Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέδωσε μήνυμα για την Εργατική Πρωτομαγιά και εκτός των άλλων το γύρισε και στα ανέκδοτα καθώς από την μία φέρνει νομοσχέδιο εργασιακής λαιμητόμου όπου κάθε παραδοσιακή αξία στην εργασία ετοιμάζονται να την εξαφανίσουν και από την άλλη να μιλά για την προστασία που θα συνεχίσει να παρέχει στην εργασία και το 8ωρο!
Και θεωρεί “εξέλιξη” ότι μετά την πανδημία και την οικονομική δυστοκία λόγω περιοριστικών πολιτικών που επέβαλε, ότι ο κάθε εργαζόμενος θα διαπραγματεύεται το ωράριό του και μάλιστα το λέει και στα σοβαρά!
Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η δυνατότητα να δουλεύει κάποιος απλήρωτα δεκάωρα για 6 μήνες σερί, δηλαδή να δουλεύει 10 ώρες και να πληρώνεται για οκτάωρο, ενώ γενικεύει την ατομική σύμβαση εργασίας, που σημαίνει πρακτικά ότι ένας εργαζόμενος δε θα έχει καμία δυνατότητα να διαπραγματεύεται για τους όρους της εργασίας του.
Μάλιστα σημειώνουν και το εξής απίθανο:
Για τα σενάρια περί κατάργησης του 8ωρου, σημειώνει ότι γίνεται με αφορμή τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. “Πρόκειται για μια ρύθμιση που ισχύει στην Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια. Υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία και γίνεται εκτεταμένα χρήση στις άλλες χώρες. Αυτή η ρύθμιση μπορεί να εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές. Προβλέπεται μια διευθέτηση του χρόνου εργασίας και ορισμένες περιόδους του χρόνου, που οι επιχειρήσεις μπορεί να έχουν αυξημένες ανάγκες, να μπορεί να πηγαίνει κανείς μέχρι τις 10 ώρες εργασίας”, εξήγησε ο υπουργός Εργασίας πριν λίγες ημέρες υπογραμμίζοντας ότι απαγορεύεται να γίνει κάτι τέτοιο αν θέλει ο εργοδότης και δε συμφωνεί ο εργαζόμενος.
Το μήνυμα “ανέκδοτο” του Κ.Μητσοτάκη:
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει στο facebook: «Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά με πράξεις: Με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, όπου θα καταγράφεται και θα προστατεύεται ο χρόνος εργασίας. Με το δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία. Με την επιλογή ο ίδιος ο εργαζόμενος να διευθετεί τον χρόνο απασχόλησής του με ουσιαστική κατοχύρωση του 8ωρου.
Και ακόμη: Με επιπλέον γονικές άδειες, άδεια πατρότητας και προστασία του νέου πατέρα από απόλυση. Αλλά και με ένα στιβαρό πλαίσιο θωράκισης από τη βία και την παρενόχληση στην εργασία. Έτσι διασφαλίζουμε και διευρύνουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων. Προστατεύουμε την υγεία τους από την πανδημία και στηρίζουμε το εισόδημά τους. Και οικοδομούμε μια Ελλάδα με περισσότερες και καλύτερες δουλειές. Μακριά από συνθήματα. Και με το βλέμμα στο αύριο».