Υπέρ της χρηματοδότησης προγραμμάτων για τους αλλοδαπούς, αλλά όχι του προϋπολογισμού της Τουρκίας ή άλλων χωρών, αναμένεται να ταχθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκινά το απόγευμα στις Βρυξέλλες.
Κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα της Συνόδου είναι οι ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά και η περιφερειακή διάσταση του μεταναστευτικού – προσφυγικού που δεν αφορά μόνον την Τουρκία αλλά και την Ιορδανία και τον Λίβανο. Παρά τις… οβιδιακές μεταμορφώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, αλλά και τις… φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλε όλο το προηγούμενο διάστημα η γερμανική προεδρία για να ευνοηθεί η Άγκυρα, αρκετές είναι οι χώρες που διατηρούν επιφυλάξεις για την ειλικρίνεια των προθέσεων της γείτονός μας.
Όπως δήλωσε τις προηγούμενες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη αυτό που προέχει για τη χώρα μας είναι να εφαρμοστεί στην πράξη, η Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το Προσφυγικό, η οποία, ως γνωστόν, προβλέπει να επιστρέφουν στη γείτονα οι παράνομοι μετανάστες που φθάνουν στη χώρα μας και δεν δικαιούνται άσυλο. «Αναμένουμε την πρόταση της Κομισιόν σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση προγραμμάτων για τους πρόσφυγες, στα οποία είμαστε, κατ’ αρχάς, θετικοί», επεσήμανε η κ. Πελώνη, καταγράφοντας τη διαφωνία της Ελλάδας στην προοπτική απευθείας χρηματοδότησης του τουρκικου προϋπολογισμού.
Πληροφορίες από ευρωπαϊκούς πηγές αναφέρουν ότι βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τις διατυπώσεις που θα περιέχει το τελικό κείμενο των Συμπερασμάτων που ολοκληρώνεται την Παρασκευή, καθώς τα διάφορα προσχέδια που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής θεωρούνται «αδύναμα» και δεν καλύπτουν τις θέσεις πολλών χωρών και ανάμεσα τους την Ελλάδα που θα ζητήσει η λεγόμενη «θετική ατζέντα» των ευρωτουρκικών σχέσεων να συνδέεται με έμπρακτες και σαφείς ενέργειες αποκλιμάκωσης των προκλήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Εκτός από την κατεύθυνση των πόρων για την ανακούφιση των μεταναστών, ανοικτά είναι και πολλά ακόμη ζητήματα, όπως η Συμφωνία για την Τελωνειακή Ένωση με τη ΕΕ και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ θεωρείται σφόδρα πιθανό ότι ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα θέσει επί τάπητος τα προκλητικά σχέδια της Άγκυρας για τα Βαρώσια, όπως και τον τορπιλισμό των πρόσφατων συνομιλιών για το Κυπριακό με την εμμονή για δύο κράτη στη Μεγαλόνησο.