Χωρίς ουσιαστικές λύσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και αγροτικών φορέων της Θεσσαλίας στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Δεν πήραμε ουσιαστικές απαντήσεις»
Συγκεκριμένα, μετά το τέλος της συνάντησης ο εκπρόσωπος των αγροτών της Θεσσαλίας, Ρίζος Μαρούδας, ανέφερε ότι «δεν πήραμε ουσιαστικές απαντήσεις ούτε χρονοδιάγραμμα πληρωμής αλλά και για τα χωράφια που δεν θα καλλιεργηθούν αλλά και αυτά που η παραγωγή θα είναι μικρή», είπε και συνέχισε: «Δεν πήραμε απαντήσεις για το πάγιο κεφάλαιο και για αποζημιώσεις για το 2023 και το 2024 και όσα χρόνια χρειαστούν για να γίνουν παραγωγικά τα χωράφια. Ζητήσαμε να μην υπάρξει αλλαγή χρήσης γης ώστε να μείνει παραγωγική η γη και ρευστότητα για να καλλιεργήσουμε. Μας χρωστούν και πρέπει να μας τα δώσουν», τόνισε χαρακτηριστικά.
Επίσης, ο εκπρόσωπος των αγροτών Θεσσαλίας σημείωσε ότι «υπάρχουν ακόμα ζητήματα με τη ΔΕΗ να ζητά να κόψει ρεύματα παρότι έχει κατατεθεί ρύθμιση στη Βουλή. Η ΡΑΕ είναι ανεξάρτητη και μπορεί να μην υπακούσει και αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα».
Είπε ταυτόχρονα ότι «δεν υπάρχει ενημέρωση για την δεύτερη έκθεση των Ολλανδών. Ειπώθηκαν λίγα πράγματα και υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στα μεγάλα φράγματα που πρέπει να γίνουν». Και κατέληξε: «Ως αγροτικό κίνημα το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε. Ζητάμε από την κυβέρνηση λύσεις ουσιαστικές διαφορετικά θα βγούμε και πάλι στους δρόμους».
Ο Ρίζος Μαρούδας σημείωσε ακόμα ότι όσον αφορά στις ενισχύσεις μέχρι τις 30/6 είναι η καταληκτική ημερομηνία και δεν έχει ειπωθεί ακόμα το ποσό.
Μητσοτάκης: Έχουμε κάνει ότι είναι εφικτό
Από την μεριά του ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «συμφωνούμε ότι πολλά από αιτήματα αγροτών, είναι δίκαια. Έχουμε κάνει δουλειά όσο είναι εφικτό να τα ικανοποιήσουμε».
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «η δύσκολη δουλειά ξεκινά τώρα, δεν θα εγκαταλείψουμε το βαμβάκι», είπε νωρίτερα ο πρωθυπουργός κατά την συνάντησή του με θεσμικούς φορείς της περιοχής.
Σε ότι αφορά την έκθεση των Ολλανδών επιστημόνων ο πρωθυπουργός είπε ότι «ξεπερνά τις 400 σελίδες και αποτελεί την πρώτη ολιστική προσπάθεια διαχείρισης του προβλήματος των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας» συμπληρώνοντας ότι μεταξύ άλλων «περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται ολιστικά η διαχείριση των υδάτινων πόρων, τις επιπτώσεις που θα έχει στην αγροτική παραγωγή».