Δεν είδε καμία αύξηση στην ανεργία εξαιτίας του κορωνοϊού, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, χωρίς να πει που στηρίζει την εκτίμησή του αυτή.
Ο Κ.Μητσοτάκης, παραδέχτηκε μεν ότι «δεν είχαμε ένα πρώτο τρίμηνο τόσο καλό όσο περιμέναμε» για να συμπληρώσει όμως στη συνέχεια ότι «ωστόσο, δεν έχουμε δει άνοδο της ανεργίας και ελπίζουμε να γυρίσουμε στην κανονικότητα το συντομότερο»!
Για τον κορωνοϊό δήλωσε ότι από τον Απρίλιο η κατάσταση με την πανδημία στην Ελλάδα θα είναι καλύτερη.
Ο κ. Μητσοτάκης στήριξε την πεποίθησή του αναφερόμενος στο χτίσιμο ενός «τείχους» εμβολιασμού, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες, και στην αλλαγή των εποχικών δεδομένων από την άνοιξη. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλύτερα από άλλες χώρες στον χειρισμό της πανδημίας και εξέφρασε την αισιοδοξία του για ένα καλύτερο καλοκαίρι από πλευράς τουρισμού, καθώς πέρυσι, όπως είπε, δεν είχαμε τόσα εργαλεία στα χέρια μας, όπως τα εμβόλια και τα τεστ.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την πρότασή του για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα οποία θα απλοποιήσουν αρκετά το ταξίδι όσων είναι εμβολιασμένοι, και εξέφρασε την ελπίδα κάποια στιγμή και στην ΕΕ να υπάρξει συμφωνία σε κάποια μορφή τέτοιων πιστοποιητικών. «Πολλά κράτη-μέλη έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να εξετάσουν αυτήν την ιδέα, ιδίως για τις καλοκαιρινές διακοπές», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Απαντώντας για το θέμα των εμβολιασμών στην ΕΕ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι θερμός υποστηρικτής της θέσης ότι η Ένωση έπρεπε να πάρει τα εμβόλια και να τα διανείμει, ωστόσο «υπήρξαν θέματα στην εκτέλεση αυτού του πρότζεκτ». «Μάθαμε το μάθημά μας και πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά», συμπλήρωσε.
Ως προς τον οικονομικό αντίκτυπο της κρίσης του κορωνοϊού, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι «δεν είχαμε ένα πρώτο τρίμηνο τόσο καλό όσο περιμέναμε, ωστόσο δεν έχουμε δει άνοδο της ανεργίας και ελπίζουμε να γυρίσουμε στην κανονικότητα το συντομότερο».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε, τέλος, ότι η Ελλάδα σκοπεύει να αποπληρώσει πρόωρα τα 3,3 δισ. ευρώ του δανείου της από το ΔΝΤ. «Θέλουμε να είμαστε συνεπείς με το σήμα μας στις αγορές», υπογράμμισε.