«Να διαφυλάξουμε και να απελευθερώσουμε τις δυνατότητες της Ελλάδας στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής» κάλεσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο κ. Πιερρακάκης, μιλώντας επί του κρατικού προϋπολογισμού 2023 στην ολομέλεια της Βουλής τόνισε μεταξύ άλλων πως «αν ρωτούσαμε τα προηγούμενα χρόνια, εάν συμβεί μια πανδημία στη χώρα, και κληθούν η Βαυαρία, η Μασαχουσέτη και η Ελλάδα να φτιάξουν συστήματα εμβολιασμού, από τα τρία, ποιο θα δουλέψει; κανείς δεν θα ψήφιζε την Ελλάδα. Αλλά το καταφέραμε.

Το κατάφεραν οι Έλληνες μηχανικοί, οι άνθρωποι του υπουργείου Υγείας, του Στρατού, των συνεργαζόμενων εταιρειών, και αντανακλά τις τεράστιες δυνατότητες σε αυτόν τον τομέα. Αυτές τις δυνατότητες πρέπει να προφυλάξουμε και να τις απελευθερώσουμε».

Αναφερόμενος στο συνολικό έργο του υπουργείου του, ανέφερε ότι «πολλαπλασιάστηκαν, από τον Μάρτιο του 2020 οι ψηφιακές υπηρεσίες του Δημοσίου και οι ψηφιακές συναλλαγές ανήλθαν στο ένα δισεκατομμύριο. Αυτές οι ψηφιακές συναλλαγές είναι φυσικές επισκέψεις που δεν πραγματοποιούνται, εξοικονομώντας χρόνο για τους πολίτες. Μιλάμε για 100 ουρές που γλίτωσε ο καθένας μας φέτος, από όλη αυτή τη στρατηγική του gov.gr»,

Μιλώντας για το σύστημα «Μίτος», που καταγράφει το σύνολο των διαδικασιών του δημόσιου τομέα, είπε ότι «συμβάλει στον ανασχεδιασμό των διαδικασιών, όπως ήταν η γραφειοκρατία της γέννησης του παιδιού, αλλά και “πολύ σύντομα στις επόμενες εβδομάδες, η ίδρυση ατομικής επιχείρησης θα γίνεται ψηφιακά. Δεν θα γίνει μόνο με την ψηφιοποίηση αλλά και με την αλλαγή της διαδικασίας. Και αυτό καταγράφεται σε ένα σύστημα που περιλαμβάνει όλα τα γεγονότα, που αλληλεπιδρά ένας πολίτης με το κράτος. Για πρώτη φορά, έχει καταγράψει 2.300 διαδικασίες και άλλες 600 θα καταγραφούν πολύ σύντομα».

Όπως είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το αξιόπιστο σύστημα εμβολιασμού που δημιουργήθηκε λόγω της υγειονομικής κρίσης, επέφερε την υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών από τους πολίτες. Σημείωσε μάλιστα ότι στο “my health” όπου κάποιος έχει πρόσβαση στα δεδομένα της συνταγογράφησης, “σε λίγες εβδομάδες εκεί, θα προστεθούν τα αποτελέσματα των ακτινοδιαγνωστικών κέντρων και των δημόσιων νοσοκομείων”.

Παρατήρησε επίσης τη συμβολή της ψηφιακής πολιτικής στην οικονομική ανάπτυξη, ενημερώνοντας ότι αυτό το διάστημα, «μετράμε το αποτέλεσμα της πολιτικής του ενός δισεκατομμυρίου ψηφιακών συναλλαγών και πως αυτό βοηθά την οικονομία. Θα βοηθήσει και τον κρατικό σχεδιασμό και τον ευρύτερο σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική του κράτους».

«Δεν υπάρχει τεχνολογία χωρίς πολιτική και πολιτική χωρίς τεχνολογία. Διότι χωρίς τεχνολογία όπως φάνηκε και στον εμβολιασμό, δεν μπορούν να υλοποιηθούν αξιόπιστα και γρήγορα οι πολιτικοί στόχοι. Χωρίς πολιτική η τεχνολογία είναι κενό γράμμα. Διότι αν δεν υπηρετείς την κοινωνία δεν μπορείς πραγματικά να κάνεις την διαφορά».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

">