Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, χαρακτήρισε ως δικαίωση της στρατηγικής του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών την εξέλιξη στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, με τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Το ζήτημα της Τουρκίας υπήρχε σε κάθε σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Ελλάδα πίεσε πάρα πολύ, παράλληλα με τη ρήξη η οποία υπάρχει ανάμεσα στη σχέση της Ουάσιγκτον και της Τουρκίας τόσο για τους S-400 όσο και μετά την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας από τον πρόεδρο Μπάιντεν.
Όλα αυτά δείχνουν ότι η Τουρκία ήρθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς η Ελλάδα να υποχωρήσει από τις πάγιες θέσεις της κι αυτό ένα πολύ σημαντικό βήμα. Βήμα το οποίο μπορεί να μας δίνει περιθώριο καταρχάς να αισιοδοξούμε για το επίπεδο των σχέσεων με την Τουρκία, χωρίς την έξοδο πλοίων στο Αιγαίο» επισήμανε μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Star.
«Η λογική για να υπάρχει αυτή η εξομάλυνση είναι ότι χωρίς να υποχωρούμε από τις ελληνικές θέσεις είμαστε έτοιμοι να προβάλλουμε τη θετική ατζέντα, χωρίς να παραγνωρίζουμε τα σημεία που μας προβληματίζουν στη συμπεριφορά της Τουρκίας και χωρίς να σταματάμε την οποιαδήποτε διπλωματική προσπάθεια για την σύναψη συμφωνιών, συμμαχιών αλλά και για την ενημέρωση των εταίρων μας, σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες» τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης ο οποίος πρόσθεσε:
«Η Ελλάδα θέλει να υπάρχει ένα καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το χρειαζόμαστε να υπάρχει ηρεμία από το καλοκαίρι το επιβάλλει όμως η λογική»
Για την επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Θράκη
Για την επίσκεψη του κ. Τσαβούσουγλου στη Θράκη, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η προστασία των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας την Ελλάδα είναι σε πάρα πολύ ψηλό επίπεδο, σε σημείο να πριμοδοτούνται στην εισαγωγή τους στα ΑΕΙ.
Ο Μ. Βαρβιτσιώτης συμπλήρωσε ότι σχετικά με την επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στη Θράκη ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή και όποιος θέλει μπορεί να επισκεφθεί οποιαδήποτε γωνιά της.
«Αυτό που είναι γεγονός είναι ότι μετά τη συνθήκη της Λωζάννης όσον αφορά τις δύο μειονότητες, η μεν ελληνική στην Κωνσταντινούπολη συρρικνώθηκε και φυτοζωεί σήμερα ενώ η μουσουλμανική στη Θράκη σε βάθος των 100 περίπου ετών μεγάλωσε, διευρύνθηκε και απέκτησε οικονομική ισχύ. Αυτό δείχνει την μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο κρατών και αυτή είναι η πραγματικότητα» υπογράμμισε ο Έλληνας ΑΝΥΠΕΞ.