Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε διάγγελμα προς τους Έλληνες πολίτες, στο οποίο έθεσε το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα χαλάρωσης των απαγορεύσεων, ενώ προανήγγειλε και βαθιά οικονομική κρίση και «βάρη» που θα σηκώσουν οι πολίτες.
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους Έλληνες πολίτες για την «υπευθυνότητα» που έδειξαν.
«Το πρώτο κύμα του ιού περιορίστηκε και ήρθε η ώρα να περάσει η χώρα στην σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων», είπε, ενώ πρόσθεσε πως «σύμμαχος είναι και ο καλός καιρός».
Όπως είπε η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνεται βήμα-βήμα ώστε να εντοπίζεται πιθανή αναζωπύρωση και να εφαρμόζονται μέτρα τοπικού χαρακτήρα ενώ ανακοίνωσε πως το νέο σύνθημα της κυβέρνησης θα είναι «Μένουμε ασφαλείς» .
Τι είπε για την άρση των περιορισμών:
Από Δευτέρα 4 Μαϊου καταργούνται άδεια και sms, ενώ ισχύουν για 2 ακόμα βδομάδες περιορισμοί στην μετακίνηση μεταξύ των νομών, επιτρέπεται η άθληση, θα ανοίξουν ορισμένα καταστήματα λιανικής, ενώ από 11 Μαϊόυ θα ανοίξει το υπόλοιπο λιανεμπόριο .
Από 4 Μαϊού θα ανοίξουν οι εκκλησίες για ατομική λατρεία και από 17 Μαΐου οι πιστοί θα συμμετέχουν κανονικά στη Θεία Λειτουργία.
1η Ιουνίου θα ανοίξει η εστίαση και τα ξενοδοχεία 12 μηνης λειτουργίας»
Τέλος, δήλωσε πως «είναι απίθανο μέσα στο καλοκαίρι να επιτραπούν οι μεγάλες συναθροίσεις
Όσον αφορά την επόμενη ημέρα του κορωνοϊού ο κ.Μητσοτάκης έθεσε τον τόνο των οικονομικών μέτρων που έρχονται λέγοντας «Η κρίση θα είναι βαθιά και παγκόσμια όλοι θα πρέπει να σηκώσουμε τα βάρη με τρόπο δίκαιο»
Αναλυτικά οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για την χαλάρωση των μέτρων:
«Από την επόμενη Δευτέρα, 4 Μαΐου, αίρονται οι περιορισμοί στην μετακίνηση των πολιτών. Καταργούνται, με άλλα λόγια, η γραπτή άδεια και τα σχετικά SMS. Θα εξακολουθήσουν, όμως, να ισχύουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες οι περιορισμοί στην κυκλοφορία εκτός νομού της κατοικίας μας. Η ατομική άθληση θα επιτρέπεται στους ανοικτούς χώρους και στη θάλασσα. Αλλά οι οργανωμένες παραλίες θα παραμένουν ακόμα κλειστές. Την ίδια μέρα θα λειτουργήσουν και ορισμένα είδη καταστημάτων και υπηρεσιών. Αναφέρω ενδεικτικά: Βιβλιοπωλεία, ηλεκτρονικά είδη, ΚΤΕΟ και καταστήματα αθλητικών ειδών. Όπως και τα κομμωτήρια, πάντα όμως με ραντεβού.
Το υπόλοιπο λιανεμπόριο θα επανεκκινήσει την Δευτέρα 11 Μαΐου, εκτός των εμπορικών κέντρων. Αυτά θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου. Σε όλα τα καταστήματα, βεβαίως, θα ισχύουν όροι που θα περιορίζουν την πυκνότητα των επισκεπτών. Και θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προστασίας των εργαζομένων.
Επιτρέψτε μου, εδώ, μία αναφορά στην Εκκλησία: Ευχαριστώ τον Αρχιεπίσκοπο και τον κλήρο για την κατανόηση και τη συνεργασία μας. Δεν ήταν εύκολη για κανέναν μας η εμπειρία του φετινού Πάσχα. Αποδείχθηκε, όμως, ότι ήταν αναγκαία για όλους. Από τις 4 Μαΐου οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για ατομική λατρεία. Και από την Κυριακή 17 Μαΐου οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες. Πάντα όμως με αυστηρούς κανόνες που θα συμφωνηθούν με την Ιερά Σύνοδο και την επιστημονική κοινότητα.
Στην Εκπαίδευση, τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου θα αρχίσουν ξανά στις 11 Μαΐου. Μια εβδομάδα μετά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου αλλά και το Γυμνάσιο. Τα σχολεία, όμως, θα λειτουργήσουν με άλλους κανόνες που θα περιορίσουν -όσο αυτό είναι εφικτό- τον συγχρωτισμό. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη.
Δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά. Ενδέχεται, επαναλαμβάνω ενδέχεται, να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και μόνο αν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά. Αύριο, η Υπουργός Παιδείας θα κάνει μια πιο αναλυτική ενημέρωση. Βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με την Επιτροπή Επιστημόνων για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή των μέτρων προστασίας των παιδιών μας αλλά και των εκπαιδευτικών.
Την 1η Ιουνίου ξεκινά και η δραστηριότητα στον τομέα της Εστίασης, πάντα με προϋποθέσεις, που θα έχουν μέχρι τότε συμφωνηθεί. Την ίδια μέρα θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Και τότε θα ενεργοποιηθεί και το δεύτερο κύμα εργασιών της Δικαιοσύνης. Μέσα στον Ιούνιο, τέλος, και ανάλογα με τις εξελίξεις, θα απελευθερωθεί σταδιακά και η υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα. Κρίνεται απίθανο ωστόσο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις, όπως φεστιβάλ, συναυλίες ή αθλητικά γεγονότα με θεατές»