Να προκαλέσει ξανά αποφάσισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς την ώρα που η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας καταγράφει ιστορικά ρεκόρ αυτός ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση του Κ.Μητσοτάκη δεν έχει κλείσει καμία λιγνιτική μονάδα! 

Ναι, η κυβέρνηση της «πράσινης ανάπτυξης» του πρωθυπουργού που σχεδόν σε κάθε ομιλία του ισχυρίζεται ότι ο λιγνίτης είναι ακριβός και πρέπει να απεμπλακούμε πλήρως απ’ αυτόν δεν έχει κλείσει καμία λιγνιτική μονάδα, σύμφωνα με τον Α.Γεωργιάδη. 

">

«Μύθος ότι για τις αυξήσεις στο ρεύμα ευθύνεται η απόφαση του Κ.Μητσοτάκη να κλείσει τις λιγνιτικές μονάδες, καμία λιγνιτική μονάδα δεν έχει κλείσει με απόφαση Κ.Μητσοτάκη. Ο Κ.Μητσοτάκης έχει αποφασίσει η απολιγνιτοποίηση να κλείσουν στο  τέλος του 2023, όλες οι άλλες δουλεύουν στο φουλ. Είναι λαϊκισμός τεράστιος αυτό που λένε», είπε ο Α.Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι έκλεισε μόνο μια μονάδα στην Καρδιά Αμυνταίου το 2018.

Και όμως, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, Γιώργο Αδαμίδη, μόλις μπήκαν στο σύστημα οι μονάδες λιγνίτη μειώθηκε αμέσως η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ και η ΔΕΗ πλέον να στρέφεται στον λιγνίτη, καθώς η λιγνιτική παραγωγή έχει αυξηθεί στο 19,83%, από 7% κατά μέσο όρο τον προηγούμενο μήνα. 

Ήδη πολλές χώρες που έχουν προαναγγείλει το φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο, για να μειώσουν τη χρήση του λιγνίτη και να κινηθούν προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αναμένεται να αλλάξουν στρατηγική.

«Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Εννοώ ότι η ιστορία πήρε μια πολύ απότομη τροπή πριν από μια εβδομάδα, και πρέπει να συμφιλιωθούμε με αυτήν την ιστορική αλλαγή», δήλωσε ο επικεφαλής της Πράσινης Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φρανς Τίμερμανς.

«Η Πολωνία και πολλές άλλες χώρες είχαν σχέδια να απαγκιστρωθούν από τον λιγνίτη και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν προσωρινά φυσικό αέριο και να μεταβούν κατόπιν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αν συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τον λιγνίτη για μεγαλύτερο διάστημα, αλλά στη συνέχεια μετακινηθούν αμέσως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αυτό θα μπορούσε να είναι εντός των παραμέτρων που ορίσαμε για την κλιματική μας πολιτική» ανέφερε.

Φυσικά να θυμίσουμε ότι προσφάτως από το βήμα της Βουλής και ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης είχε πει «σταματήστε να αναπαράγετε αυτή την πιπίλα, δε φταίει η απολιγνιτοποίηση για την αύξηση των τιμών». 

Από εκεί και πέρα ο Α.Γεωργιάδης υποστήριξε ότι «ζούμε την μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση στην ιστορία» και ότι είναι «πρακτικά αδύνατον να πιστεύει κάποιος ότι δεν θα αυξηθεί η τιμή στο πρατήριο». 

«Η θερμική μεγαβατώρα του φυσικού αερίου είχε πέρσι 25 και χθες έφτασε 343», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε «το ρεύμα τον Ιούνιο είχε 55 ευρώ η ηλεκτρική μεγαβατώρα χθες είχε 427 ευρώ». 

«Είμαι υπουργός, όχι θαυματοποιός»

Για το σχέδιο της κυβέρνησης… υπομονή και ψυχραιμία είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

«Περιμένουμε από την Κομισιόν να ανακοινώσει νέα εργαλειοθήκη», είπε ο Α.Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι «είμαι υπουργός, όχι θαυματοποιός».

Ισχυρίστηκε ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι για την κρίση που ήρθε. «Τι να κάναμε; Να πιάναμε τον Πούτιν να μην εισβάλει», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, τόνισε ότι η κυβέρνηση κρατά την ψυχραιμία της και εμπιστεύεται την ΕΕ και κάλεσε τους πολίτες να σκεφτούν τι θα είχε γίνει αν η Ελλάδα είχε βρεθεί εκτός ευρωζώνης και έπρεπε να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση σε συνθήκες πληθωριστικής δραχμής.

«Θα κάνουμε το σταυρό μας που έχουμε εμείνει στην ευρωζώνη και στο ευρώ και δεν κάναμε το χατίρι σε εκείνους που χόρευαν εκείνο το βράδυ του δημοψηφίσματος στο Σύνταγμα, οι ανόητοι, και θα μας έπαιρναν όλους στο λαιμό τους. Φανταστείτε να ήμασταν σήμερα σε δραχμή και να είχαμε πληθωριστική δραχμή και να έπρεπε να αγοράσουμε φυσικό αέριο και πετρέλαιο», είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε:

«Θα κάνουμε το σταυρό μας που ο αείμνηστος εθνάρχης, Κωνσταντίνος Καραμανλής μας έβαλε στην ευρωπαϊκή οικονομική κοινότητα. Που μπήκαμε στο ευρώ επί Σημίτη. Που μας κράτησε ο Σαμαράς στο ευρώ όταν όλοι λέγανε ότι θα βγούμε. Εγώ θα προσθέσω θα κάνουμε και το σταυρό μας, που ο Τσίπρας έκανε την κωλοτούμπα –γιατί θέλω να είμαι δίκαιος, γιατί αν ήμασταν σήμερα στη δραχμή…», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Τι θα γίνει με την επιταγή ακρίβειας

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στην επιταγή ακρίβειας λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αδιαφορήσει για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και θα τους βοηθήσει από το υστέρημα του κράτους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εξήγησε ότι θα αφορά άτομα με χαμηλό εισόδημα ενώ οι όροι και το ύψος εξειδεικεύεται από το υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται το επόμενο διάστημα.