Απειλές πως θα επανέλθουν οι περιορισμοί και θα κλείσει ξανά η χώρα (όχι ότι άνοιξε πλήρως) από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός πήρε πρώτος το λόγο στη συζήτηση που γίνεται το πρωί της Παρασκευής για την πανδημία και την οικονομία, όπου και αναφέρθηκε στους νέους, ζητώντας τους ουσιαστικά να μην βγαίνουν, διότι υπάρχει ιός.
Ο Μητσοτάκης υποστήριξε πως «δεν μιλάμε για άνοιγμα, αλλά για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων», ενώ πρόσθεσε «περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα. Τώρα, οι συνωστισμοί θα είναι αδικαιολόγητοι. Και με τον ίδιο τρόπο, με τον οποίο οι περιορισμοί μειώθηκαν, μπορεί να επανέλθουν».
«Αν διαπιστώσουμε υπερβολικούς συνωστισμούς, οι περιορισμοί θα επανέλθουν» εξήγησε, ενώ μίλησε για στοχευμένη στήριξη κλάδων της οικονομίας που έπληξε η υγειονομική κρίση, η οποία θα ανέλθει συνολικά στο ποσό των 40 δισ. ευρώ.
Κάτι που βέβαια έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα έλεγε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης τις προηγούμενες ημέρες, ο οποίος διαβεβαίωνε πως «ότι ανοίγει, δεν κλείνει».
Κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα ακόμη κρίσιμο δίμηνο στη μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτό θα είναι και το τελευταίο. Επικαλούμενος την γλώσσα των αριθμών, ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της συνολικής προσπάθειας της χώρας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Είπε ακόμη ότι, με βάση τα διαθέσιμα εμβόλια, η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η καλύτερη ευρωπαϊκή θέση ως προς το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, ενώ, επικαλούμενος και τα στοιχεία του ECDC, τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται λίγο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όσον αφορά στα τεστ που διεξάγονται ανά χώρα. Παρόλο που όλες οι εκθέσεις δείχνουν την Ελλάδα στον πάτο της διαχείρισης του Covid-19.
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «η διαχείριση της πανδημίας είναι μαραθώνιος, λάθος να αξιολογούμε με φωτογραφίες της στιγμής. Να μην χάνουμε τη γενική εικόνα. Παρά τις δυσκολίες, ένα είναι το συμπέρασμα: Η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα από άλλα κράτη με πιο οργανωμένα συστήματα υγείας. Φυσικά και έγιναν λάθη. Είμαι ο πρώτος που το αναγνωρίζω. Όμως η εικόνα καταστροφής που προβάλει η αντιπολίτευση είναι ένα ψέμα. Προφανώς κανείς δεν πανηγυρίζει. Κανείς δεν χαμογελά με 8.000 νεκρούς, αλλά να μην μηδενίζουμε αυτά που έχουμε επιτύχει, όπως η αύξηση των κλινών ΜΕΘ, οι χιλιάδες προσλήψεις στην Υγεία».
«Η τελευταία επίθεση της Covid χτυπά όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Στην Ελλάδα μερικώς αντιμετωπίστηκε. Ναι, το ΕΣΥ δοκιμάζεται και η προσπάθεια συνεχίζεται. Επιτάξεις έγιναν όταν χρειάστηκε και θα ξαναγίνουν. Στην Αττική σταθεροποιούνται οι εισαγωγές – εξαγωγές» συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στο lockdown, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «χρειάζεται μια νέα ειλικρινής ανάγνωση της πραγματικότητας. Τα ισχύοντα μέτρα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αναχαίτιση του τρίτου κύματος. Τώρα είμαστε σε μια νέα φάση με άλλα χαρακτηριστικά. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις. Η στάση μας αναπροσαρμόζεται, έτσι συμβαίνει παντού. Καμία χώρα στην Ευρώπη δεν εφαρμόζει μια στρατηγική. Πρέπει να έχουμε μια προσέγγιση που να χαρακτηρίζεται από ρεαλισμό».
Στη συνέχεια ανέφερε πως «η Ευρώπη δεν μας τα είπε όλα καλά. Από τη μία πέτυχε στην αλληλεγγύη με την από κοινού αγορά εμβολίων για όλα τα μέλη της και την διάθεσή τους με μοναδική κλείδα κατανομής τον πληθυσμό χωρίς να ξεχωρίζει πλούσιες από φτωχές χώρες μεγάλες από μικρές. Ναι πράγματι αυτό ήταν μία σημαντική ευρωπαϊκή απόφαση. Απέτυχε όμως ταυτόχρονα στην έγκαιρη προμήθεια των απαραίτητων ποσοτήτων και στην τροφοδοσία των κρατών μελών. Με αποτέλεσμα σήμερα όλοι να αναγνωρίζουν και ο ΠΟΥ πως η πορεία του εμβολιασμού στην Ευρώπη είναι απελπιστικά αργή.
Αυτό δεν οφείλεται στα κράτη μέλη ή στην Ελλάδα. Η Ελλάδα αν είχε διπλάσια εμβόλια σήμερα θα έκανε διπλάσια εμβόλια. Αν είχε τριπλάσια εμβόλια θα έκανε τριπλάσια εμβόλια. Άλλες χώρες δεν τα έχουν καταφέρει τόσο καλά ούτε στην οργάνωση της διαδικασίας εμβολιασμού. Θεωρώ μικρότητα μία επιχείρηση όπως η επιχείρηση Ελευθερία που κατά τεκμήριο δουλεύει υποδειγματικά να μη τυγχάνει της στοιχειώδους αναγνώρισης από την αντιπολίτευση».
Στη συνέχεια στράφηκε κατά των πολιτών τους οποίους τους κατηγόρησε για τις 700 διαδηλώσεις, για τα «πάρτι» και την χαλάρωση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.
Ο Κ.Μητσοτάκης είπε πως «από Δευτέρα θα επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο με οργανωμένο τρόπο, κάτι με το οποίο συμφώνησαν όλα τα μέλη της επιτροπής, εκτός από ένα. Το λιανεμπόριο μπορεί να λειτουργήσει οργανωμένα. Οι πολίτες είναι καλύτερα να εκτονώνονται, τονώνοντας την τοπική αγορά, από το να συναντιούνται σε σπίτια. Και από επιδημιολογικής πλευράς μπορεί να έχει αποτέλεσμα, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουμε αναπροσαρμογή στη συμπεριφορά των πολιτών» υπογράμμισε.
«Βέβαια, αμέσως μετά, και αφού δούμε τα αποτελέσματα εντός της επόμενης εβδομάδας, θα δούμε τη λειτουργία εκπαίδευσης, ξεκινώντας από τα Λύκεια. Όπως διαπιστώνεται, αυτά τα δύο αντίβαρα έχουν κοινό νήμα. Επιχειρούν να ανακουφίσουν την πολύμηνη πίεση των πολιτών, να στρέψουν την κοινωνική δράση σε υπαίθριους χώρους, να απαντήσουν στις ανάγκες των νέων και να οδηγήσουν την οικονομία στα πρώτα δειλά βήματα» τόνισε.