Πάσχα στην πόλη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα κάνουν οι Έλληνες πολίτες, έπειτα από τις αποφάσεις της κυβέρνησης.
Παρόλα αυτά φέτος θα κάνουν Ανάσταση, ενώ θα πραγματοποιηθεί και η περιφορά του Επιταφίου, μόνο που ο Χριστός θα αναστηθεί στις 10 το βράδυ του Σαββάτου, ενώ η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στο προαύλιο των ναών.
Οι πιστοί θα πρέπει ναι είναι… ακίνητοι, ενώ θα είναι υποχρεωτική και η διπλή χρήση μάσκας. Τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας αναπροσαρμόζονται για την Μεγάλη Εβδομάδα.
Ήδη από σήμερα, η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 22:00 το βράδυ, ενώ με διπλή μάσκα και τήρηση αποστάσεων θα γίνονται οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας. Παράλληλα, στο Δημόσιο, οι εργαζόμενοι υποχρεούνται σε self test, εφόσον παρέχουν τις υπηρεσίες τους με φυσική παρουσία και όχι με τηλεργασία.
Ειδικότερα, η απαγόρευση κυκλοφορίας τη Μεγάλη Εβδομάδα έως την Κυριακή του Πάσχα ξεκινά στις 10 το βράδυ. Από τη Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου, οπότε και ανοίγει η εστίαση, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 11 το βράδυ.
Με διπλή μάσκα η λειτουργία των Εκκλησιών
Με αυστηρά μέτρα θα γίνουν και οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα. Ειδικότερα, θα συνεχίσει να ισχύει η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ., με τα υγειονομικά μέτρα (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Στους εξωτερικούς χώρους, η αναλογία διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα, με την τήρηση κανόνων υγιεινής.
Υποχρεωτική για τους πιστούς είναι η χρήση διπλής μάσκας, είτε σε εσωτερικό είτε σε εξωτερικό χώρο. Ιερείς, νεωκόροι, ιεροψάλτες και το υπόλοιπο προσωπικό, υποχρεούνται στη διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ.
Τη Μεγάλη Παρασκευή, η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς την ακολουθία πιστών, ενώ το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός ναού, με τήρηση των μέτρων.
Στις 10 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου η Ανάσταση
Λόγω των μέτρων, η Ανάσταση στις εκκλησίες θα γίνει στις 10 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε τα εξής:
Τη χρονική μετάθεση των Ακολουθιών κατά μισή ώρα νωρίτερα, στις 6.30 μ.μ. από την Κυριακή των Βαΐων έως τη Μεγάλη Τετάρτη, τη Μεγάλη Πέμπτη στις 5.30 μ.μ. και τη Μεγάλη Παρασκευή στις 6 μ.μ.
Για την Αναστάσιμη Ακολουθία, η ώρα τελετής ορίζεται στις 9 μ.μ. του Μεγάλου Σαββάτου και η αναστάσιμη Θεία Λειτουργία περί τις 10 μ.μ. Η τελετή της Ανάστασης θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο των ναών, ενώ η αναστάσιμη Θεία Λειτουργία θα γίνει εντός.
Για την ημέρα του Πάσχα
Την Κυριακή του Πάσχα, επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις δύο οικογενειών έως 9 ατόμων, ενώ εφόσον πρόκειται για υπαίθριο χώρο, 2 ευρύτερων οικογενειών και έως 12 άτομα.
Σε όσους μετέχουν σε τέτοιες συγκεντρώσεις, συστήνεται η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ.
Απαγορεύονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις
Παράλληλα, για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού, απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας έως τις 10 Μαΐου. Στην Αττική, η μετακίνηση δεν επιτρέπεται εκτός των ορίων της Περιφέρειας και από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων.
Κατ’ εξαίρεση, η μετακίνηση μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων επιτρέπεται στις εξής αποκλειστικά περιπτώσεις:
Μετακίνηση από και προς την εργασία με τον τρόπο που προβλεπόταν.
Τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν το χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου αλλά και στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη».
Αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση να αναφέρονται ρητά στον λόγο της μετακίνησης, (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία), που συνολικά δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.
Μετακίνηση για λόγους υγείας
Η επιλογή επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της ίδιας της δομής.
Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.
