O υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης μίλησε από το βήμα της Βουλής για το μεταναστευτικό και υποστήριξε ότι «πετύχαμε άθλο την προηγούμενη τετραετία».
Όπως είπε, η χώρα μας βρέθηκε στην πρώτη γραμμή για την παράτυπη μετανάστευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όμως η Ελλάδα προστάτευσε τα σύνορα της.
«Την προηγούμενη τετραετία καταφέραμε έναν άθλο και ελέγξαμε τις ροές της παράτυπης μετανάστευσης, παρά τις προσπάθειες όχι μόνο των πανίσχυρων εγκληματικών δικτύων των διακινητών με τις πολλαπλές διασυνδέσεις αλλά και της γείτονός μας στα ανατολικά. Επιπλέον, δημιουργήσαμε δομές φιλοξενίας των αιτούντων ασύλου που εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, φροντίσαμε τα ασυνόδευτα ανήλικα και τους ευάλωτους και προχωρήσαμε σε σειρά προγραμμάτων ένταξης, με όχημα, κυρίως, την εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση», ανέφερε.
«Δεν αναγνωρίζουμε το μονοπώλιο ανθρωπισμού»
Μιλώντας για το τραγικό ναυάγιο της Πύλου, ο κ. Καιρίδης, είπε ότι διεξάγεται έρευνα και αναμένονται τα πορίσματα ενώ υπερασπίστηκε το λιμενικό υπογραμμίζοντας ότι έχει δασώσει με αυτοθυσία τα τελευταία χρόνια δεκάδες χιλιάδες μετανάστες απέναντι στους εγκληματίες διακινητές. Άσκησε δριμεία κριτική, σε ξένα μέσα ενημέρωσης, ΜΚΟ, και ευρωβουλευτές για την στάση που κράτησαν απέναντι στην Ελλάδα. Έκανε λόγο για κακόπιστα σχόλια, ενώ σημείωσε ότι κανείς δεν είναι πιο ανθρωπιστής από εμάς, είναι προτεραιότητα μας η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής.
«Δεν αναγνωρίζουμε το μονοπώλιο ανθρωπισμού, το λιμενικό διέσωσε, ούτε ΜΚΟ , ούτε ευρωβουλευτές, ούτε ξένοι ανταποκριτές», κατέληξε.
Ο υπουργός, σημείωσε βασική προτεραιότητα είναι η πάταξη της παράτυπης μετανάστευσης. «Η πάταξη της παράτυπης μετανάστευσης περνά όμως όχι μόνο μέσα από τη φύλαξη των συνόρων μας και τις διεθνείς πρωτοβουλίες για την επιτήρηση του ευρύτερου χώρου της Μεσογείου. Περνά και μέσα από τη δημιουργία και την ενίσχυση νόμιμων οδών μετανάστευσης», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναλύοντας τους στόχους του υπουργείου και της κυβέρνησης ο κ. Καιρίδης, είπε πως ότι πρέπει να μην καθορίζουν τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών τις εισόδους μεταναστών στην Ευρώπη. Δεύτερος κεντρικός στόχος είναι η ενίσχυση των πολιτικών ένταξης αλλά και της προστασίας των ευάλωτων, όχι μόνον των ανηλίκων. Τρίτος στόχος είναι η οικοδόμηση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου.