H κυβέρνηση άφησε 185.000 παιδιά χωρίς σχολικά γεύματα

H κυβέρνηση άφησε 185.000 παιδιά χωρίς σχολικά γεύματα

Με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ σταματήσανε 185.000 σχολικά γεύματα γεύματα, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων απευθύνεται σε 185.000 μαθητές δημοτικού σε 1.266 σχολεία όλης της χώρας και έχει ετήσιο προϋπολογισμό 73.500.000 ευρώ. Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να κάνει τα αυτονόητα, ώστε να συνεχιστεί αυτός ο θεσμός που έχει δώσει λύση στο τεράστιο πρόβλημα της παιδικής φτώχειας εξαιτίας της δεκαετούς λιτότητας και των Μνημονίων, κατάφερε και σε αυτό να τα κάνει… μαντάρα. Πολλώ δε μάλλον που τώρα, λόγω του lockdown, περίπου 600.000 εργαζόμενοι σε αναστολή παίρνουν 534 ευρώ μηνιαίως.

Νόμιζαν ότι θα περάσει «στα ψιλά»

Το υπουργείο Παιδείας ενημέρωσε την περασμένη Παρασκευή ότι τη Δευτέρα (σ.σ.: χθες) θα διακοπεί το πρόγραμμα μέχρι νεωτέρας. Η κυρία Κεραμέως νόμιζε (έπειτα από ώριμη σκέψη άραγε;) ότι κάτι τόσο σοβαρό, το οποίο αφορά χιλιάδες οικογένειες, θα περάσει στα ψιλά της επικαιρότητας, ωστόσο από το πρωί της Δευτέρας σημειώθηκαν σφοδρές αντιδράσεις από τις ομοσπονδίες γονέων και εκπαιδευτικών, αλλά και από την αντιπολίτευση.

Κατάφερε, βέβαια, η υπουργός Παιδείας να βγει από το κάδρο των ευθυνών και να βάλει σε αυτό τη συναρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου. Τελικά αργά χθες το βράδυ τον ρόλο της Ιφιγένειας, που θυσιάζεται επικοινωνιακά για να βγουν αλώβητες οι «άριστες» υπουργοί, έπαιξε η διοίκηση του ΟΠΕΚΑ, που ενημέρωσε με ανακοίνωση ότι: α) φταίει το Ελεγκτικό Συνέδριο και β) «σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι από την επόμενη εβδομάδα, και μετά την αναμενόμενη γνώμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θα υπογραφούν οι συμβάσεις σχολικών γευμάτων με τους παρόχους, ώστε ακολούθως να συνεχιστεί η εκτέλεσή τους».

ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση αφήνει παιδιά χωρίς σχολικά γεύματα»

Με κοινή τους δήλωση Νίκος Φίλης και Θεανώ Φωτίου σημειώνουν ότι με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ σταματά από σήμερα η διανομή σχολικών γευμάτων σε όλη την Ελλάδα, αποτέλεσμα της ιδεολογικής εμμονής εναντίον τους και της ανικανότητας της.

Οι πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι «από σήμερα, 1η Μαρτίου, και για άγνωστο χρονικό διάστημα, σταματά η σίτιση των μαθητών και η διανομή σχολικών γευμάτων σε όλη την Ελλάδα, σε όλα τα σχολεία που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ.

Πρόκειται για 185.000 γεύματα, όσα ακριβώς είχε προκηρύξει το 2019 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τα γεύματα αυτά προσφέρονταν καθημερινά επί ΣΥΡΙΖΑ σε 1266 σχολεία και είχαν συνολικό προϋπολογισμό 73,5 εκατομμύρια ευρώ. Ο σχεδιασμός ήταν την επόμενη χρονιά να αυξηθούν περαιτέρω ώστε φέτος να προσφέρονται ημερησίως 600.000 σχολικά γεύματα, δηλαδή σε όλα τα παιδιά του δημοτικού».

Νίκος Φίλης και Θεανώ Φωτίου υποστηρίζουν, παράλληλα ότι «η κυβέρνηση, καθήλωσε τον αριθμό των γευμάτων σε αυτό το νούμερο και επιπλέον, παρά τις υποσχέσεις της, δεν μερίμνησε ώστε να υλοποιηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες και να ολοκληρωθεί εγκαίρως ο διαγωνισμός τους, καθώς προέκυψαν προβλήματα στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, που έχουν πληγεί τα νοικοκυριά και έχουν χάσει τα εισοδήματα τους, η κυβέρνηση της ΝΔ να αφήνει χιλιάδες παιδιά χωρίς σχολικά γεύματα.

Είναι η ΝΔ που εξαρχής λοιδορούσε τα σχολικά γεύματα ως «συσσίτια» και προσπαθούσε με διάφορους μηχανισμούς να αποτρέψει την εφαρμογή αυτού του τόσο σημαντικού θεσμού στήριξης της ελληνικής οικογένειας. Τα σχολικά γεύματα δεν αφορούσαν μόνο την παιδική φτώχεια. Αντιμετωπίζουν την παιδική παχυσαρκία με μεσογειακή διατροφή, συμβάλλουν στη μείωση της σχολικής διαρροής και βελτιώνουν τις επιδόσεις των μαθητών».

«Η κυβέρνηση με συνεχή προσκόμματα και καθυστερήσεις επιχειρεί να καταργήσει ένα εμβληματικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ανάλογου με αντίστοιχα προγράμματα που γίνονται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τα σχολικά γεύματα είναι ένας θεσμός που έχει γίνει ευρύτατα αποδεκτός και έχει αγκαλιαστεί από όλη την κοινωνία. Καλούμε την κυβέρνηση αμέσως τώρα να συνεχίσει τα σχολικά γεύματα και να τα επεκτείνει με επιπλέον χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης για όλα τα παιδιά του δημοτικού», καταλήγουν οι Φίλης και Φωτίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.