ίδιος στην πτέρυγα των «περιστεριών», ουσιαστικά περιέγραψε πόσο άβολα νιώθει καθώς μέσα στο εσωτερικό της κυβέρνησης συγκρούονται δύο τάσεις σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της Τουρκίας, οι οποίες υπονομεύουν την δυνατότητα κοινής πειστικής πολιτικής γραμμής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή την στιγμή που μιλάμε απουσιάζει κείμενο «Λευκής Βίβλου» από το ΥΠΕΘΑ, ένα κείμενο το οποίο περιγράφει με σαφήνεια τις πολιτικές γραμμές αντιμετώπισης του προβλήματος ασφαλείας της χώρας.
Το τελευταίο κείμενο συντάχθηκε το 2014 από τον τότε διευθυντή αμυντικής πολιτικής του ΥΠΕΘΑ Πολύκαρπο Αδαμίδη και είναι άγνωστο αν έχει καν λάβει τις απαραίτητες υπογραφές από την διοικητική αλυσίδα προκειμένου να αποτελέσει το κείμενο επάνω στο οποίο θα βασιστεί η πολιτική εθνικής ασφάλειας της Ελλάδας έναντι των απειλών που την περικυκλώνουν.
Από εκεί και πέρα έχει ιδιαίτερη σημασία να υπάρξει μια πρώτη «χαρτογράφηση» των κέντρων που είναι υπέρ της πολιτικής, της μη υποχωρητικότητας απέναντι στην Τουρκία και αυτό σε κυβέρνηση και κυβερνών κόμμα που είναι υπέρ της πιο «ευέλικτης» πολιτικής γραμμής.
Στην «σχολή» της «μαλακής» αντιμετώπισης ανήκουν: Ο ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλος (κάτι που φαίνεται άλλωστε από τις δηλώσεις), ο ΥΠΕΞ Ν.Δένδιας (κάτι που φαίνεται από τις ανακοινώσεις του ΥΠΕΞ), ο αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η βουλευτής και πρώην ΥΠΕΞ Ν.Μπακογιάννη (ακόμα ο λόγος της έχει σημαίνουσα βαρύτητα), ενώ σε ότι αφορά τα επιτελεία, στην «μαλακή» σχολή ανήκουν οι Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης και ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς.
Να προσθέσουμε πως Χ.Χριστοδούλου ήταν αυτός που συμβούλεψε τον Ν.Παναγιωτόπουλο να μην ισχύσει το σχεδιο φέτος το σχέδιο «Ε», στον «Παρμενίωνα» το οποίο όμως είναι ο «κορμός» της μεγάλης διακλαδικής άσκησης.
Στην «σχολή» των «σκληρών» συγκαταλέγονται οι ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) αντιναύαρχος ε.α. Διακόπουλος Αλέξανδρος, και σε επίπεδο αρχηγών Επιτελείων ο Α.ΓΕΝ Ν.Τσούνης συγκαταλέγεται στους «σκληρούς» όπως άλλωστε καταδεικνύουν και οι πρόσφατες δηλώσεις του κατά την ενημέρωση των αμυντικών συντακτών.
Μάλιστα ο ΣΕΑ σε ερώτηση για το τι θα συμβεί εάν το τουρκικό γεωτρύπανο επιχειρήσει σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, απάντησε ότι «κάτι τέτοιο δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί» και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια εργαλειοθήκη με διάφορα εργαλεία που χρησιμοποιείς ανά περίπτωση. Δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις βαριοπούλα εάν χρειάζεσαι μυγοσκοτώστρα, γιατί αντί να σκοτώσεις την μύγα, θα σπάσεις τον τοίχο. Από εκεί και πέρα, χρησιμοποιείς την βαριοπούλα για άλλες δουλειές».
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης είναι υπέρ της σκλήρυνσης της στάσης απέναντι στην Τουρκία.
Χωρίς να είναι στην κυβέρνηση, αλλά είναι συνομιλητής του πρωθυπουργού ο πρώην πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίτιμος Αρχηγός του Γενικoύ Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Μιχαήλ Κωσταράκος είναι και αυτός υπέρ της πιο σκληρής στάσης.
Από τους βουλευτές της ΝΔ με μεγάλη απήχηση στο πολιτικό σκηνικό, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, τάσσεται και αυτός υπέρ της «σκληρής» στάσης.
