Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «τα ζητήματα για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν είναι ζητήματα που θα συζητήσω με την Τουρκία».
«Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα. Δρομολογούνται τα ΜΟΔ και η προώθηση θετικής ατζέντας σε πολλούς τομείς», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός.
«Η Ελλάδα δεν άλλαξε ποτέ τη στρατηγική της απέναντι στην Τουρκία. Αυτή ήταν η βούλησή μου από το 2019. Να μπορούμε να συνομιλούμε, να λύνουμε τα θέματά μας με το Διεθνές Δίκαιο και όταν διαφωνούμε να μην οδηγούμαστε στα άκρα και να μην έχουμε εντάσεις, όπως αυτές που κληθήκαμε να διαχειριστούμε την τελευταία τετραετία», δήλωσε έπειτα.
Μάλιστα τόνισε ότι η Χάγη είναι «πολύ μακριά ακόμα» ενώ σε κάθε περίπτωση τα ζητήματα της εδαφικής ακεραιότητας και της Εθνικής Κυριαρχίας δεν θα μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Τα ζητήματα για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν είναι ζητήματα που θα συζητήσω με την Τουρκία. Η Τουρκία πρέπει να κάνει βήματα προς την ΕΕ και να είναι συνεργάσιμη στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.
«Επειδή εμείς ακολουθήσαμε μία αποτελεσματική πολιτική τα τελευταία χρόνια, η προσέγγιση της Τουρκίας με την Ευρώπη, περνάει μέσα από τις σχέσεις με την Ελλάδα. Αυτό είναι ένα ακόμα όπλο που έχουμε στα χέρια μας. Έχουμε να διαχειριστούμε προβλήματα που έρχονται από το παρελθόν, δεν θα λυθούν από τη μία στιγμή στην άλλη. Να συμφωνήσουμε πολιτισμένα για το πού διαφωνούμε. Να μην οδηγεί σε ρητορική επεκτακτική και σε ένταση στο πεδίο», κατέληξε.
«Το να μην συμφωνούμε με την Τουρκία δεν συνεπάγεται ένταση», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο πρωθυπουργός.
«Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης που είναι εξαιρετικά ανθεκτική. Δεν έχω να σας πω λεπτομέρειες για τα ζητήματα αυτά όπου απαιτούνται αμοιβαίες κινήσεις. Θα ήθελα να επαναλάβω ότι αυτή η συζήτηση δεν είναι απλή. Συζητάμε 40 χρόνια με την Τουρκία.
Οι πολιτικές των χωρών δεν αλλάζουν από τη μία στιγμή στην άλλη. Οφείλω να ερευνήσω αν μπορούμε να πετύχουμε κάτι παραπάνω. Και να μην μπορέσουμε να το πετύχουμε, αυτό δεν μας υποχρεώνει να είμαστε μονίμως στα κόκκινα και στην ένταση των τελευταίων τεσσάρων ετών», ανέφερε.