Ισχύουν από σήμερα τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν προ ημερών από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και αφορούν τα μπαρ και τα εστιατόρια στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, τα οποία θα κλείνουν τα μεσάνυχτα προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Έτσι μπαίνει η οριστική «ταφόπλακα» στην εστίαση. Ήδη ο κλάδος είχε κτυπηθεί αλύπητα με την δίμηνη καραντίνα και με τους περιορισμούς που του επιβλήθηκαν με το άνοιγμα των επιχειρήσεων.

Τώρα έρχεται το τελειωτικό κτύπημα σε μια εποχή κατά την οποία έπρεπε να δουλεύει στο «φουλ».

Αυτό σημαίνει ότι απαγορεύεται η λειτουργία χώρων εστίασης και διασκέδασης από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις τις 7 το πρωί και στην Αττική (συμπεριλαμβανομένων των νησιών του Αργοσαρωνικού και των Κυθήρων). Τα μέτρα περιορισμού λειτουργίας των καταστημάτων στην περιφέρεια Αττικής, τίθενται σε ισχύ από αύριο Δευτέρα 17 Αυγούστου και έως τις 24 Αυγούστου.

Τα τριψήφια νούμερα κρουσμάτων των τελευταίων ημερών χτύπησαν το καμπανάκι του κινδύνου στην επιτροπή των ειδικών που παρακολουθούν την πορεία του κορωνοϊού. Πολύ περισσότερο δε, καθώς τα κρούσματα εντοπίζονται κυρίως σε νέες ηλικίες και ειδικά σε άτομα που επιστρέφουν στις εστίες τους από τουριστικούς προορισμούς. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 217 νέα κρούσματα στη χώρα, 73 από τα οποία εντοπίστηκαν στην Αττική.

Το σημείο «κλειδί» για την ανάσχεση της διασποράς της πανδημίας, είναι η χρήση μάσκας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει αυστηρή σύσταση για γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα σε όλους τους χώρους από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.

Επίσης, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριες συναθροίσεις όπου δεν μπορούν να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.

Ωστόσο μεγάλο ρόλο παίζει και η ατομική ευθύνη του καθενός, καθώς όπως ανέφερε και ο Νίκος Χαρδαλιάς, η κυβέρνηση μπορεί να λαμβάνει τα μέτρα που απαιτούνται «αλλά τίποτα, κανένα μέτρο, ούτε η δράση των ελεγκτικών αρχών, ούτε τα πρόστιμα, μπορούν να αντικαταστήσουν την ατομική ευθύνη. Το έχουμε πει ξανά, δε γίνεται σε κάθε μέρος της χώρας, δίπλα σε καθέναν να βρίσκεται ένας αστυνομικός. Άλλωστε ακριβώς ο συνδυασμός των μέτρων της πολιτείας και της ατομικής ευθύνης των πολιτών, ήταν που έκανε τη χώρα μας παράδειγμα σε όλο τον κόσμο στην πρώτη φάση. Σήμερα που σε ολόκληρο τον κόσμο εκδηλώνεται η δεύτερη φάση της πανδημίας, χρειάζεται να δείξουμε την ίδια και ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη».

Κορωνοϊός: Τι ισχύει από σήμερα, Δευτέρα,17 Αυγούστου και ώρα 06:00

«Πλαφόν» ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, κλείσιμο καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 την επομένης, αλλά και νέα τοπικά «lockdown» περιλαμβάνει η νέα δέσμη μέτρων που μπαίνει σε εφαρμογή από σήμερα και μέχρι τις 24 Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, από σήμερα ισχύουν τα εξής:

  • Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, θεσπίζεται έως τις 24 Αυγούστου όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.
  • Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί και στην Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένων όλων των νησιών του Αργοσαρωνικού και στα Κύθηρα, έως τις 24 Αυγούστου.
  • Άρα στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, στις οποίες ισχύει τόσο ο περιορισμός των 50 ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, όσο και η απαγόρευση λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, ανήκουν:
  • η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,
  • οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας,
  • οι Δήμοι Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού, εντός στρατοπέδων και σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
  • Όλοι όσοι επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτοί που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο για το νέο κορωνοϊό με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων τους.
  • Τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορωνοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου και έως 31 Αυγούστου.

Στη νέα δέσμη μέτρων περιλαμβάνονταν και αυτά που είχαν άμεση ισχύ (από τις 15 Αυγούστου) και αφορούσαν στα τοπικά «lockdown» σε Πάρο και Αντίπαρο. Στα δύο νησιά των Κυκλάδων και μέχρι τις 24 Αυγούστου έχει εφαρμοστεί:

  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού, όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
  • Ισχύουν και οι περιορισμοί των επιδημιολογικά επιβαρυμένων περιοχών.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παράταση έως τις 24 Αυγούστου των επιπρόσθετων μέτρων δόθηκε και στον Πόρο που ήταν ήδη σε καθεστώς ειδικών μέτρων, με μόνη διαφορά ότι το κλείσιμο των καταστημάτων έχει μεταφερθεί τα μεσάνυχτα αντί για τις 11:00 που ίσχυε.