Σε διπλωματικό «πυρετό» βρίσκεται η Αθήνα, με δεδομένη την παρατεινόμενη παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά και την επιμονή της Άγκυρας να κρατά υψηλούς τόνους σε επίπεδο ρητορικής αλλά και επί του πεδίου καθώς παραμένει ο τουρκικός στόλος και το ερευνητικό σκάφος στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Αυτή την ώρα βρίσκεται σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην σύσκεψη συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Σε αυτή συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Αντικείμενο της σύσκεψης είναι η προετοιμασία του αυριανού έκτακτου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντικείμενο τις ραγδαίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Πριν αρχίσει η σύσκεψη αυτή, στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.
Η σύσκεψη γίνεται μετά το τηλεφώνημα την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ
Αντικείμενο της συζήτησης των δύο πλευρών ήταν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την καγκελάριο της Γερμανίας αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα, ενόψει και της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το πρωθυπουργικό γραφείο ανέφερε συγκεκριμένα: «ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ. Συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την κ. Μέρκελ για την τουρκική προκλητικότητα ενόψει της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης»
Τηλεφωνική επικοινωνία Α.Μέρκελ – Ρ.Τ.Ερντογάν: «Δεν μπορεί το μικρό Καστελόριζο να έχει τόση ΑΟΖ»
Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης Ερντογάν και Μέρκελ συνομίλησαν για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Κατά τις ίδιες πηγές ο Τούρκος πρόεδρος είπε στην Γερμανίδα Καγκελάριο ότι τάσσεται υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων στην περιοχή στη βάση του διεθνούς δικαίου και του διαλόγου.
Αναφορά στο ότι η λύση στη διένεξη της Τουρκίας με την Ελλάδα σχετικά με τις ενεργειακές έρευνες στην Aνατολική Μεσόγειο μπορεί να έρθει μόνο μέσα από τον διάλογο είχε κάνει και νωρίτερα την Πέμπτη ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε μέλη του κυβερνώντος κόμματός του, του AKP.