Το «πράσινο» ψηφιακό πιστοποιητικό έρχεται και το διεθνές του όνομα θα είναι «EU digital Covid certificate», με την κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη να το παρουσιάζει σήμερα Παρασκευή.
Συγκεκριμένα σε μία εκδήλωση η οποία θα ξεκινήσει στις 9:30 και θα πραγματοποιηθεί από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) θα μιλήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία τόσο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, όσο και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε εμφανιστεί ως «λαγός» πριν λίγους μήνες προωθώντας τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, κάτι το οποίο απορρίφθηκε από την ΕΕ, καθώς η τελική μορφή του «πράσινου» πιστοποιητικού είναι τελείως διαφορετική απ’ αυτή που «ονειρευόταν» ο Κ.Μητσοτάκης.
Η σημαντικότερη διαφορά είναι πως ο Έλληνας πρωθυπουργός ζητούσε ένα πιστοποιητικό το οποίο θα αφορούσε μόνο τους εμβολιασμένους, παρόλα αυτά τo πιστοποιητικό της ΕΕ αφορά και όσους έχουν νοσήσει από Covid-19, αλλά και όσους έχουν αρνητικό μοριακό τεστ, δηλαδή δεν αφορά μόνο όσους είναι θετικοί στο κορωνοϊό.
Στην εκδήλωση που θα ξεκινήσει στις 09:30 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 10:30 θα παρουσιαστεί το ελληνικό πιστοποιητικό το οποίο υιοθετεί πλήρως τις οδηγίες που έχουν καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλωστε και σε ενωσιακό επίπεδο πλέον, απομένει μόνο η τυπική πλέον έγκριση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η επισφράγιση της συμφωνίας από το Συμβούλιο της ΕΕ.
Ποιος ο σκοπός του
Το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό θα διευκολύνει τους Ευρωπαίους πολίτες στις μετακινήσεις τους εντός της Ε.Ε., απαλλάσσοντάς τους από την υποχρέωση καραντίνας και άλλους πρόσθετους περιορισμούς.
Το «Πράσινο Διαβατήριο» θα εκδίδεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πλατφόρμας, gov.gr, χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ μας. Θα περιέχει έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή για την προστασία του από τυχόν πλαστογράφηση, και τις απολύτως απαραίτητες πληροφορίες: ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης.
Το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό θα πιστοποιεί ότι ο κάτοχος του:
Α: έχει εμβολιαστεί και με ποιο εμβόλιο.
Β: έχει αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού τεστ
Γ: έχει ασθενήσει από την covid_19 και έχει αναρρώσει.
Τα ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά θα ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη, μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν παντού στην Ε.Ε.
Προειδοποιεί η ΕΕ
Πλήρης ασάφεια για το αν τα «πράσινα πιστοποιητικά εμβολιασμού» έρχονται σε «κόντρα» με τ’ ανθρώπινα δικαιώματα προκύπτει από την πρόσφατη «αλληλογραφία» μεταξύ του Επιτρόπου Reynders και της Ρουμάνας ευρωβουλευτή της Ομάδος των Σοσιαλιστών Maria Grapini.
Η Ρουμάνα ευρωβουλευτής επικέντρωσε την ερώτησή της στο γεγονός ότι η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) ανακοίνωσε ότι θα λανσάρει, στα τέλη Μαρτίου, ένα ψηφιακό σύστημα για τα αποτελέσματα των δοκιμών και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για τα αεροπορικά ταξίδια.
Επισήμανε δε ότι ορισμένα κράτη μέλη αντιτίθενται στην ιδέα των διαβατηρίων εμβολιασμού, προειδοποιώντας ότι η χρήση τους εγκυμονεί διακρίσεις κατά των θεμελιωδών ελευθεριών των μη εμβολιασμένων πολιτών.
«Εάν οι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση ή δεν είναι σε θέση να πληρώσουν για δοκιμές ή εμβόλια COVID-19, δεν θα είναι σε θέση να αποδείξουν την κατάσταση της υγείας τους και οι ελευθερίες τους θα περιοριστούν» τόνισε.
Στην απάντησή του ο Επίτροπος Reynders διαβεβαιώνει ότι μόνο τα κράτη μέλη θα επιτρέπεται να εκδίδουν ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά και όχι αεροπορικές εταιρείες, ούτε η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών, αλλά περιπλέκει τα πράγματα αναφέροντας ότι η νομοθετική πρόταση που ενέκρινε η Κομισιόν, στις 17 Μαρτίου 2021, αναφέρει σαφώς ότι ο εμβολιασμός δεν αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση δικαιωμάτων ελεύθερης κυκλοφορίας και δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για τη χρήση υπηρεσιών διασυνοριακής μεταφοράς επιβατών.
Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του Επιτρόπου Reynders
«Στις 17 Μαρτίου 2021, η Επιτροπή ενέκρινε νομοθετική πρόταση σχετικά με ένα «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό». Η πρόταση θεσπίζει ένα πανευρωπαϊκό πλαίσιο για την έκδοση, την επαλήθευση και την αποδοχή πιστοποιητικών εμβολιασμού, δοκιμών ή ανάρρωσης για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας και την πρόληψη των διακρίσεων.
Η πρόταση υποβλήθηκε για να αποφευχθούν μονομερή μέτρα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντικές διαταραχές στην άσκηση των δικαιωμάτων ελεύθερης κυκλοφορίας.
Η πρόταση δεν αφορά τη χρήση και / ή τα αποτελέσματα των πιστοποιητικών. Διασφαλίζει ότι τα πιστοποιητικά που εκδίδονται από τα κράτη μέλη γίνονται εντός ενός κοινού πλαισίου το οποίο είναι νομικά δεσμευτικό. Εάν αποφασίσουν να παραιτηθούν από περιορισμούς στους κατόχους τέτοιων πιστοποιητικών, τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποδεχθούν τα πιστοποιητικά που εκδίδονται από άλλα κράτη μέλη.
Η πρόταση αναφέρει επίσης σαφώς ότι ο εμβολιασμός δεν αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση δικαιωμάτων ελεύθερης κυκλοφορίας και δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για τη χρήση υπηρεσιών διασυνοριακής μεταφοράς επιβατών. Τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσουν να ασκούν το θεμελιώδες δικαίωμά τους για ελεύθερη κυκλοφορία, υπό την επιφύλαξη πιθανών περιορισμών για λόγους δημόσιας υγείας, όπως δοκιμές και καραντίνα.
Όσον αφορά τις τεχνικές πτυχές των πιστοποιητικών, η πρόταση καθορίζει μια κοινή και δεσμευτική προσέγγιση για τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας με τα διεθνή πρότυπα, αλλά μόνο τα κράτη μέλη θα επιτρέπεται να εκδίδουν ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά και όχι αεροπορικές εταιρείες, ούτε η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών. Η Επιτροπή θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσει την ταχεία έγκριση της πρότασης. Μόλις εγκριθούν, τα κράτη μέλη θα πρέπει να εκδώσουν το «Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό» υπό τους όρους που καθορίζονται στον κανονισμό».