Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο Νότης Μηταράκης υπογράμμισε ότι οι τρεις εκτάσεις που επίταξε η κυβέρνηση επελέγησαν καθώς βρίσκονται μακριά από αστικούς ιστούς και τόνισε ότι οι ιδιοκτήτες τους θα λαμβάνουν αποζημιώσεις ενοικίου και για τα τρία χρόνια που θα διαρκέσει η επίταξη.
«Δημόσιες εκτάσεις υπήρχαν σε όλα τα νησιά, ωστόσο, αυτές βρίσκονταν πολύ πιο κοντά στους αστικούς ιστούς και θα δημιουργούσαν πολύ περισσότερα προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες. Και οι 3 εκτάσεις που επελέγησαν είναι εγκαταλελειμμένα χωράφια και οι ιδιοκτήτες τους θα λάβουν αποζημιώσεις ενοικίου», τόνισε ο κ. Μηταράκης σημειώνοντας, παράλληλα, ότι στην Κω και στη Λέρο προτιμήθηκε η λύση δημόσιων εκτάσεων «γιατί τυγχάνουν να είναι βέλτιστες για την ανέγερση των νέων κέντρων».
«Όσες ΜΚΟ δεν πιστοποιηθούν δεν θα έχουν πρόσβαση στις δομές»
Για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «όσες δεν έχουν πιστοποίηση από το νέο Μητρώο, δε θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης ούτε στις δομές ούτε στις δημόσιες υπηρεσίες. Έχουμε δώσει σαφέστατες εντολές στην ΕΛ.ΑΣ. ότι όποιος συλληφθεί να διευκολύνει παράνομες εισόδους στη χώρα, αυτό θεωρείται πράξη κακουργηματικού χαρακτήρα και πρέπει να ακολουθηθούν διαδικασίες προφυλάκισης, καθώς και ότι προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. Γιατί όποιος στηρίζει διακινητές, είναι και ο ίδιος διακινητής»,
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε ότι η σημερινή κατάσταση στα νησιά δεν μπορεί να συνεχιστεί και χρειάζεται να μπει τάξη για πολλούς λόγους. Παράλληλα, επεσήμανε ότι τα κλειστά κέντρα είναι απαραίτητα «για την κράτηση των νεοαφιχθέντων, των παραβατικών, καθώς και των -προς επιστροφή- μεταναστών». Σε ερώτηση για την παράλληλη λειτουργία των κέντρων, ο κ. Μηταράκης απάντησε ότι «είναι πολιτική υποχρέωση μας απέναντι στις τοπικές κοινωνίες το κλείσιμο των ανοιχτών δομών» και προσέθεσε ότι η ΒΙΑΛ, η Μόρια και η ανοιχτή δομή της Σάμου θα κλείσουν άμεσα με τη λειτουργία των νέων κέντρων.
24 χιλιάδες μεταφορές στην ηπειρωτική Ελλάδα από τον Ιούλιο
Εν συνεχεία, ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε ότι τον Φεβρουάριο έχουν γίνει 1891 μεταφορές προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα, ποσοστό περίπου 5% των διαμενόντων στα νησιά. Συνολικά έχουν μεταφερθεί περίπου 24.000 μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα από τον Ιούλιο έως σήμερα.».
«Έχουμε συγκεκριμένη πολιτική με έξι βασικούς άξονες: φύλαξη των συνόρων, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, συστηματικές, κλειστές ελεγχόμενες δομές, έλεγχος των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και διεθνοποίηση του προβλήματος μέσω θέσπισης κοινών κανόνων ασύλου και επιστροφών από την Ε.Ε.», κατέληξε χαρακτηριστικά.