Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χωρίς να ρωτήσει κανέναν, ούτε τους πολιτικούς αρχηγούς, ούτε καν το ΚΥΣΕΑ, έστειλε όπλα στην Ουκρανία, γιατί -όπως ισχυρίστηκε- «υπάρχει απόφαση της ΕΕ που δεσμεύει τα κράτη-μέλη».
«Οι αποφάσεις αυτές είναι αποφάσεις επιπέδου πρωθυπουργού. Δεν διαβουλεύομαι για να πάρω αυτές τις αποφάσεις ούτε ζητώ τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης» είχε πει για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία ο Κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Δεν πιστεύω στα συμβούλια πολιτικών αρχηγών. Προσωπικά δεν έχω συγκαλέσει κανένα. Δεν θεωρώ ότι προσφέρουν κάτι».
Με αυτό τον τρόπο είχε δικαιολογήσει την απόφαση του να μην ρωτήσει κανένα για την αποστολή όπλων στο καθεστώς του Κιέβου, κάτι που μετέτρεψε την Ελλάδα σε εχθρική χώρα της Ρωσίας.
Ο πρωθυπουργός, επίσης, είπε ψέματα για τη δήθεν ευρωπαϊκή απόφαση που επέβαλε την αποστολή θανατηφόρου πολεμικού υλικού στην Ουκρανία.
Όπως αποκαλύπτει το Documento, οι δύο σχετικές αποφάσεις που εξέδωσε στις 28 Φεβρουαρίου το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (338/2022 και 339/2022) της ΕΕ δεν προβλέπουν πουθενά την υποχρέωση αποστολής θανατηφόρου πολεμικού υλικού προς την Ουκρανία.
«Και επειδή αναρωτηθήκατε γιατί η Ελλάδα έπρεπε να στείλει αυτήν τη στιγμή όπλα στην Ουκρανία, πρέπει να σας πω ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει ευρωπαϊκή απόφαση η οποία ουσιαστικά δεσμεύει όλα τα κράτη-μέλη, με εξαίρεση τα κράτη-μέλη τα οποία έχουν συνταγματικά κατοχυρωμένη ουδετερότητα. Είναι τρία αν δεν κάνω λάθος στον αριθμό. Τα υπόλοιπα κράτη-μέλη δεσμεύονται από αυτή την ευρωπαϊκή απόφαση», είχε πει χαρακτηριστικά ο Κ.Μητσοτάκης.
Μετά το πέρας της συνεδρίασης του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία εκδόθηκαν δύο αποφάσεις.
«Απόφαση του Συμβουλίου σχετικά με μέτρο συνδρομής στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη για την προμήθεια θανατηφόρου στρατιωτικού εξοπλισμού και πλατφορμών στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις» είναι ο τίτλος της πρώτης, που πήρε αριθμό πρωτοκόλλου 338/2022, ενώ η δεύτερη αφορά «συνδρομή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη για τη στήριξη των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας» (339/2022).
Η πρώτη προβλέπει χρηματοδότηση για «την παροχή θανατηφόρου στρατιωτικού εξοπλισμού και πλατφορμών στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις», η οποία αποδεσμεύτηκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη (ΕΜΕ) και ήταν ύψους 450 εκατ. ευρώ.
Δηλαδή ο αρμόδιος μηχανισμός της ΕΕ δεν πρόσφερε όπλα στον ουκρανικό στρατό, αλλά τα κονδύλια για την προμήθειά τους. Με τον τρόπο αυτό το κάθε κράτος-μέλος μπορούσε να αποφύγει πιθανή διπλωματική εμπλοκή με τη Ρωσία, αφού η απόφαση του συλλογικού οργάνου δεν δεσμεύει καμία χώρα για την απευθείας αποστολή πολεμικού υλικού. Στο άρθρο 5 της απόφασης ορίζεται επίσης ότι «τα κράτη-μέλη επιτρέπουν τη διέλευση στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένου συνοδευτικού προσωπικού, μέσω των εδαφών τους, συμπεριλαμβανομένου του εναέριου χώρου τους», γεγονός που καταδεικνύει περιορισμένες υποχρεώσεις των κρατών-μελών.
Ως προς τη δεύτερη απόφαση, προβλέπεται επιπλέον συνδρομή 50 εκατ. ευρώ, η οποία «χρηματοδοτεί την παροχή εξοπλισμού και προμηθειών που δεν είναι θανατηφόρα, όπως εξοπλισμός ατομικής προστασίας, κιβώτια πρώτων βοηθειών και καύσιμα στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας».
Εκτός από την επανάληψη της επισήμανσης για ελεύθερη διέλευση του στρατιωτικού εξοπλισμού, τονίζεται πως «τα κράτη μέλη εξετάζουν το ενδεχόμενο παροχής οικονομικής και υλικοτεχνικής στήριξης στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας εξοπλισμού προστασίας». Ποια είναι, λοιπόν, η απόφαση που επικαλείται ο Κ.Μητσοτάκης;