Καταρρέει σαν χάρτινος πύργος το «success story» της κυβέρνησης για τους πολλούς εμβολιασμούς, κυρίως σε νέους.
Τις τελευταίες ημέρες -από τη στιγμή που άνοιξαν οι εμβολιασμοί για τους 30άρηδες- πρώτο θέμα στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ είναι οι… ουρές που κάνουν οι πολίτες για να εμβολιαστούν.
Σε κάθε ευκαιρία τα κυβερνητικά στελέχη αναφέρονται στους νέους που εμβολιάζονται και «βάζουν γυαλιά» στους μεγαλύτερους, οι οποίοι δεν έδειξαν ιδιαίτερα πρόθυμοι να εμβολιαστούν.
Αυτό φάνηκε και από τα ποσοστά που έδωσε πριν από λίγες ημέρες ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Παρόλα αυτά δεν είχαν δοθεί στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τους 30 έως 44, ηλικίες που σύμφωνα με τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ… «τρέχουν» να εμβολιαστούν.
Είναι η πραγματικότητα όμως αυτή;
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα και συνοδεύονται με διθυραμβικούς τίτλους, έχουν γίνει ή προγραμματιστεί 222.456 εμβολιασμοί των πολιτών 30-39 ετών και 154.666 για την κατηγορία των 40-44. Μιλάμε για τις ηλικιακές ομάδες που -τουλάχιστον μέχρι τώρα- εμβολιάζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Από τη στιγμή που απαιτούνται δύο δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου, είναι εύκολο να συμπεράνουμε ότι ο αριθμός των πολιτών που συμμετέχει στην εμβολιαστική διαδικασία είναι ο μισός των ραντεβού. Με βάση τον πληθυσμό των συγκεκριμένων πολιτών (ο οποίος δεν είναι ακριβής, αλλά γίνεται κατά προσέγγιση, λόγω έλλειψης αναλυτικής ενημέρωσης των αρμόδιων Αρχών), έχουμε πολύ χαμηλά συμμετοχής στην εμβολιαστική διαδικασία.
Όπως φαίνεται στον πίνακα, οι πολίτες ηλικίας 30-39 που έχουν μπει στην πλατφόρμα και έχουν κλείσει ραντεβού δεν ξεπερνούν το 7% του συνόλου, ενώ και οι ηλικίας 40-44 μετά βίας ξεπερνούν το 9%.
Την ίδια ώρα -όπως προαναφέραμε- και τα ποσοστά στις άλλες ηλικίες είναι αποκαρδιωτικά και το να φτάσει η Ελλάδα στο να εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού είναι κάτι που φαντάζει αδύνατο.
Και η συζήτηση για «προνόμια»
Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε κάτι, δεν μιλάμε για «προνόμια» αλλά για απαγορεύσεις, καθώς το να μπορεί να κυκλοφορεί κάποιος χωρίς μάσκα, ή να του επιτρέπεται η είσοδος σε έναν χώρο, ή να ταξιδεύει όπου επιθυμεί δεν είναι «προνόμιο», αλλά αυτονόητο!
Από εκεί και πέρα τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονη συζήτηση για τα «προνόμια», με πολλούς «ειδικούς» της κυβέρνησης να ζητάνε παραπάνω «ελευθερίες» για όσους εμβολιαστούν. Είτε αυτές είναι το να μην φοράνε μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, είτε να μπορούν να μετακινούνται από νομό σε νομό, ή σε νησιά.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του καθηγητή Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρου Βασιλακόπουλου, ο οποίος μιλώντας στον Mega, σχολίασε τη σκέψη που υπάρχει οι μετακινήσεις προς τα νησιά να γίνονται υποχρεωτικά με self-test, rapid test, ή πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά να μην ισχύει η ίδια υποχρεωτικότητα για μετακινήσεις στην ηπειρωτική χώρα.
«Θέλουμε στα νησιά μας να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα για να στηρίξουμε τον τουρισμό μας, και λόγω υγειονομικών δομών. Επίσης είναι πιο εύκολος ο έλεγχος σε πλοία και αεροπλάνα».
