Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συνάντηθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι στο Κάιρο, όπου αναφέρθηκε εκτενώς στο κοινό όραμα Αθήνας και Καΐρου για περιφερειακή ειρήνη και συνεργασία.
Μεταξύ άλλων συζήτησαν για την ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ των δύο χωρών, κάνοντας λόγο για «ένα έργο αμοιβαίου ενδιαφέροντος που σηματοδοτεί άλλη μια σημαντική γέφυρα μεταξύ των δύο κρατών και εθνών, παράλληλη με την περαιτέρω συνεργασία σε τομείς, όπως το εμπόριο και ο πολιτισμός».
Ο κ. Γεραπετρίτης αναδεικνύοντας τη στενή συνεργασιών των δύο χωρών, επισήμανε ότι είναι η τρίτη φορά που επισκέπτεται την Αίγυπτο με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας και υπογράμμισε ότι η στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών είναι βαθιά ριζωμένη στις ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς.
🇪🇬🇬🇷| FM co-chairs w/ Greek FM a consultation session, addressing cooperation mechanisms between 🇪🇬 & 🇬🇷 at various levels, efforts to end the war & dire humanitarian situation in Gaza, preventing conflict expansion & Red Sea navigation security@GreeceMFA pic.twitter.com/VpXKyZdJ0r
— Egypt MFA Spokesperson (@MfaEgypt) January 17, 2024
Στις δηλώσεις του, ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της Ελλάδας για την κατάσταση στη Γάζα και την αυξανόμενη ένταση στη Δυτική Όχθη, την πιθανότητα επέκτασης της κρίσης στο Λίβανο και την αυξανόμενη ανασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα.
Αποτυπώνοντας το επίπεδο των διμερών σχέσεων και το κλίμα των επαφών, ο υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν κοινή αντίληψη για την ευρύτερη περιοχή και είναι αποφασισμένες να αντιμετωπίσουν τις πολυδιάστατες προκλήσεις. Ειδικότερα, υπογράμμισε πως η Ελλάδα, ως κορυφαία πλοιοκτήτρια χώρα στον κόσμο, και η Αίγυπτος που ελέγχει τον γεωστρατηγικό σύνδεσμο μεταξύ της Μεσογείου και της Ερυθράς Θάλασσας, δηλαδή τη διώρυγα του Σουέζ, είναι αποφασισμένες να συνεργαστούν και να υπερασπιστούν την ελευθερία και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.
Συνάμα, απηύθυνε έκκληση για άμεση δράση λόγω της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και του μεγάλου αριθμού νεκρών, σημειώνοντας ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε για την παράδοση περισσότερων φαρμάκων και ανθρωπιστικής βοήθειας στους πολίτες της Γάζας είναι ένα πρώτο βήμα από τα πολλά που θα έπρεπε να γίνουν. Αυτά τα βήματα, προσέθεσε, θα έπρεπε να περιλαμβάνουν την παροχή βασικών αγαθών για όσους έχουν ανάγκη, καθώς και βασικές εγκαταστάσεις για τον τοπικό πληθυσμό. Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει εκτοπισμός και ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να ζήσουν στον τόπο τους με ειρήνη και ευημερία, χωρίς το φόβο επιθέσεων και τρομοκρατίας. Ως προς τούτο, προέταξε πως πρέπει να καταρτιστεί ένα συνολικό λεπτομερές σχέδιο με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ταυτόχρονα, ο κ. Γεραπετρίτης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα μέσω της Αιγύπτου και υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της χώρας μας να κάνει ό,τι μπορεί για να παράσχει περισσότερα βασικά αγαθά, τρόφιμα και φάρμακα σε όσους έχουν ανάγκη.
Επιπροσθέτως, ανέφερε πως η Ελλάδα ως κράτος-μέλος της ΕΕ και αξιόπιστος συνομιλητής όλων των μερών, είναι έτοιμη να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες για να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να αποτρέψει την κλιμάκωση της κατάστασης και να συμβάλει στον τερματισμό αυτής της κρίσης.
Σε ό,τι αφορά τη διμερή συνεργασία, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για τους τρόπους ισχυροποίησή της, με τον κ. Γεραπετρίτη να επισημαίνει ότι η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, η οποία έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως έργο αμοιβαίου ενδιαφέροντος, σηματοδοτεί άλλη μια σημαντική γέφυρα μεταξύ των δύο κρατών και εθνών, παράλληλη με την περαιτέρω συνεργασία σε τομείς, όπως το εμπόριο και ο πολιτισμός.
Τέλος, ο Γ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε τον Αιγύπτιο ομόλογό του ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να στηρίζει τις σχέσεις της Αιγύπτου με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, σημείωσε θα έχει την ευκαιρία να υποδεχθεί την προσεχή Δευτέρα τον Σάμεχ Σούκρι ως υπουργός Εξωτερικών ενός από τα παλαιότερα κράτη-μέλη της ΕΕ στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Αιγύπτου.
Μετά το πέρας του γεύματος εργασίας, ο κ. Γεραπετρίτης θα συναντηθεί στο Κάιρο με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αμπούλ Γκέιτ.