Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και λίγα λεπτά, η συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη.
Λόγω των συνθηκών με την πανδημία του κορωνοϊού και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, η φετινή συνέντευξη Τύπου είναι διαφορετική από άλλες χρονιές, καθώς το σύνολο των ατόμων που θα βρίσκεται στην αίθουσα δεν θα υπερβαίνει τους τριάντα.
Ως εκ τούτου, η συνέντευξη Τύπου διεξάγεται μέσω ενός συνδυασμού φυσικής παρουσίας των δημοσιογράφων και ερωτήσεων μέσω τηλεδιάσκεψης καθώς οι περισσότεροι από τους διαπιστευμένους δημοσιογράφου θα συμμετέχουν στη συνέντευξη ηλεκτρονικά.
Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή του ομιλία, ο Πρωθυπουργός έδωσε απαντήσεις στα δύο βασικά ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες: πώς αντιμετωπίζουμε την τουρκική επιθετικότητα και πως θα ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση του κορωνοϊού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε έναν οδικό χάρτη για τους επόμενους μήνες, κατανοητό σε όλους, χωρίς να χαθεί μέσα σε δάση εξαγγελιών, μακροπρόθεσμων στόχων και επιδιώξεων και παρουσίασε ένα πακέτο 12 και 6 μέτρων για την Οικονομία και την Αμυνα αντίστοιχα.
Δείτε live τη συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη:
Πρώτη ερώτηση στον Πρωθυπουργό για την οικονομία, με τον κ. Μητσοτάκη να αναφέρει: «Είναι μία παγκόσμια ύφεση. Είναι η μεγαλύτερη κρίση από 1929. Η Ελλάδα τα πηγαίνει λιγότερο άσχημα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Στο εξάμηνο είμαστε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο γιατί στηρίξαμε τη χώρα με ένα πακέτο μέτρο εμπροσθοβαρές. Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο Φθινόπωρο και έναν πιο δύσκολο Χειμώνα και με τα μέτρα που ανακοίνωσα χθες στηρίζουμε την κοινωνία. Η χώρα έχει ταμειακά διαθέσιμα».
Στη συνέχεια, ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό να σχολιάσει την αποχώρηση του Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο: «Είναι θετικό βήμα. Ελπίζουμε να συνεχιστεί και να είναι το πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Εφόσον δούμε δείγματα γραφής, είμαστε έτοιμοι για άμεσες διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για τη μία μείζονα διαφορά που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου απαγορεύονται οι μονομερείς ενέργειες».
Ακολούθησαν οι διευκρινίσεις για τα εξοπλιστικά: «Το πρόγραμμα που ανακοίνωσα είναι εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάνω από όλα το ανθρώπινο δυναμικό. Τα Rafale θα αντικαταστήσουν τα Mirage 2000, έξι καινούρια και 12 μεταχειρισμένα. Τα πρώτα αεροσκάφη θα φτάσουν στα μέσα του 2021 και να έχει ολοκληρωθεί η αγορά το 2022. Για τις φρεγάτες, εδώ και μία δεκαετία δεν έγιναν επενδύσεις στο Πολεμικό Ναυτικό λόγω των επενδύσεων. Θα αποκτηθούν τέσσερις φρεγάτες. Δεν είμαι σε θέση να σας το κοστολογήσω γιατί θα υπάρχουν προσφορές, και θα επιλεγεί η πιο συμφέρουσα».
Επόμενη ερώτηση για το άνοιγμα των σχολείων, εν μέσω κορωνοϊού: «Είναι πολύ σημαντικό να ανοίξουν στην ώρα τους. Δεν θέλουμε τα παιδιά στο σπίτι. Η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το σχολικό περιβάλλον. Αύριο θα είναι όλα έτοιμα. Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που παρέχει δωρεάν μάσκες σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Δεν ήταν εύκολο… Ξέρω ότι η μάσκα είναι άβολη και δεν είναι εύκολο να περνάς μια ολόκληρη μέρα. Όμως αυτό λένε οι ειδικοί. Και ζητώ να συμμορφωθούν όλοι γιατί είναι για το καλό τους. Τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο αλλά μπορούν να μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι, στους γονείς και στους ηλικιωμένους.
Ήταν πρακτικά αδύνατο να δημιουργήσουμε τόσες πρόσθετες τάξεις για να μοιράσουμε τα παιδιά και δεν θα ήταν σωστό να επεκτείνουμε τη σχολική μέρα. Έτσι επιλέχθηκε αυτή η λύση. Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν κρούσματα, όμως υπάρχουν πολύ αυστηρά πρωτόκολλα από τον ΕΟΔΥ για το πώς θα κλείσουν τμήματα ή σχολεία”. Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην προμήθεια τεστ κορονοϊού που θα έχουν γρήγορα αποτελέσματα».
«Υπάρχει μια γενικότερη εντύπωση ότι στο δεύτερο κύμα δεν τα έχουμε πάει καλά. Αν δει κάποιος τα στοιχεία, θα δει ότι τα έχουμε πάει καλύτερα στο δεύτερο κύμα από ό,τι στο πρώτο. Καταλαβαίνουμε πολύ καλύτερα την ασθένεια, παρότι ακόμα δεν έχουμε ένα εμβόλιο που θα μας λύσει τα χέρια. Είμαστε πανέτοιμοι να κάνουμε ανά πάσα στιγμή για να το αντιμετωπίσουμε».
Επόμενη ερώτηση για αναστολή εισφοράς αλληλεγγύης και για τους πολίτες που εξαιρούνται από αυτό το μέτρο: «Η επιλογή της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία. Παραμένει η πρόθεση για μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους».