Και παρά το ότι σε όλους του πολιτικούς χώρους βλέπουν την φθορά της κυβερνητικής πολιτικής ο Κ.Μητσοτάκης σε μια προσπάθεια να ανακόψει τον δημοσκοπικό κατήφορο (αν και παραμένει πρώτο κόμμα) ετοιμάζεται για ανασχηματισμό που όπως όλα δείχνουν στόχο έχει να “γλυκάνει” τους δεξιούς βουλευτές που νιώθουν ότι χάνουν από τους “πασοκικούς μισθοφόρους” του Κ.Μητσοτάκη.
Έτσι και σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να προχωρήσει σε ανασχηματισμό που θέλει να συμπέσει με τα δύο χρόνια από την ημέρα των εκλογών ενώ στο αφήγημα του κυρίαρχο ρόλο θα έχει το επονομαζόμενο Ταμείο Ανάκαμψης και πως αυτό θα διοχετευθεί στην αγορά.
Στο πίσω όμως μέρος του μυαλού του Κ.Μητσοτάκη είναι οι εκλογές και όπως έχουμε αναφέρει (“εισηγήσεις Γ.Γεραπετρίτη) μέχρι και τον Οκτώβριο θα “δούμε κάλπες”.
Το ερώτημα είναι όχι αν και πότε θα πάει σε εκλογές αλλά αν θα πάει σε δεύτερες εκλογές καθώς οι πρώτες εκλογές που θα γίνουν θα είναι με την μέθοδο της απλής αναλογικής που σε συνδυασμό με τα μειωμένα ποσοστά θα σημάνουν ακόμα και για την ΝΔ του Κ.Μητσοτάκη που προηγείται να λάβει 120-125 Βουλευτές.
Κάθε άλλη κίνηση του Κ.Μητσοτάκη θα μπορούσαμε να πούμε είναι απλά αφορμή για την υλοποίηση του πολιτικού του σχεδιασμού, Έτσι κινήσεις όπως η υλοποίηση της «μεγάλης κοινωνικής ατζέντας» στην μετά την Covid εποχή θα είχαν νόημα αν υπήρχαν τα χρήματα για να υλοποιηθεί αλλά όχι τώρα.
Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται πολύ πιθανόν να προχωρήσει σε έναν δομικό ανασχηματισμό -είτε τον Ιούλιο είτε κοντά στη φετινή ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο- ο οποίος θα σηματοδοτήσει το restart της κυβέρνησης, με δυο βασικούς στόχους (όπως διαρρέουν):
Την πλήρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που περιλάμβανε το προεκλογικό πρόγραμμα με το οποίο κέρδισε τις εκλογές του 2019 και την αξιοποίηση των νέων αναπτυξιακών δυνατοτήτων που δημιούργησε η πανδημία, κυρίως μέσω της επίτευξης υψηλού ρυθμού ανάπτυξης και της αξιοποίησης των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, για την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να διευρύνει και την κυριαρχία της στον χώρο του Κέντρου, κερδίζοντας με την πολιτική της κι άλλο μερίδιο από τον μεσαίο χώρο όπου εκεί θα βρει τόσο την Φ.Γεννηματά όσο και τον κυρίαρχο στον χώρο Α.Τσίπρα.
Και ίσως αυτός είναι ο λόγος που θέλει να κλείσει μέσω υπουργοποίησης τα εσωτερικά μέτωπα καθώς οι δεξιοί βουλευτές (που βλέπουν ότι τρώνε “ξύλο” στις εκλογικές τους περιφέρειες) με κάποιο τρόπο πρέπει να “ηρεμίσουν”.
Η αφορμή – Η υλοποίηση της “κοινωνικής ατζέντας”
Η κυβέρνηση αναφέρει ότι προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην «κοινωνική ατζέντα», η οποία σε πρώτο χρόνο περιλαμβάνει τρεις νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες απαντούν με σύγχρονο τρόπο σε προβλήματα που χρονίζουν επί δεκαετίες: Τα εργασιακά, την από κοινού επιμέλεια των παιδιών και από τους δυο γονείς και την προστασία των ζώων συντροφιάς. Τρία νομοσχέδια, που συνιστούν τρεις μεταρρυθμιστικές τομές.
Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που είναι και το πιο πολιτικά φορτισμένο, αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα, με στόχο να ψηφιστεί εντός του Ιουνίου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο νομοσχέδιο θα υπάρχει ρητή πρόβλεψη ότι αν ο εργαζόμενος δεν συναινεί στην προτεινόμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας του, η ενδεχόμενη απόλυσή του θα είναι άκυρη. Ενώ θα τίθεται τέλος στο καθεστώς των απλήρωτων υπερωριών και της μαύρης εργασίας.
Ας τα πούνε και στους εργαζομένους και να δουν κατά πόσο θα γίνει αυτό ή αν θα ανοίξουν οι “Ασκοί του Αιόλου” για συνθήκες εργασίας άλλων εποχών.
Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί και στον χώρο της οικονομίας, η οποία με την έκδοση του 5ετούς ομολόγου έλαβε και νέα ψήφο εμπιστοσύνης(παράτασης) από τις αγορές.
Στην αιχμή της προσπάθειας αυτήν την περίοδο είναι η επιτυχία του ανοίγματος του τουρισμού και η επίτευξη του στόχου για τζίρο ίσο με το 50% του τουριστικού τζίρου του 2019, που ήταν και η καλύτερη τουριστική χρονιά όλων των εποχών, όπως διαδίδουν τα κυβερνητικά στελέχη (αλλά τα στοιχεία από την αγορά δεν είναι ενθαρρυντικά και αυτό μπορεί να επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις).
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, εκτός από την επιτάχυνση της λειτουργίας του «Πράσινου Πιστοποιητικού», σκέπτεται πολύ σοβαρά να δέχεται -και με τεστ- και τους εμβολιασμένους, π.χ., με Sputnik, από χώρες εκτός Σένγκεν με στόχο τον τουρισμό από τη Ρωσία.
Η κίνηση αποτελεί ακόμα έναν κυβερνητικό “τραγέλαφο” καθώς για τους τουρίστες κρίθηκε επαρκές το εμβόλιο αλλά όταν είχε γίνει συζήτηση προμήθειά του η απάντηση Κ.Μητσοτάκη ήταν όχι γιατί μπορεί να… πέσει η κυβέρνηση!