Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, τόνισε ότι η ΝΔ έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη δημόσια υγεία από τον κορωνοϊό και επεσήμανε ότι το πρώτιστο θέμα είναι το εθνικό, καθώς εκεί υπάρχει ασύμμετρη απειλή.
«Ακολουθήσαμε ένα πρότυπο το οποίο νομίζω ότι έχει βοηθήσει πολύ, ότι θα πρέπει να ακολουθούμε με τεράστια πίστη και ευλάβεια τα όσα η επιστημονική επιτροπή εισηγείται. Με τον τρόπο αυτό λειτουργήσαμε προοπτικά, έτσι ώστε να αναλαμβάνουν μέτρα πρόληψης όταν ακόμα ήταν ουδέτερος ο χρόνος. Αυτό το οποίο ήθελα να επισημάνω είναι το γεγονός ότι όπως οι επιστήμονες έχουν εξειδικεύσει, το κρίσιμο στις περιπτώσεις αυτές είναι να λαμβάνουμε τα μέτρα έγκαιρα», δήλωσε υπουργός στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο και αναφέρθηκε στην Ιταλία
«Η Ιταλία είναι ένα θέμα προς διερεύνηση και από την ιατρική κοινότητα. Η επέκταση του φαινομένου αποδίδεται σε διάφορους λόγους. Το πρώτο είναι ότι υπήρξε πολύ μεγάλη καθυστέρηση στη λήψη μέτρων, το δεύτερο είναι το γεγονός ότι υπήρξε ανάμειξη στα νοσοκομεία μεταξύ των ασθενών με τον ιό, με άλλες ασθένειες, με αποτέλεσμα να υπάρξει εύκολη διάδοση σε ευάλωτες κατηγορίες και το τρίτο είναι το δημογραφικό ζήτημα, επειδή υπάρχει πολύς γερασμένος πληθυσμός. Στις περιπτώσεις αυτές υπάρχεις πεπερασμένος αριθμός στα δημόσια νοσοκομεία. Κανένα σύστημα υγείας παγκοσμίως δεν μπορεί να υποστηρίξει μια πανδημία. Αυτό που θα πρέπει να υπάρχει είναι ένας προγραμματισμός για να υπάρξει η μέγιστη επέκταση εξοπλισμού».
Για το σχέδιο της κυβέρνησης: «Έχουμε εκπονήσει ένα σχέδιο συγκεκριμένο από πολύ νωρίς. Ένα σχέδιο τριών πυλώνων. Ο πρώτος είναι η δημόσια υγεία. Ο δεύτερος είναι η οικογένεια και η κοινωνία και ο τριτος είναι η οικονομία. Στον πυλώνα της δημόσιας υγείας που είναι και το πιο σημαντικό, εκείνο το οποίο πράξαμε είναι να μπορέσουμε όσο το δυνατόν να έχουμε το μέγιστο δυνατό προσωπικό, να υπάρχουν απομονωμένοι χώροι, να ανοίξουμε όλες τις ΜΕΘ και να εξασφαλίσουμε εξοπλισμό, ιατρικά αναλώσιμα δηλαδή, από όλες τις δυνατές πηγές».
Για το αν περιμένουμε μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων και τι μέτρα θα παρθούν: «Έχουμε καθημερινή ενημέρωση σε συγκεκριμένο χρόνο. Προχωράμε με τα δεδομένα μέρα με τη μέρα. Προτιθέμεθα να λάβουμε μέτρα τα οποία θα είναι ανάλογα με την περίσταση. Θα έχουν χαρακτήρα γεωγραφικό και έχουν συζητηθεί όλα τα σενάρια. Θέλω οι πολίτες να αισθάνονται ασφάλεια ότι οι αριθμοί οι οποίοι ακούγονται είναι οι απολύτως ακριβείς. Δεν έχουμε παρέκκλιση. Είμαστε έντιμοι και ειλικρινείς στα πράγματα. Στο στάδιο το οποίο βρισκόμαστε τώρα, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, είμαστε σε σχετικώς χαμηλή επικινδυνότητα, αλλά έχουμε και διάφορες επιβαρυντικές συνθήκες,, όπως είναι η προσέλευση και των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων που πρέπει να ελέγχονται».