Μετάβαση σε κηδεία
Ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει -πέρα της σχετικής βεβαίωσης ή SMS με κωδικό 5- τα ακόλουθα δύο έγγραφα: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου και, β) άδεια ταφής.
Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων.
Σε αυτή την περίπτωση, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει α) αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, σε περίπτωση διαζυγίου ή β) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου.
Σε κάθε περίπτωση, δεν επιτρέπεται η συνδυαστική χρήση βεβαίωσης μετακίνησης για λόγους εργασίας και Ε1 για εφάπαξ μετάβαση σε μόνιμη κατοικία. Όπως διευκρίνισε ο κ. Χαρδαλιάς, ο επαγγελματίας δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει την ιδιότητά του για να μεταβεί στο χωριό ή εκτός περιφερειακής ενότητας και να επιστρέψει στον τόπο μόνιμης κατοικίας του, επιδεικνύοντας το Ε1.
Παράλληλα, απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός Περιφερειακής Ενότητας για τη συγκομιδή αγροτικών προϊόντων από ιδιώτες, με επίδειξη Ε9 έως και τις 10 Μαΐου.
Υποχρεωτικά τα self tests στο Δημόσιο και το προσωπικό των Εκκλησιών
Από σήμερα, τίθεται σε ισχύ το υποχρεωτικό αυτοδιαγνωστικό τεστ στο προσωπικό του Δημοσίου που παρέχει υπηρεσίες με φυσική παρουσία, όπως και στο προσωπικό των εκκλησιών.
Πρόθεση είναι από τις 10 Μαΐου η σταδιακή αύξηση του προσωπικού του δημοσίου που θα παρέχει εργασία με φυσική παρουσία. Ωστόσο, το καθεστώς της τηλεργασίας ή της ειδικής άδειας εργασίας διατηρείται για τους εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου. Το κοινό θα μπορεί να εξυπηρετείται κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.
Όπως διευκρινίστηκε σε κοινή υπουργική απόφαση, το τεστ θα πρέπει να γίνεται έως και 24 ώρες πριν την πρώτη ημέρα της εβδομάδας που ο εργαζόμενος παρέχει εργασία με φυσική παρουσία.
Την πρώτη περίοδο εφαρμογής του μέτρου, δηλαδή από τις 26 Απριλίου έως τις 9 Μαΐου, οι υπόχρεοι σε διαγνωστικό έλεγχο εργαζόμενοι, μπορούν να υποβάλλουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό εντός του χρονικού διαστήματος από 26 Απριλίου έως και 9 Μαΐου 2021.
Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος, οι απασχολούμενοι μεταβαίνουν εντός 24 ωρών σε δημόσια δομή, όπως αυτές είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, για δωρεάν έλεγχο (rapid test ή PCR test).
Ποιοι είναι υποχρεωμένοι σε self tests
Στους υπόχρεους για αυτοδιαγνωστικό έλεγχο εντάσσονται οι κατηγορίες προσωπικού του δημοσίου που απασχολούνται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας ή με πάγια αντιμισθία ή με έμμισθη εντολή ή με οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα, ιδίως πρακτική άσκηση, σε υπηρεσίες φορέων που ανήκουν στο Δημόσιο Τομέα, όπως αυτός ορίζεται στην περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), εφόσον τα καθήκοντά τους ασκούνται με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους και είναι απογεγραμμένοι στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου (apografi.gov.gr).
Όπως ορίζεται, πρόκειται για:
α) πάσης φύσεως πολιτικό προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών, των νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου,
β) πάσης φύσεως πολιτικό προσωπικό των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού συμπεριλαμβανομένων και των εποπτευομένων φορέων τους,
γ) το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας,
δ) το ένστολο και το πολιτικό προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς επίσης και το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και
ε) οι δικαστικοί υπάλληλοι.
Ποιοι εξαιρούνται από το μέτρο:
α) πάσης φύσεως απασχολούμενοι, για τους οποίους προβλέπονται αντίστοιχες ρυθμίσεις που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση των άρθρων 2 και 46 του ν. 4790/2021 (Α’ 48),
β) μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού καθώς και οποιοδήποτε άλλο διδακτικό ή εκπαιδευτικό προσωπικό των πανεπιστημίων καθώς και οι απασχολούμενοι μέσω των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας και
γ) πάσης φύσεως καλλιτεχνικό προσωπικό
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.