Γενικά η σαμαρική και η καραμανλική ομάδα είναι υπέρ της πιο αποφασιστικής αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας αλλά και υπέρ της σκλήρυνσης της γραμμής σε ότι αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών με τα Σκόπια την οποία έχουν παραβιάσει πάνω παό 150 φορές οι Σκοπιανοί, ενώ της χαλαρής αντιμετώπισης της Τουρκίας και της πάσης θυσίας διατήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών τάσσεται η μητσοτακική ομάδα που είναι και η πλέον ευάριθμη εντός της κυβέρνησης.
Χαρακτηριστικό της σύγκρουσης που μαίνεται στην κυβέρνηση είναι αυτό που συνέβη στον Παρμενίωνα όταν δόθηκε η εντολή ενεργοποίησης ενός άκρως απόρρητου σχεδίου επιστράτευσης και προσβολής στρατηγικών σημείων στα εσωτερικό της Τουρκίας κατά την άσκηση «Παρμενίων 2019» και εν συνεχεία δόθηκει η… ακύρωση αυτής της εντολής, μετά από διαρροή της σε ξένη δύναμη, η οποία έκανε ότι μπορούσε για να ακυρωθεί η σχετική δοκιμή.
Πρόκειται για το άκρως απόρρητο «Σχέδιο Ε» το οποίο προβλέπει ταχεία μυστική επιστράτευση και πρώτο κτύπημα στη Τουρκία (με την προϋπόθεση την ύπαρξη βάσιμης εκτίμησης περί επικείμενης τουρκικής επίθεσης).
Η διαταγή δόθηκε από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας και πρώην Αρχηγό ΓΕΣ, Αλκιβιάδη Στεφανή, την 1η Οκτωβρίου, τα ξημερώματα.
Για το περιεχόμενό της ενημερώθηκε πρεσβεία ξένης δύναμης, ενώ σε δεύτερο χρόνο ενημερώθηκε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ν.Παναγιωτόπουλος, ο οποίος μάλιστα βρίσκονταν στην Κύπρο μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου.
Ο τελευταίος όταν ερωτήθηκε για το αν πρέπει να γίνει η άσκηση δεν ήταν θετικός, ίσως γιατί εκτίμησε ότι θα στέλνονταν λάθος μήνυμα στην Αγκυρα την ώρα που τα «νεύρα» στην περιοχή ήταν «τεντωμένα» λόγω της επικείμενης τουρκικής εισβολής στην Συρία.
Για το θέμα ενημερώθηκε και το γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όχι κατ’ανάγκη από ελληνική πλευρά. Και ο ίδιος δεν συμφωνούσε με την ενεργοποίηση του «Σχεδίου Ε», έστω στο πλαίσιο της άσκησης.
Λέγεται ότι ο Αρχηγός του Ναυτικού, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, δεν εξέλαβε αρνητικά, ούτε είχε δισταγμό στην εκτέλεση της διαταγής.
Γενικά η περίπτωση του Ν.Τσούνη είναι αυτή του στρατιώτη που ξέρει ότι θα πεθάνει, αλλά δεν διστάζει να το κάνει.
Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι οι διαφορετικές προσεγγίσεις, δείχνουν ότι δεν υπάρχει ομοιογενής αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας. Βέβαια, αρκετοί λένε, ότι δεν έπρεπε ο Α.Στεφανής να ενεργοποιήσει το «Σχέδιο Ε», χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της προϊστάμενης πολιτικής ηγεσίας και ίσως δεν έχουν άδικο
Δεν είναι λίγοι οι ανώτερου βαθμού αξιωματικοί και των τριών Κλάδων που θεωρούν ότι κάθε ημέρα που περνάει μειώνονται οι πιθανότητες της νίκης και ότι αν κάτι πρέπει να γίνει με τη Τουρκία πρέπει να γίνει, τώρα.
Υπάρχουν και άλλοι, που θεωρούν ότι η χώρα θα εισερχόταν σε μεγάλες περιπέτειες είτε επικρατούσαμε στο πρώτο κτύπημα, είτε δεν πετύχαινε τους βασικούς στρατηγικούς στόχους του.
Το μόνο που θα πούμε είναι ότι η αδυναμία συναντίληψης φέρνει στο μυαλό την Κύπρο και την νύχτα των Ιμίων. Με τα γνωστά αποτελέσματα…
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.