Για το αν υπάρχει μηχανισμός στη Μόρια για τον κορωνοϊό: «Βεβαίως υπάρχει. Ασχολείται με όλες τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν τα ύποπτα κρούσματα. Υπάρχει πολύ μεγάλη εγρήγορση σε όλα τα κομμάτια που έχουν να κάνουν με τα ΚΥΤ. Εντελώς καθησυχαστικός δεν μπορώ να είμαι σε καμία περίπτωση και αυτό γιατί είναι ένας αλγόριθμος με τα δεδομένα να μεταβάλλονται κάθε μέρα. Και στην περίπτωση των συγκεντρώσεων σε μικρούς χώρους υπάρχει ζήτημα μεγαλύτερης επικινδυνότητας».
Για τη δημιουργία υπαίθριων νοσοκομείων: «Σας διαβεβαιώ απολύτως και θέλω σε αυτό να πάρετε τον λόγο μου ότι υπάρχουν όλα τα πρωτόκολλα για οποιαδήποτε περίπτωση εκτεταμένης πανδημίας, η οποία περιλαμβάνει τόσο την ανάπτυξη των μηχανισμών για υπαίθρια και πλωτά νοσοκομεία, όσο και την τυχόν επίταξη υπηρεσιών και από τον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να υπάρξει μια ενιαία ομπρέλα δημόσιας υγείας. Υπάρχει επίσης το πρωτόκολλο που αφορά τον μετασχηματισμό συγκεκριμένων μονάδων αποκλειστικά και μόνο σε χώρους υποδοχής ασθενών από τον ιό».
Για το αν τον απασχολεί περισσότερο ο κορωνοϊός ή το εθνικό θέμα: «Πρωτίστως το εθνικό θέμα, είναι προφανές αυτό. Στο εθνικό θέμα εγώ εντάσσω και την μεταναστευτική, προσφυγική κρίση και τις σχέσεις της Ελλάδας με τις γειτονικές χώρες και τη θέση της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα. Λαμβάνουμε κάθε δυνατό μέτρο για να έχουμε το ζήτημα της δημόσιας υγείας υπό έλεγχο, πολλές φορές λαμβάνοντας μέτρα τα οποία μπορεί κάποιος να πει ότι είναι δυσανάλογα σε σχέση με τα πρόβλημα το οποίο έχουμε σήμερα, ενώ το εθνικό θέμα είναι εντελώς ασύμμετρο».
Για το αν η Τουρκία αποβιβάσει κόσμο σε ένα ξερονήσι μαζί με στρατιώτες της: «Έχουμε δει όλους τους χάρτες, έχουμε δει όλα τα σενάρια. Υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα τα οποία θα απελευθερωθούν ανάλογα με την ένταση ή της όποιας τυχόν επίθεσης δεχθούμε από την Τουρκία. Αυτό που συμβαίνει σήμερα δεν το έχουμε βιώσει στο παρελθόν. Έχουμε πρώτον το γεγονός ότι η Τουρκία έχει βρεθεί σε μια σχέση ασφυκτική. Ότι έχει επιχειρήσει στη διπλωματία έχει πάει αρνητικά. Προφανώς ο Τούρκος πρόεδρος, βρισκόμενος σε δυσχερή θέση θα αναζητήσει έναν τρόπο να βγει από την κατάσταση ασφυξίας. Αυτό που συνέβη με τη χειραγωγημένη και οργανωμένη μεταναστευτική ροή ήταν μοναδικό στην παγκόσμια ιστορία, είναι η έκφραση του πιο κυνικού υβριδικού πολέμου που μπορεί να υπάρξει. Ο Ερντογάν αυτή τη στιγμή μετέρχεται κάθε τύπου ανορθόδοξο μέσω για να διαφύγει στον ασφυκτικό κλοιό που έχει περιέλθει. Από την άποψη του συμβολισμού και της ουσίας οι απαντήσεις που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής είναι τέτοιες έτσι ώστε να μην δίδεται ευκαιρία για πολλές μανούβρες. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν ανέμενε τέτοιου είδους σθεναρή αντίσταση στον Έβρο και βρέθηκε σε τοιχο. Η δυσκολία έχει αναβαθμιστεί και αυτό που αναζητείται ουσιαστικά είναι μία έντιμη λύση διαφυγής από τον κλοιό από την Τουρκία. Θα πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις που γίνονται στην ΕΕ. Η Ελλάδα σε αυτό το επίπεδο είναι κερδισμένη».