Απαντώντας, τέλος, στο αν οι εμβολιασμένοι μπορούν να πετάξουν τις μάσκες, ο ίδιος είπε ότι «υγειονομικά, όσοι είναι εμβολιασμένοι προφανώς και μπορούν να κυκλοφορούν σε εξωτερικούς χώρους χωρίς μάσκα, και αν είναι όλοι εμβολιασμένοι μπορούν να μη φορούν μάσκα και σε εσωτερικούς χώρους. Οι εμβολιασμένοι έχουν πολύ μικρό κίνδυνο να νοσήσουν».
«Υπήρχε παλιά μια διαφήμιση, που έλεγε κάτι που ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση αυτή. Προσέχουμε για να έχουμε, δεν ανοίγουμε έτσι απλά», τόνισε κλείνοντας ο κ. Βασιλακόπουλος.
Αλλά και οι δηλώσεις του Χρήστου Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος είναι μέλος της επιτροπής των «ειδικών» που αποφασίζουν για τον κορωνοϊό ο οποίος είχε πει πως «αναγκαστικά θα έχουν μια διαφορετική μεταχείριση οι εμβολιασμένοι από τους μη εμβολιασμένους, ωστόσο δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις τώρα που δεν είναι διαθέσιμα τα εμβόλια σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και αυτές έχουν συνέπειες».
Προσθέτοντας πως «Πρέπει να μπουν τα πράγματα στη θέση τους. Δηλαδή όσοι εμβολιάζονται να έχουν τα προνόμια που τους αναλογούν. Το υπέρτατο αγαθό είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Το καλοκαίρι θα είναι καλύτερο από το περσινό. Ας ελπίσουμε ότι θα είμαστε περισσότερο εμβολιασμένοι».
Από πλευρά της η κυβέρνηση διατηρεί μία ξεκάθαρη στάση. «Ναι» σε «προνόμια», αλλά «όχι ακόμα», όπως έχουν αναφέρει σχεδόν όλα τα κυβερνητικά στελέχη αυτό θα γίνει όταν ανοίξουν οι εμβολιασμοί για όλες τις ηλικίες (δηλαδή περίπου μέσα στον Ιούνιο).
Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις του Στέλιου Πέτσα, ο οποίος είπε πως «η συζήτηση έχει ανοίξει», αλλά «όταν έχουμε περιορισμένο αριθμό εμβολίων δεν μπορούμε να συζητάμε για προνόμια σε ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί», ανακοινώνοντας ουσιαστικά πως αυτό θα γίνει στο κοντινό μέλλον.
Φυσικά αυτές οι δηλώσεις δεν είναι… τίποτα μπροστά στο σόου που έδωσε σήμερα το πρωί ο πνευμονολόγος-Εντατικολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος ζήτησε «προνόμια» για τους εμβολιασμένους και πρόστιμα (!) για τους μη.
«Το μεγάλο υγειονομικό στοίχημα είναι τι θα γίνει Ιούνιο και Ιούλιο με τα εμβόλια. Από το 50% της εμβολιαστικής κάλυψης πρέπει να φτάσουμε στο 70% ή στο 80% δηλαδή να πείσουμε όσους δεν είναι σίγουροι, που μάλλον δεν θέλουν. Χρειάζονται συγκεκριμένα προνόμια για τους εμβολιασμένους, όπως η μη χρήση μοριακού τεστ σε ταξίδι, μιλάμε για το καλοκαίρι, ή η μη χρήση μάσκας. Όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι να πληρώνουν μεγάλο πρόστιμο» είπε ο «ειδικός».
«Πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ μη εμβολιασμένων που δεν μπορούσαν να εμβολιαστούν δεν ήρθε η σειρά τους κι αυτών που μπορούσαν και επέλεξαν να μην εμβολιαστούν» τόνισε.
Ταυτόχρονα η συζήτηση για «προνόμια», υποχρεωτικότητα και απαγορεύσεις δείχνει να είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, μετά και τα όσα προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος επιβεβαίωσε το σχετικό ρεπορτάζ του pronews.gr, καθώς δήλωσε ουσιαστικά πως μόλις η χώρα έχει επαρκή αριθμό εμβολίων για να εμβολιάσει όλους τους πολίτες, τότε θα ανοίξει η συζήτηση για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.