Με μία δήλωση του η οποία δεν αφήνει πολλά περιθώρια αμφισβήτησης της πραγματικής του πρόθεσης που είναι η παραίτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε ότι: «Η πολιτική ευθύνη εκείνων, οι οποίοι ασκούν την εξουσία που τους έχει ανατεθεί με βάση την λαϊκή ετυμηγορία είναι, εκ φύσεως και εξ ορισμού, αντικειμενική.
Άρα οι φορείς της εξουσίας αυτής πρέπει ν’ αναλαμβάνουν, στο ακέραιο, την πολιτική ευθύνη που τους αναλογεί, ενώ δεν νοείται η μετάθεσή της, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, σε άλλους».
Ενώ ολοένα και περισσότεροι αρχίζουν να μιλούν για πολιτικές ευθύνες του Κ.Μητσοτάκη, είναι αυτονόητο ότι υπό διερεύνηση είναι και οι ποινικές ου ευθύνες βάσει του διατάγματος που ο ίδιος έκανε νόμο του κράτους και το οποίο αναφέρει ότι την ευθύνη της ΕΥΠ, πολιτική και ποινική την έχει το γραφείο του πρωθυπουργού.
Πιο συγκεκριμένα η διερεύνηση των ποινικών ευθυνών αφορά τα στελέχη της ΕΥΠ που έκαναν τις υποκλοπές, την Εισαγγελέα Βασιλική Βλάχου που «νομιμοποίησε» τις υποκλοπές αλλά και τον ίδιο τον Κ.Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης μετά το σκάνδαλο υποκλοπών που ξέσπασε, προσπάθησε να αποτινάξει τις ευθύνες για τις τηλεφωνικές υποκλοπές από την ΕΥΠ.
Ευθύνες τις οποίες ο ίδιος είχε αναλάβει 24 ώρες μετά την εκλογική του νίκη, στις 8 Ιουλίου του 2019, περί ανάληψης του ελέγχου και της ευθύνης λειτουργείας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Η φράση «δεν ήξερα» όχι απλώς δεν αθωώνει, ή δεν συνιστά καν ελαφρυντικό γι’ αυτόν, αλλά συνιστά αιτία άμεσης παραίτησης, διότι ακόμη και εάν δεχθούμε ότι «δεν ήξερε», αυτό σημαίνει ότι εκτελούσε ελλιπώς τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργός σε βάρος του κράτους, αν απορρίψουμε το «δεν ήξερα» (είναι αδύνατον να μην γνώριζε, ειδικά για την μορφή λειτουργείας του επιτελικού κράτους που είχε εγκαθιδρύσει) θα πρέπει επίσης άμεσα να παραιτηθεί.