Επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες έστειλε η Ελλάδα.
Με αυτήν αποδομεί πλήρως τις μονομερείς και ανυπόστατες αιτιάσεις της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Η επιστολή θα επιδοθεί εντός των επομένων ωρών στον ΓΓ του ΟΗΕ, σημείωναν οι ίδιες πηγές.
Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Σεπτεμβρίου η Τουρκία είχε στείλει επιστολή στον ΟΗΕ για την αποστρατικοποιήση των νησιών. Εννέα μήνες αργότερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ Θεμιστοκλής Δεμίρης έστειλε στον Αντόνιο Γκουτέρες τη θέση της ελληνικής πλευράς.
Η κίνηση, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, έγινε κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, σε απάντηση σχετικής επιστολής που είχε απευθύνει ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 (σ.σ. απαντήσαμε δηλαδή μόλις με οκτώ μήνες καθυστέρηση).
Ο λόγος αυτής της καθυστέρησης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είναι επειδή πρόκειται για «προϊόν πολύμηνης ενδελεχούς εργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΞ», ώστε να απορριφθούν στο σύνολο τους, «το σύνολο των ισχυρισμών της τουρκικής πλευράς, οι οποίοι είναι αβάσιμοι νομικά, ιστορικά και επί των πραγματικών γεγονότων».
Στην επιστολή επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως «οι νέοι τουρκικοί ισχυρισμοί περί κυριαρχίας υπό όρους, όπου ως όρος για την παραχώρησή τους ήταν, πάντα κατά την Άγκυρα, η αποστρατιωτικοποίησή τους, την οποία ασκεί η Ελλάδα στα νησιά του Αιγαίου όπως και στα Δωδεκάνησα, αποτελούν νέα εξέλιξη και υπονομεύουν σοβαρά την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα … Οι τουρκικοί ισχυρισμοί ότι η ελληνική κυριαρχία στα νησιά [του Ανατολικού Αιγαίου] είναι εξαρτημένη από την αποστρατιωτικοποίησή τους με βάση τις Συνθήκες της Λωζάνης (1923) και των Παρισίων (1947) είναι νομικά, ιστορικά και πραγματολογικά αστήρικτοι».
Αναφέρεται ακόμα ότι «κάθε προσπάθεια να αμφισβητηθεί η κυριαρχία της Ελλάδος σε αυτά τα νησιά επί της αθεμελίωτης προϋπόθεσης ότι η Ελλάδα φέρεται να παραβιάζει την υποχρέωσή της να τα αποστρατιωτικοποιήσει με βάσει τις προαναφερθείσες συνθήκες (σσ. Λωζάνης και Παρισίων) αντιβαίνει στη θεμελιώδη αρχή του διεθνούς δικαίου αναφορικά με τη σταθερότητα των συνόρων και των τίτλων κυριαρχίας, όπως επιβεβαιώνονται από τη διεθνή νομολογία … Το γεγονός ότι η Τουρκία καλεί άλλα Κράτη-Μέρη στις συγκεκριμένες συνθήκες να καλέσουν την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις προβλέψεις τους επιβεβαιώνει την επίμονη πρακτική της Τουρκίας να εγείρει ζητήματα που δεν έχουν νομική βάση, μία πρακτική που προσθέτει στην αστάθεια που η χώρα αυτή προκαλεί με τις πράξεις της».
Η Ελλάδα στην επιστολή υπενθυμίζει ακόμα το casus belli, αλλά και τις πρόσφατες υπερπτήσεις, τονίζοντας τη σχετική πρόβλεψη του Άρθρου 13 της Συνθήκης της Λωζάνης ότι αυτές πρέπει να αποφεύγονται. Τέλος, καλεί την Άγκυρα «να παύσει αυτές τις κινήσεις που συμβάλλουν στην περιφερειακή αστάθεια και να προσέλθει με ειλικρίνεια σε μία ειρηνική επίλυση της εκκρεμούς διαφοράς για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με βάση την καλή γειτονία και το διεθνές δίκαιο».
Δείτε τα έγγραφα της επιστολής: